Select Menu

Ο Τάσος Φιλιππάκος υπεραμύνεται της χορηγίας καθώς, η Διεθνής Διαφάνεια είναι «αναγνωρισμένη οργάνωση με θεάρεστο έργο», όπως λέει. Με τον πρόεδρο της ΜΚΟ, Κώστα Μπακούρη, αλληλογραφούσαν σαν δύο ξένοι.
Του ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ

Οσο κι αν η ενίσχυση έγινε για καλό σκοπό, στο όνομα της καταπολέμησης της διαφθοράς, δεν τίθεται θέμα ασυμβίβαστου;

Η ενίσχυση υπογράφεται από τον Τάσο Φιλιππάκο, διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας και αφορά την έγκριση ποσού 40.000 ευρώ στην οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς κατά το 2010. Είχε προηγηθεί επιστολή του προέδρου της ΜΚΟ, Κώστα Μπακούρη, πέρυσι τον Ιανουάριο, απευθείας προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΑΒ.

Σαν να μη γνωρίζονται ο δύο άνδρες μεταξύ τους, στην επιστολή του προέδρου γίνεται εκτενής αναφορά στους σκοπούς της οργάνωσης και επισημαίνεται το γεγονός ότι η διαφθορά εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τη ζωή των πολιτών «διεισδύοντας τόσο στην πολιτική και τη δημόσια ζωή όσο και στις επιχειρήσεις» απειλώντας τη «σταθερότητα της κοινωνίας».

Επισυνάπτεται, επίσης, η έκθεση πεπραγμένων και γίνεται παραπομπή στον ιστότοπο της οργάνωσης, προκειμένου ο διευθύνων σύμβουλος να αντλήσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες.

«Εχοντας την εταιρεία σας πολύτιμο υποστηρικτή», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην επιστολή, ο κ. Μπακούρης καταλήγει ότι ευελπιστεί «σε μια νέα συνεισφορά ή συγχρηματοδότηση δραστηριοτήτων μας», ώστε «η ισχυρή συμμαχία μας να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική». Κι έτσι, λοιπόν, ο ισχυρός άνδρας της ΕΑΒ επείσθη και έδωσε την έγκρισή του για την οικονομική ενίσχυση της ΜΚΟ.

Εγινε με ιδιόχειρη αναφορά του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΑΒ στην ίδια επιστολή, με την επισήμανση η χορηγία να είναι «μειωμένη κατά 20%» σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά λόγω των «οικονομικών συνθηκών». Αλλωστε, πέρυσι είχε ξεκινήσει το ψαλίδισμα στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ.

Ο κ. Φιλιππάκος δικαιολογεί την έγκριση σημειώνοντας ότι γίνεται «βάσει της εκπεφρασμένης πολιτικής της κυβέρνησης για στήριξη των προσπαθειών για διαφάνεια».

Η ΕΑΒ δεν είναι η μοναδική ΔΕΚΟ από την οποία η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς έχει λάβει κατά καιρούς οικονομική ενίσχυση. Η ΜΚΟ μπορεί να μην αποκρύπτει στην επίσημη ιστοσελίδα της ότι ο κ. Φιλιππάκος είναι ταμίας στο δ.σ. της οργάνωσης. Μια τέτοια διαδικασία δεν είναι παράνομη και δεν αντίκειται ακόμη και στον κώδικα δεοντολογίας, που έχει υιοθετήσει η ίδια η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς. Το ζήτημα δεν είναι ούτε στο ποσό, παρότι στην επιστολή εμφανίζεται ότι κατά το 2009 η ΕΑΒ έχει χορηγήσει ακόμη περισσότερα, δηλαδή 50.000 ευρώ.

Οι συνολικές χορηγίες της οργάνωσης από εταιρείες, σύμφωνα με τη δική της έκθεση πεπραγμένων, ήταν 79.032 ευρώ για την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010.

Ο Τ. Φιλιππάκος, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, υπεραμύνθηκε της χορηγίας, καθώς πρόκειται για «διεθνώς αναγνωρισμένη οργάνωση με θεάρεστο έργο». Συμπλήρωσε ότι τα μέλη του δ.σ. της ΜΚΟ προσφέρουν αμισθί τις υπηρεσίες τους. Κατά τον ίδιο, τέτοιες ενισχύσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της ΕΑΒ και πλέον, λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι κατά πολύ μειωμένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Από την πλευρά του, ο Κ. Μπακούρης, με τον οποίο επίσης επικοινώνησε η «Κ.Ε.», παραδέχθηκε ότι διέλαθε της προσοχής του αυτή η πτυχή της χορηγίας. Μας ευχαρίστησε για την επισήμανση και δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσουν το ζήτημα στο δ.σ. της οργάνωσης.

30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ΚΑΙ ΩΡΑ 12:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ
ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ.

ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 18:00μμ
ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΠΑΥΣΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top