Select Menu

Μια σπάνια σαρκοφάγος σε σχήμα πλοιαρίου βρέθηκε πριν από αρκετά χρόνια στην περιοχή του Δυρραχίου της Αλβανίας.

Η σαρκοφάγος αυτή  είναι από ασβεστόλιθο και φτιαγμένη από τοπικό εργαστήριο τέχνης της πόλης του Δυρραχίου κατά το δεύτερο μισό του 2ου αιώνα.

Βρίσκεται σήμερα,  στο Αρχαιολογικό Μουσείου του Βελιγραδίου. Από τη σαρκοφάγο διατηρούνται τρία τμήματά της και μπορεί κανείς να αντλήσει πληροφορίες από την επιγραφή την οποία έχει  επί αυτής καθώς είναι στην ελληνική γλώσσα.

Όπως γράφει ο Αλβανός συντάκτης,  η ελληνική επιγραφή λέει τα παρακάτω:

«Εγώ ο Φλάβιος Λογγίνος, κατασκεύασα εν ζωή,  για τον εαυτό μου τη σαρκοφάγο αυτήν ενώ μία ακόμη έχω φτιάξει για τη σύζυγό μου με την οποία έζησα 28 χρόνια, 4 μήνες και 5 ημέρες. Μετά από πολλά ταξίδια (πλεύσεις) που έκανα και αφού απέκτησα υψηλά αξιώματα, βρίσκομαι  και ζω τώρα εδώ 4 χρόνια…»

Στα δεξιά της επιγραφής στη σαρκοφάγο είναι χαραγμένο ένα πλοίο (Navis Oneraria). Παρόμοια εικονογράφηση σε σαρκοφάγο είναι εξαιρετικά σπάνια. Η παραγγελία για τη σαρκοφάγο του Φλάβιου είναι αρκετά πρωτότυπη, αφού την παρήγγειλε ο ίδιος, στο σχήμα που την ήθελε – ένα πλοιάριο- που από αυτό καταλαβαίνει κανείς ότι ήταν πλοιοκτήτης και με την επιγραφή που την επιμελήθηκε ο ίδιος, επιδίωκε να δώσει στο στίγμα του, στους ερχόμενους.

Σημειώνεται ότι η επιγραφή είναι γραμμένη στη γλώσσα, όπως  ομιλείτο  τότε τον ΙΙ αιώνα στο μεγάλο ρωμαϊκό λιμάνι της Ιλλυρικής ακτής.

Μικρές Εκδόσεις Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top