Select Menu


Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ευρωπαϊκής διπλωματίας τίθεται και πάλι από σήμερα η ελληνική οικονομία. Στις Βρυξέλλες, οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης, θα συνεδριάσουν με θέμα συζήτησης το δημοσιονομικό έλλειμμα, τα νέα μέτρα που ζητά η τρόικα από την Ελλάδα, η ύφεση, η εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, η ενεργοποίηση του νέου ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), η επίλυση του ζητήματος των εγγυήσεων που ζητά η Φιλανδία, αλλά και η ολοκλήρωση του σχεδίου επιμήκυνση των όρων του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Ταυτόχρονα, στο Βερολίνο, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Bαν Ρομπέι, ο οποίος βρισκόταν στη Φινλανδία, για το θέμα με τις ελληνικές εγγυήσεις. Οι Φινλανδοί, φέρονται να μην είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις τους. Αυτό φάνηκε και από τις νέες δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν, η οποία είπε ότι δεν αναμένει λύση του προβλήματος που έχει ανακύψει ούτε καν μετά τη συνάντηση που θα έχει η ίδια και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών με τον Γερμανό ομόλογο τους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη γερμανική πρωτεύουσα την Τρίτη!

Την ίδια ώρα, ωστόσο, αντίθετο στη χορήγηση εγγυήσεων από την Ελλάδα είναι το ΔΝΤ, το οποίο, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, θεωρεί ότι η χρήση εγγυήσεων θα οδηγήσει σε ακύρωση του καθεστώτος «προτιμώμενου πιστωτή», βάσει του οποίου το Ταμείο θα έχει προτεραιότητα έναντι των υπόλοιπων πιστωτών. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το ΔΝΤ θεωρεί επίσης ότι η χρήση τυχόν εγγυήσεων, θα οδηγήσει σε παραβίαση των δικαιωμάτων των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων.

Η αβεβαιότητα για την 6η δόση φέρνει… διαρθρωτικές αλλαγές

Παράλληλα, στον αέρα εξακολουθεί να είναι η έκτη δόση, καθώς ΔΝΤ και Ευρωπαίοι εταίροι περιμένουν το πόρισμα των ελεγκτών της τρόικας. Στο πλαίσιο αυτό και σε μια προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα, η κυβέρνηση αναμένεται πως θα προσπαθήσει τις επόμενες μέρες (και ειδικά πριν επιστρέψει το κλιμάκιο της τρόικας στις 14 Σεπτεμβρίου) να προωθήσει όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν, κάτι που αποτέλεσε έναν από τους λόγους της ρήξης με την τρόικα.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top