Select Menu


Την ποινική δίωξη του πρώην Υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου με τις κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος για το σκάνδαλο των υποβρυχίων προτείνει στο πόρισμά της ομόφωνα η προανακριτική επιτροπή της Βουλής βρίσκοντας σύμφωνους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ (Ο ΛΑ.Ο.Σ απείχε από τις διαδικασίες της επιτροπής εξ αρχής).

Τα κόμματα συμφώνησαν με βάση τις προτάσεις των βουλευτών της πλειοψηφία (του ΠΑΣΟΚ) ενώ από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία προτείνει επιπλέον και την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην Υπουργού για «παραβίαση μυστικών της πολιτείας» δηλαδή εμπλοκής του σε κατασκοπία, καθώς «ο επιχειρηματίας Αλεξ. Αβατάγγελος είχε προνομιακή ενημέρωση σε σχέση με την πορεία του προγράμματος», όπως εξήγησε ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, αν και κατέθεσαν δικό τους πόρισμα, συμφωνούν σε όλα με την πρόταση της πλειοψηφίας ενώ πρότειναν από την πλευρά τους και την άσκηση δίωξης για απιστία.

Το πόρισμα που συνυπέγραψαν όλα τα κόμματα παραδόθηκε στις 19:15 στον Πρόεδρο του Σώματος Φ. Πετσάλνικο και εντός δεκαπέντε ημερών πρέπει να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Σώματος έτσι ώστε να ληφθεί η απόφαση για την παραπομπή ή όχι του πρώην Υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου στο Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο είναι και το αρμόδιο να κρίνει τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Το πόρισμα προτείνει την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην Υπουργού για το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας, σε βαθμό κακουργήματος, το οποίο, όπως θα αναγράφεται στο πόρισμα «διέπραξε κατά το χρονικό διάστημα από 1/11/1999 μέχρι 27/9/2007 κατά το όποιο έλαβε το συνολικό ποσό τουλάχιστον των 7.777.373 δολαρίων Η.Π.Α.( ή όποιο μεγαλύτερο τυχόν προκύψει κατά την τακτική ανάκριση με το άνοιγμα και την διερεύνηση όλων των λογαριασμών της Torcaso και των λοιπών συνδεομένων φυσικών και νομικών προσώπων) λαμβάνοντας για τον εαυτό του παράνομα περιουσιακά ωφελήματα». Επίσης, ζητείται και η «άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του κ. Τσοχατζόπουλου, για φυσική αυτουργία σε μια πράξη και ηθική αυτουργία σε όλες τις λοιπές επιμέρους πράξεις που συγκροτούν την κατ εξακολούθηση παραβίαση της νομοθεσίας για την νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατά την χρονική περίοδο από 17-11-1999 μέχρι 16-4-2010».
Στο πόρισμα προτείνεται να ασκηθεί αυτοτελώς αγωγή σε βάρος του πρώην Υπουργού προς επιδίκαση αποζημίωσης και χρηματικής ικανοποίησης υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς επίσης να ληφθεί κάθε ενδεικνυόμενο ασφαλιστικό μέτρο (ενδεικτικά συντηρητική κατάσχεση ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων (τραπεζικών λογαριασμών μετοχών, άυλων τιτλων θυρίδων κ.λ.π που θα βρεθούν στην κατοχή των υπόπτων) καθώς και σε εγγραφή προσημειώσεων υποθήκης επί ακινήτων κ.λ.π. προκειμένου  να διασφαλιστούν τα οικονομικά συμφέροντα και οι νόμιμες αξιώσεις του Δημοσίου

Εκτός από την υποβολή της πρότασης για άσκηση ποινικής δίωξης η επιτροπή ζητά από τον κ. Πρόεδρο της Βουλής, την διαβίβαση του πορίσματος στο Υπουργείο Οικονομικών για να μπορέσει αυτό να χρησιμοποιηθεί για την διεκδίκηση αποζημιώσεων τόσο από τις γερμανικές εταιρείες, όσο και από τον ίδιο τον πρώην Υπουργό για τη ζημία που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο.

επίσης

Να παρασταθεί το ελληνικό δημόσιο ως πολιτική αγωγή στις ποινικές δίκες που θα διεξαχθούν στην Ελλάδα και την Γερμανία σε βάρος των ενεχομένων στην εκτεταμένη επιχείρηση δωροδοκίας καθώς  και σε βάρος της εταιρείας Ferrostaal


Να ασκήσει σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις αγωγές προς ικανοποίηση των πάσης φύσεως αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου προς αποζημίωση σε βάρος κάθε ενεχομένου προσώπου στην Ελλάδα και στην Γερμανία και ιδίως κατά της εταιρείας Ferrostaal δράστη  εκτεταμένης δωροδοκίας στην Ελλάδα.

Να ασκηθεί αυτοτελώς αγωγή σε βάρος του πρώην Υπουργού προς επιδίκαση αποζημίωσης και χρηματικής ικανοποίησης υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top