Select Menu


Κίνα και Ρωσία άσκησαν βέτο στο σχέδιο για την εκτόνωση της κατάστασης στη Συρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμενη, δεδομένης της επιμονής της Μόσχας να υπάρξουν αλλαγές στο σχέδιο.

Το βέτο προκάλεσε την έντονη αντίδραση των δυτικών χωρών. Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ δήλωσε ότι τα βέτο είναι «επαίσχυντα», ενώ η Βρετανία έκανε λόγο για «φρίκη».

Η Κίνα και η Ρωσία υπερασπίστηκαν την απόφασή τους, λέγοντας ότι το σχέδιο δεν ήταν «ισορροπημένο».

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε το σχέδιο ότι ασκεί επίθεση μόνο στον πρόεδρο Μπασάρ Αλ-Άσαντ και δεν περιλαμβάνει μέτρα κατά των ένοπλων αντιπολιτευόμενων ομάδων στη Συρία.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει πως είναι δυνατό να επιτευχθεί συναίνεση σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία αν τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υιοθετήσουν μια «εποικοδομητική προσέγγιση» στις αλλαγές που πρότεινε η Ρωσία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

«Οι τροποποιήσεις μας δεν απαιτούν καμία ακραία προσπάθεια» δήλωσε ο Λαβρόφ κατά την επιστροφή του στη Μόσχα από το Μόναχο, όπου συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ώρες πριν από μια προγραμματισμένη ψηφοφορία σε ένα προσχέδιο ψηφίσματος στο οποίο αντιτίθεται η Ρωσία.

«Αν οι συνάδελφοί μας επιδείξουν μια εποικοδομητική προσέγγιση, θα έχουμε... ένα συλλογικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας στο οποίο είμαι βέβαιος πως όλες οι χώρες χωρίς εξαίρεση θα βάλουν την υπογραφή τους» φέρεται να δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Η Σούζαν Ράις, πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις ρωσικές προτάσεις για αλλαγές στο σχέδιο.

«Πρέπει να δράσουμε τώρα» δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον, η οποία τόνισε ότι δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει συναίνεση με τη Ρωσία.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε νωρίτερα το Σάββατο με τον Ρώσο ομόλογό της, για να συζητήσουν το σχέδιο που επρόκειτο να τεθεί προς ψήφιση.

«Πίστευα ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν τρόποι, ακόμα και αυτή την τελευταία στιγμή, για να καθησυχάσουμε ορισμένες από τις ανησυχίες που είχαν οι Ρώσοι. Προσφέρθηκα να εργαστώ με τρόπο εποικοδομητικό για να γίνει αυτό. Κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό» είπε η Χ.Κλίντον σε δημοσιογράφους στο Συνέδριο Ασφάλειας του Μονάχου.

Η ίδια πρόσθεσε ότι αποκλείστηκε το ενδεχόμενο της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί την Τρίτη στη Δαμασκό, προκειμένου να πραγματοποιήσει συνομιλίες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση στη Συρία, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής του, Γκενάντι Γκατίλοφ.

«Η επίσκεψη στη Δαμασκό του Λαβρόφ και του επικεφαλής υπηρεσιών ξένων πληροφοριών, Μιχαήλ Φάντκοφ επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητά μας να βρούμε πολιτική λύση στη σύγκρουση» ανέφερε ο Γκ.Γκατίλοφ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Η επίσκεψη των Ρώσων αξιωματούχων στη Συρία γίνεται κατόπιν αιτήματος του Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο Ρώσος υπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Αλ-Άσαντ.

Επεισόδια σε πρεσβείες

Επεισόδια σημειώθηκαν στις πρεσβείες της Συρίας σε Ελλάδα, Γερμανία, Βρετανία, ΗΠΑ και Αίγυπτο, με τους διαδηλωτές να διαμαρτύρονται για την πρόσφατη αιματοχυσία στη χώρα τους.

Η Τυνησία αποφάσισε να απελάσει τον Σύρο πρεσβευτή, διαμαρτυρόμενη για τη νέα αιματοχυσία στη χώρα. Αξιωματούχος υπό το καθεστώς της ανωνυμίας δήλωσε ότι η Τυνησία δεν αναγνωρίζει πλέον την εξουσία του Άσαντ.

Το προσωπικό της συριακής πρεσβείας στην πρωτεύουσα της Τυνησίας κατέβασε τη σημαία της χώρας από το κτίριο, μερικές ώρες αφότου ο Τυνήσιος πρόεδρος δήλωσε ότι απελαύνει τον πρεσβευτή και ετοιμάζεται να αποκόψει τις σχέσεις με τη Δαμασκό.


Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top