Select Menu


Αγαπητέ  "Λόγιε Ερμή",

Θα ήθελα να σας ενημερώσω για μια επιστολή προς την Α'βαθμια εκπαίδευση, απο την οποία ακόμα περιμένω απάντηση.

Η ιστορία συνοπτικά έχει ως εξής: Υπάρχει υποχρέωση φοίτησης των παιδιών στο νηπιαγωγείο, προσωπικά έχοντας δυο παιδάκια 2,5 και 4,5 διαφωνώ με αυτό, μιας και είμαι σπίτι μαζί τους και ασχολούμαι με αυτά, έχοντας εγκαταλείψει πριν 2 χρόνια την εργασία μου. Αρχικώς έστειλε ένα μήνυμα στο υπουργείο κάπου τον Φεβρουάριο αναφέροντας αναλυτικά όλα τα προβλήματα που κατά την άποψή μου υπάρχουν στο να με υποχρεώσουν να βάλω το παιδί νηπιαγωγείο. Η απάντηση που πήρα ήταν η παράθεση του νόμου.

Κάπου τον Μάιο έστειλα το ίδιο mail στην Α'βαθμια εκπαίδευση, από όπου με ενημέρωσαν να πάω από εκεί, όπου όντως και πήγα και έκανα μια συζήτηση(ανεκδιήγητη) από την οποία δεν βγήκε συμπέρασμα και προτάθηκε επόμενη συνάντηση. Για κάποιους λόγους δεν μπόρεσα και έστειλα Mail καθώς και κάποια έγγραφα τα οποία θα ενίσχυαν τις απόψεις μου.

Εκ τότε απάντηση δεν έχω πάρει.

Σας στέλνω την τελευταία μου επιστολή(και αν θέλετε μπορώ να στείλω και τα επισυναπτόμενα έγγραφα τα οποία αναφέρονται μέσα σε αυτήν), την οποία θα ήθελα να σας ζητήσω να αναρτήσετε.

Θεωρώ ότι αυτό που συμβαίνει είναι εντελώς παράλογο... έχουν τόσα προβλήματα πχ λίγοι  νηπιαγωγοί για πολλά παιδιά , χώροι που δεν τηρούν τις προδιαγραφές νηπιαγωγείων κλπ και αντί να συμπράξουν με μια μητέρα που είναι σπίτι και φροντίζει τα παιδιά της ..πιέζουν ως προς τι... μήπως αν δεν πάει νηπιαγωγείο, θα χάσει την σημαντική ύλη την οποία δεν θα μπορέσει να αναπληρώσει?

Σας ευχαριστώ πολύ

Ακολουθεί η τελευταία επιστολή (έχω σβήσει τα ονόματα όπως θα δείτε)
"Αγαπητή κυρία ΧΧΧΧ (διευθύντρια πρωτοβάθμιας) καλησπέρα,

Ονομάζομαι Γ.Η. και πριν περίπου ένα μήνα, είχαμε συναντηθεί και συζητήσαμε,  μετά από επιστολή που σας είχα στείλει, σχετικά με τον υποχρεωτικό χαρακτήρα του νηπιαγωγείου.

Είχαμε συμφωνήσει να ξαναβρεθούμε μετά τις  12 Ιουλίου, ώστε να συνεχίσουμε την συζήτησή μας. Δυστυχώς όμως μέχρι 10 Αυγούστου δεν θα μπορέσω να περάσω από το γραφείο σας και γι’αυτό θεώρησα σκόπιμο να κάνω μια αναθεώρηση των όσων συζητήσαμε και επίσης να σας στείλω κάποια άρθρα τα οποία βρήκα και θεωρώ άκρως ενδιαφέροντα και τα οποία ενισχύουν τις θέσεις μου στο θέμα. Θα ήθελα αν βρείτε τον χρόνο και πριν ξανασυναντηθούμε(αν φυσικά μπορέσετε μέσα στον Αύγουστο) , να τα διαβάζατε και εσείς έτσι ώστε να μιλάμε σε ίδια βάση και να μπορέσουμε να καταλήξουμε κάπου.

Το θέμα για το οποίο σας επισκέφθηκα αφορούσε στο γεγονός ότι το νηπιαγωγείο έχει γίνει υποχρεωτικό στην ηλικία των 5 ετών, πράγμα με το οποίο διαφωνώ για πολλούς λόγους τους οποίους ανέφερα και στην αρχική μου επιστολή(παραθέτω μερικούς συνοπτικά για υπενθύμιση)

Το τρυφερόν της ηλικίας πρωτίστως, αλλά και Οικονομικοί λόγοι(έξοδα σχολικών εορτών, γραφικής ύλης, ένδυσης, εορτών συμμαθητών κλπ), θέματα υγιείας(αρρώστιες στο σχολείο κλπ), πρακτικοί λόγοι(μετακινήσεις, αποστάσεις κλπ) και διάφοροι άλλοι που έχουν αναλυθεί στην αρχική μου επιστολή.

Κατά την συνάντησή μας εστιάσαμε περισσότερο την συζήτηση στο θέμα της ηλικίας κυρίως και τα σχετικά με αυτό.

Όπως ίσως θα θυμάστε, η άποψή μου υποστηρίζει την κλασσική θέση, ότι το παιδί  πρέπει να πηγαίνει σχολείο σε ηλικία όχι μικρότερη των 6 ετών  και ειδικά όταν οι συνθήκες(μητέρα στο σπίτι που ασχολείται με το παιδί) βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σε αυτό αντιπαραθέσατε ότι η σύγχρονη ψυχολογία, θεωρεί ότι τα παιδιά κατά την ηλικία των 5 ετών θα πρέπει να φεύγουν από το σπίτι και να βρίσκονται στο περιβάλλον του νηπιαγωγείου, όπου υπάρχει ένα έμπειρο άτομο η νηπιαγωγός καθώς και άλλα παιδιά, ώστε να προετοιμαστούν για το Δημοτικό.

Αναρωτιέμαι πως η «σύγχρονη ψυχολογία» ανακάλυψε όψιμα κάτι τέτοιο και η πολιτεία έσπευσε να το υιοθετήσει ταχέως, ενώ μέχρι πρότινος δεν υπήρχε τέτοια υποχρέωση, καθώς επίσης πως σε άλλες χώρες για την ακρίβεια στις περισσότερες, εξακολουθούν να θεωρούν σωφρόνως ότι τα 6+ είναι η ιδανική ηλικία, όπως άλλωστε ίσχυε από τα αρχαία χρόνια.

Σχετικά , σας επισυνάπτω το ακόλουθο πολύ ενδιαφέρον έγγραφο.

1.Compulsory age of starting school in European countries.doc

Μου είπατε επίσης ότι τον ρόλο του δασκάλου δεν μπορεί να τον έχει ένας γονιός σε καμμία περίπτωση και πάνω σε αυτό σας παραθέτω κάποια άρθρα, ώστε να δείτε ότι τεκμηριώνεται και η άλλη άποψη.

2. Ο ρόλος της μητέρας στην ανάπτυξη του παιδιού.doc

3. HOMESCHOOLING (2).doc

4. επιστημονική έρευνα για το Homeschooling.doc

5. Η ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΥΡΗΝΗ ΠΥΘΙΑ ΜΙΛΑΕΙ.doc

Τέλος όπως σας ανέφερα κατά την συνάντησή μας, έχω διαβάσει ότι “Η εγγραφή νηπίου στην Α΄ Δημοτικού που δε φοίτησε σε νηπιαγωγείο, εγκρίνεται από το Διευθυντή Α΄/θμιας Εκπ/σης, ύστερα από σχετική αίτηση των γονέων/κηδεμόνων του, στην οποία θα αναφέρονται οι λόγοι της μη φοίτησης, άλλως εγγράφεται και πάλι στο νηπιαγωγείο. “

6.ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012.doc

Όταν το είπα μου δηλώσατε ότι το παιδί θα πρέπει να πάει υποχρεωτικά στο νηπιαγωγείο.

Σύμφωνα όμως με το παραπάνω προβλέπονται εξαιρέσεις αιτιολογημένες. και διορθώστε με παρακαλώ αν κάνω λάθος. Αυτής της προβλέψεως θα ήθελα να κάνω χρήση και επειδή η έγκριση εμπίπτει στην αρμοδιότητά σας, θα ήθελα να ζητήσω την κατανόηση και την βοήθειά σας.

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και θα περιμένω νέα σας.

Με εκτίμηση

Γ.Η.

 ηλ ταχ.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top