Select Menu

Ένα σχέδιο που θα καταργεί τη φορολογική κλίμακα των 9 κλιμακίων σήμερα και θα καθιερώνει τη κλίμακα με τα 4-5 φορολογικά κλιμάκια, επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες.

Το ίδιο σχέδιο που συζητήθηκε με τη τρόικα σε γενικές γραμμές, περιλαμβάνει και τη πρόταση μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 9%, αν και δεν υπήρξε καμία δέσμευση ή αναφορά στις προγραμματικές δηλώσεις.

Το σχέδιο για τη φορολογική κλίμακα προβλέπει:

Διατήρηση του αφορολόγητου ποσού για τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2013 στις 5.000 ευρώ ή στη καλύτερη περίπτωση την προσαύξησή του κατά 1.000 ευρώ, δηλαδή στα 6.000 ευρώ.

Οι συντελεστές φόρου θα κλιμακώνονται:

- σε 10% για το κλιμάκιο του εισοδήματος (το τμήμα) από τα 5.001έως τα 12.000 ευρώ,

- σε 20% για το κλιμάκιο εισοδήματος (το τμήμα) από τις 12.001έως τις 30.000 ευρώ,

- σε 30% για το κλιμάκιο ( το τμήμα) από τις 30.001 έως 60.000 ή 100.000 ευρώ,

- σε 40% για το κλιμάκιο (το τμήμα) πάνω από 60.000 η 100.000 ευρώ.

Η τρόικα άκουσε μεν αλλά δεν έδωσε το "ok" -ακόμη- για τη πρόταση μείωσης του συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 15% (ΑΕ, ΕΠΕ) που σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 20%.

Η τρόικα φαίνεται ότι ζητά να  περικοπούν οι περισσότερες φοροαπαλλαγές που έχουν απομείνει σήμερα και να μείνουν μόνον οριακές για κοινωνικά ευαίσθητες κατηγορίες αλλά και για φανερά χαμηλού μισθού ή σύνταξης κατηγορίες φορολογουμένων.

Τι γίνεται με τον ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και τον ανώτερο συντελεστή ΦΠΑ

Όσο για τη μείωση του ΦΠΑ  στην εστίαση, από το 23% στο 9%, η τρόικα δεν απάντησε ακόμη γι’ αυτό και δεν υπήρξε εξειδίκευση στις προγραμματικές, αν και στο υπουργείο Οικονομικών λένε οτι μόλις δοθεί το ΟΚ θα χρειασθεί μια υπουργική απόφαση.

Αν αυτή η απόφαση έλθει εντός των προσεχών εβδομάδων ή τον Αύγουστο, εκτιμάται ότι θα επιφέρει άμεσα μείωση στις τιμές σε όλα τα σερβιριζόμενα είδη (έτοιμα φαγητά, αναψυκτικά, χυμοί κ.λπ.) που καταναλώνονται σε χώρους μαζικής εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες κ.λπ.)

Όσο για τη γενικότερη μείωση του ΦΠΑ, η τρόικα έχει ζητήσει να υπάρχει σχέδιο επεξεργασμένο με μέτρα ισοδυνάμου αποτελέσματος, ώστε να καλυφθεί η τρύπα που μπορεί να δημιουργηθεί αν οι καταστηματάρχες δεν μειώσουν τις τελικές τιμές.

Το σχέδιο προβλέπει οτι ο ανώτερος συντελεστής ΦΠΑ από το 23% θα μειωθεί στο 19%, ο χαμηλός από το 13% στο 9%  και ο υπερμειωμένος από το 6,5% στο 5%.

Να σημειωθεί ότι άλλες χώρες με προβλήματα έχουν τους εξής συντελεστές: Η Ισπανία 18% και 8%, η Ιταλία 20% και 10%, η Πορτογαλία 23% και 13% η Κύπρος 15% και 8%.

 star

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top