Select Menu

Τις διπλωματικές κινήσεις των ΗΠΑ μετά το "όχι" των Κυπρίων στο σχέδιο Ανάν, αποκαλύπτουν τα απόρρητα έγγραφα που έφερε στο φως το WikiLeaks. Η οργή για τον Τ. Παπαδόπουλο και η προσπάθεια να κρατηθεί η ΕΕ έξω από τις διαπραγματεύσεις

Την απογοήτευση τους για την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκύπριους εξέφραζαν οι Αμερικανοί διπλωμάτες του 2004, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα της αμερικανικής πρεσβείας στη Μεγαλόνησο, που έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα "Καθημερινή" της Κύπρου, μέσω της ιστοσελίδας WikiLeaks.

Οι Αμερικανοί άλλαξαν διπλωματική οδό από το 2005, λέγοντας πως η λύση για το Κυπριακό θα πρέπει να περάσει στα χέρια των ίδιων των Κυπρίων, χωρίς να εμπλακεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία θα συντονίζει μια “ομάδα σοφών” και από τις δύο πλευρές (Ελληνοκύπριοι – Τουρκοκύπριοι).

Σύμφωνα με τα έγγραφα της αμερικανικής διπλωματίας, το Σχέδιο Ανάν διαστρεβλώθηκε τόσο από την ηγεσία της Κύπρου όσο και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, “σε τέτοιο βαθμό που πλήττονται τα συμφέροντα των ΗΠΑ”.

Η διπλωμάτης Τζέιν Ζίμερμαν στην αναφορά της προτείνει την αλλαγή πλεύσης στο Κυπριακό ζήτημα κυρίως ως προς τις δηλώσεις των ΗΠΑ για το θέμα, “ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ικανότητα του ελληνοκυπριακού και ελληνικού τύπου να προκαλεί ζημιά”.

Η Ζίμερμαν προτείνει ο ρόλος των ΗΠΑ να περιοριστεί στη στήριξη του ΟΗΕ και να τονίζει τη σημασία του να αναλάβουν οι ίδιοι οι Κύπριοι την ιδιοκτησία της διαδικασίας της επίλυσης του ζητήματος.Ο "ενοχλητικός" Τάσσος Παπαδόπουλος

Η Αμερικανίδα διπλωμάτης μάλιστα εξαπολύει δρίμυτατη επίθεση στον τότε πρόεδρο της Κύπρου, Τάσσο Παπαδόπουλο, υποστηρίζοντας πως αποκομίζει τεράστια πολιτικά οφέλη από την μέχρι τότε πολιτική των ΗΠΑ για στήριξη στο σχέδιο Ανάν.

"Η ελληνοκυπριακή ηγεσία έχει μετατρέψει σε εργαλείο της το δημόσιο μας μήνυμα προκειμένου να ενισχύσει τα δικά της διαπιστευτήρια, ότι δηλαδή υπερασπίζεται τα ελληνοκυπριακά συμφέροντα από τις επιδρομές των ξένων Τουρκόφιλων."

Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος και οι σύμμαχοί του αποκομίζουν παράλληλα πολιτικό όφελος από την έκκλησή μας προς την ελληνοκυπριακή πλευρά να διατυπώσει τις ανησυχίες της "με σαφήνεια και οριστικότητα".

"Η ελληνοκυπριακή ηγεσία και ορισμένοι συντηρητικοί σχολιαστές έχουν δηλητηριάσει τόσο πολύ την κατάσταση, που οποιαδήποτε προσπάθεια να υπερασπιστείς κάποια ιδιαίτερη πρόνοια του Σχεδίου εκλαμβάνεται ως μέρος μιας αγγλοαμερικανικής συνωμοσίας που θέλει να επιβραβεύσει την Τουρκία και να τιμωρήσει τους Ελληνοκύπριους”.

Μακριά από την ΕΕ...

Σε άλλο τηλεγράφημα, ο πρέσβης Τσαρλς Ρις προτείνει τη δημιουργία μιας ομάδας σοφών προκειμένου να λυθεί πιο γρήγορα το ζήτημα της Κύπρου.

"Συνεπώς, προκειμένου να εξέλθουμε από το τέλμα, να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις και να αλλάξει το κλίμα, εισηγούμαστε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο όπως η Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών διορίσει μια "ομάδα σοφών", η οποία να αποτελείται από διακεκριμένους Έλληνες, Τούρκους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, με επικεφαλής μια διεθνούς κύρους προσωπικότητα.

Για να είναι επιτυχής, μια τέτοια ομάδα πρέπει να έχει εξειδικευμένη εντολή, η οποία να αποκλείει διαμφισβητούμενες διαδικασίες τύπου συζητήσεων με μηδενικό αποτέλεσμα και να εστιάζει στο ενδεχόμενο ενός θετικού κοινού μέλλοντος, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα ζουν μαζί στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας”.

Ο αμερικανός πρέσβης μάλιστα ζήτησε τη μη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα, θέτοντας ως “ζωτικής σημασίας” την πρωτοκαθεδρία να έχει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα,  πρότεινει να να γίνουν στενές διαβουλεύσεις με τα πέντε μόνιμα μέλη του Σ.Α. προκειμένου να διασφαλίσουμε πως Ρωσία και Κίνα δεν θα ασκήσουν βέτο για να μπλοκάρουν τη διαδικασία, αλλά και επειδή είναι λογικό να έχουμε τις δύο αυτές σημαίνουσες (μη μέλη της Ε.Ε.) χώρες να στηρίζουν την όλη προσπάθεια.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top