Select Menu


Στη σκιά των αποκαλύψεων ότι η εταιρία του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής, παλιού ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ (και φίλου της οικογένειας Παπανδρέου), Σήφη Βαλυράκη έπαιρνε επί 25 χρόνια δουλειές από τον ΟΠΑΠ και πως η Siemens (ζητώντας και τα ρέστα, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση έχει καθυστερήσει να προβεί στις δικές της κινήσεις!) προχώρησε σε αγωγή κατά της Ελλάδας προκειμένου να μην πληρώσει πρόστιμα, καλείται σήμερα η Βουλή να αποφασίσει για την παραπομπή των πρώην υπουργών Γ. Αλογοσκούφη και Χρ. Μαρκογιαννάκη.

Οπως αποκάλυψε μάλιστα η «Ελευθεροτυπία», «το 2010 και ενώ ο Γ. Σπανουδάκης είχε ήδη αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΟΠΑΠ Α.Ε., η σύμβαση με την Brodyn ΕΠΕ όχι μόνο ανανεώθηκε, αλλά και επεκτάθηκε στο ζήτημα της διαχείρισης των ασφαλιστικών του προσωπικού τής ΟΠΑΠ σε επίπεδο πρόσθετης ασφαλιστικής κάλυψης, ύψους περίπου 2,5 εκατ. ευρώ». Το πλήρες όνομα της εταιρίας στα ελληνικά, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, είναι «Δυναμικοί μεσίτες ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων - εταιρία περιορισμένης ευθύνης» και στα αγγλικά «Broker Dynamics - Insurance and reinsurance brokers LΤD» (Brodyn LΤD). Σύμφωνα με ΦΕΚ του 2007, μόνοι εταίροι είναι ο κ. Βαλυράκης και οι δυο γιοι του. Σημειώνεται ότι ο κ. Σπανουδάκης είχε καταθέσει και ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής, υπό τον κ. Βαλυράκη, καθώς ως στέλεχος του «Αθήνα 2004» είχε εμπλοκή στην υπόθεση του C4I!

Η διαδικασία στη Βουλή αρχίζει στις 10 το πρωί, με τη Ν.Δ. να καταγγέλλει το σκάνδαλο της Siemens ως εξ ολοκλήρου σκάνδαλο ΠΑΣΟΚ. Είναι μάλιστα πολύ πιθανό, μετά τη συζήτηση, η αξιωματική αντιπολίτευση να αποχωρήσει από τη διαδικασία της ψηφοφορίας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην απόφαση του ΠΑΣΟΚ να συμπεριλάβει μόνο δύο πρώην «γαλάζιους» υπουργούς στην πρόταση για προανακριτική.

Ο Γιώργος Αλογοσκούφης ενημέρωσε ότι δεν θα παρευρεθεί στη σημερινή διαδικασία, απέστειλε ωστόσο υπόμνημα, το οποίο θα αναγνωστεί στην Ολομέλεια. Με αυτό αποκρούει τις εναντίον του κατηγορίες, κάνοντας λόγο για παντελώς αβάσιμους νομικά και ουσιαστικά ισχυρισμούς εναντίον του, οι οποίοι συνιστούν προσπάθεια πολιτικής δίωξης. Δηλώνει μάλιστα σύμφωνος και ζητεί να συσταθεί το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο και τονίζει: «Ουδέποτε υπέγραψα, εκτέλεσα, διαχειρίστηκα ή έλαβα γνώση συμβάσεων του ΟΤΕ με τους προμηθευτές του, καθώς δεν είχα καμία σχετική αρμοδιότητα και ούτε ενημέρωση».

Αντιθέτως, ο Χρ. Μαρκογιαννάκης αναμένεται να παρευρεθεί και να μιλήσει, επικεντρώνοντας -πέρα από το προσωπικό- στο θέμα της αποκάλυψης για τον κ. Βαλυράκη. Είναι άλλωστε ο βουλευτής που είχε φέρει το θέμα στη Βουλή με ερωτήσεις, χωρίς πάντως να τον κατονομάζει.

Γιώργος Λυκουρέντζος

Στο αρχείο η έρευνα για τον πρωτοδίκη Ζαγοριανό

Οριστικά στο αρχείο μπαίνει η δικαστική έρευνα για τον πρωτοδίκη Νίκο Ζαγοριανό, ο οποίος χειρίστηκε αρχικά την κύρια ανάκριση για το σκάνδαλο της Siemens.

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας, το υπ' αριθμόν 2269/2011, ο πρώην ανακριτής της υπόθεσης της Siemens απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες της παράβασης καθήκοντος και της κατάχρησης εξουσίας που του είχαν απαγγελθεί για παραλείψεις και λάθος χειρισμούς στη δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου.

Ωστόσο, τελικά το δικαστικό συμβούλιο αποφάνθηκε ότι δεν στοιχειωθετείται εκ μέρους του η διάπραξη των παραπάνω αδικημάτων και τον απάλλαξε από τις κατηγορίες που του είχαν αποδοθεί.
Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Ζαγοριανού είχε ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή, ο οποίος είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η δικογραφία θα πρέπει να μπει στο αρχείο. Αντίθετα, όμως, τον Οκτώβριο του 2010, το Συμβούλιο Εφετών, παρά σχετική απαλλακτική πρόταση, είχε διατάξει με βούλευμά του τη συνέχιση της έρευνας.

Αυτή τη φορά το συμβούλιο υιοθέτησε πρόταση του εισαγγελέα, που έκρινε ότι δεν στοιχειοθετούνται οι κατηγορίες εις βάρος του κ. Ζαγοριανού.

Επισημαίνεται ότι ο πρωτοδίκης είχε απαλλαγεί με απόφαση της Πειθαρχικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και από τις πειθαρχικές ευθύνες. Μειοψηφία στην εν λόγω απόφαση της Ολομέλειας ήταν η σημερινή πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου και μία αντιπρόεδρος.

Βάσω Παλαιού

Βαρύ κλίμα για τον υπουργό των αυθαιρέτων Παπακωνσταντίνου

Ως μάννα εξ ουρανού ήρθε στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου η χθεσινή αναβολή συνεδριάσεων του ΚΤΕ Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. Με δικαιολογία πως υπήρχε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, οπότε πολλά από τα μέλη του ΚΤΕ Περιβάλλοντος θα ήταν απασχολημένα, η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ανέβαλε τη συνεδρίαση του ΚΤΕ, ενώ χωρίς ιδιαίτερη αιτιολόγηση αναβλήθηκε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος. Πάντως, όταν οι συνεδριάσεις προγραμματίστηκαν για την ίδια ώρα, από την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν γνωστό ότι υπάρχει νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης. Ετσι, δικαιολογημένα οι κακές γλώσσες έλεγαν ότι ο υπουργός προτίμησε να... κρυφτεί.

Η αποκάλυψη (από το «Πρώτο Θέμα») για το οικογενειακό αυθαίρετο στη Βραυρώνα και το νέο θέμα (που προβλήθηκε από το «Αποκαλυπτικό Δελτίο» του σταθμού Extra) για την πισίνα του εξοχικού του στη Σέριφο που έχει δηλωθεί ως «υδατοσυλλέκτης» έχουν κάνει πολύ βαρύ το κλίμα για τον υπουργό. Επίσης, οι διαρροές από το υπουργείο Περιβάλλοντος πως αυτή που «κάρφωσε» τον κ. Παπακωνσταντίνου για το αυθαίρετο ήταν η κυρία Μπιρμπίλη επιτρέπουν σε βουλευτές να τονίζουν πως «τώρα εξηγείται η εμμονή του να νομιμοποιήσει τα αυθαίρετα». Οι νεοδημοκράτες πάλι θύμιζαν την περίπτωση Μαγγίνα, ο οποίος είχε παραιτηθεί στην αντίστοιχη περίπτωση με τον Ινδό. «Πού να τη βρει την ευθιξία ο Παπακωνσταντίνου να παραιτηθεί;» έλεγαν με νόημα.

Νομικές μπίζνες με «φρουτάκια» από σύμβουλο του Γιώργου

Μείζον ηθικό (τουλάχιστον) θέμα για τον ίδιο τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου προκαλεί η χθεσινή αποκάλυψη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη ότι νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργικού γραφείου, ο κ. Γ. Γεραπετρίτης, συνέτασσε ταυτόχρονα -και έναντι αντιτίμου δεκάδων χιλιάδων ευρώ- νομοσχέδια για «φρουτάκια» για λογαριασμό του ΟΠΑΠ!

Το ακόμα χειρότερο, σύμφωνα τουλάχιστον με τον κ. Παπαδημούλη, είναι πως το νομοσχέδιο που συνέταξε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού ήταν σχεδιασμένο με τέτοιον τρόπο ώστε η δουλειά με τα «φρουτάκια» να δοθεί με απευθείας ανάθεση σε συγκεκριμένο ιδιώτη, και ειδικότερα στην Intralot. Η καταγγελία έγινε στη χθεσινή επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών στη Βουλή, κατά την ακρόαση του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ Γ. Σπανουδάκη.

Ο κ. Παπαδημούλης προσκόμισε έγγραφο προσφοράς παροχής νομικών υπηρεσιών από το δικηγορικό γραφείο του κ. Γεραπετρίτη προς τον ΟΠΑΠ, που φέρει την υπογραφή του κ. Γεραπετρίτη αλλά και αυτή του κ. Σπανουδάκη με τη σφραγίδα «ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ». Σύμφωνα με αυτήν, ο κ. Γεραπετρίτης αντί 49.000 ευρώ προσέφερε υπηρεσίες για σύνταξη και επεξεργασία νομοσχεδίου για ηλεκτρονικά παίγνια, δηλαδή «φρουτάκια», διαδικτυακό στοίχημα, σχέσεις ΟΠΑΠ-πρακτόρων αλλά και νομική εκπροσώπηση της ΟΠΑΠ Α.Ε. στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η πρόταση έχει ημερομηνία 19 Φεβρουαρίου 2010 και η έγκρισή της έγινε λίγες ημέρες αργότερα, στις 11 Μαρτίου.

Ο κ. Γεραπετρίτης είχε αναλάβει, με απόφαση του κ. Παπανδρέου, καθήκοντα στο Μαξίμου από τις 27 Οκτωβρίου 2009 και αποχώρησε στις 23 Ιουλίου 2010. Δηλαδή την ίδια περίοδο που το γραφείο του έκλεινε (προφανώς νομότυπα) δουλειές με τον ΟΠΑΠ, σύμφωνα με τα σχετικά ΦΕΚ, παρείχε και νομικές συμβουλές στον πρωθυπουργό! Πολλοί βουλευτές στάθηκαν στην ηθική διάσταση του θέματος, τονίζοντας πως δεν νοείται ο σύμβουλος του πρωθυπουργικού γραφείου να συντάσσει νομοσχέδια -και μάλιστα επί πληρωμή- για «φρουτάκια».

Μολονότι μάλιστα το έγγραφο έφερε την υπογραφή και τη σφραγίδα του κ. Σπανουδάκη για μια τόσο σημαντική ενέργεια του ΟΠΑΠ, ο ίδιος χθες δήλωσε ότι δεν το θυμόταν (!), επιβεβαίωσε ωστόσο ότι ο κ. Γεραπετρίτης παρέχει ακόμα και σήμερα νομικές υπηρεσίες στην ΟΠΑΠ Α.Ε.

Ο βουλευτής ζήτησε από τον κ. Σπανουδάκη εξηγήσεις και για ποιον λόγο ο ΟΠΑΠ δίνει με απευθείας ανάθεση στην Intralot την άδεια για 16.500 κουλοχέρηδες. Παρά το γεγονός ότι ο ΟΠΑΠ έχει δώσει για έναν χρόνο το δικαίωμα στην Intralot να παρέχει υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης, συντήρησης και επιχειρησιακής λειτουργίας της υποδομής του Οργανισμού, ο κ. Σπανουδάκης απάντησε ότι ο ΟΠΑΠ δεν είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιεί μόνο την Intralot. Οσον αφορά την τεχνική υποδομή του ΟΠΑΠ, είπε ότι διενεργείται διεθνής διαγωνισμός στον οποίο συμμετέχουν η Intralot και η GTECH.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top