Select Menu

Ως «ντροπιαστική ασέβεια» χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, αρμόδιος για θέματα Κύπρου, Τζεμίλ Τσιτσέκ, τις διαδηλώσεις στα κατεχόμενα, κατηγορώντας την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων ότι σιώπησε. Σε δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν στο φύλλο της τουρκικής εφημερίδας «Βατάν» (09/02/2011), ο Τζεμίλ Τσιτσέκ υποστηρίζει ότι «οι επικεφαλής σχετίζονται με την ελληνοκυπριακή πλευρά και γνωρίζουμε ότι πριν από τη διαδήλωση συνομίλησαν με αυτήν».
«Στη διαδήλωση εκείνη δεν υπήρχαν σημαίες της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας, αλλά υπήρχε η ελληνοκυπριακή σημαία. Κανείς δεν αντέδρασε. Μεταδόθηκε απευθείας από την επίσημη κρατική τηλεόραση BRT. Στη διαδήλωση προσέβαλαν την Τουρκία με χαρακτηρισμούς όπως “εισβολέας” και “εγκληματίας πολέμου”. Οι διαδηλωτές είπαν ό,τι ήθελαν αλλά δεν αντέδρασαν σε αυτό ούτε οι παλιοί ούτε οι νέοι αξιωματούχοι της “ΤΔΒΚ”», υπογράμμισε ο κ. Τσιτσέκ, εξηγώντας πως στην καθυστέρηση αυτή που παρατηρήθηκε στην αντίδραση των Τουρκοκύπριων αξιωματούχων, οφείλονταν οι οργισμένες δηλώσεις του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Στόχος του Ερντογάν», διευκρίνισε ο Τούρκος υπουργός, «ήταν αυτοί που προσέβαλαν στη διαδήλωση την Τουρκία και όχι οι 260.000 πολίτες της “ΤΔΒΚ”. Εάν οι αξιωματούχοι της “ΤΔΒΚ” αντιδρούσαν έγκαιρα, ο Ερντογάν δεν θα αισθανόταν την ανάγκη αυτή. Μας έχει λυπήσει το γεγονός ότι σιώπησαν οι παλιοί και νέοι αξιωματούχοι της “ΤΔΒΚ”».

Σύμφωνα με τον Τζεμίλ Τσιτσέκ, στη διαδήλωση πήραν μέρος διάφορα κόμματα: «το κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς ήταν εκεί, όπως και το κόμμα του Ταλάτ, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα».

Στο σημείο αυτό ο Τούρκος υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα οικονομικά των κατεχομένων, σημειώνοντας πως ο προϋπολογισμός για το 2011 είναι 2,5 δισ. τουρκικές λίρες και ότι εξαρχής το έλλειμμα είναι 600 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τον Τζεμίλ Τσιτσέκ αυτός είναι ο λόγος των διαδηλώσεων εναντίον της Τουρκίας. «Ένα μέρος του ελλείμματος καλύπτεται από την οικονομική βοήθεια που παίρνουν από μας, αλλά πώς θα καλυφθεί το έλλειμμα 250 εκατομμυρίων που παραμένει;» διερωτήθηκε, επισημαίνοντας: «Δεν έχουν δυνατότητα δανεισμού. Απαιτούνται σοβαρές δομικές μεταρρυθμίσεις».

«Όταν γίνεται κάτι καλό, αυτό εμφανίζεται σαν να το έχουν κάνει οι αξιωματούχοι της “ΤΔΒΚ”. Όταν όμως απαιτούνται θυσίες από το λαό, λένε ότι το ζητεί και το επιβάλλει η Τουρκία. Δεν έχω δει πιο πονηρούς πολιτικούς. Και μετά όλα αυτά γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από αυτούς που πρόσκεινται στους Ελληνοκύπριους», παρατήρησε ο κ. Τσιτσέκ.

Διαρροές

Την ίδια ώρα, Τουρκοκυπριακές πηγές, πληροφορούσαν ανώνυμα Έλληνο-κύπριους πολιτικούς παρατηρητές, ότι τις τελευταίες ημέρες σειρά Τουρκοκυπρίων επωνύμων έχουν γίνει στόχος εκβιαστικών τηλεφωνημάτων και συνομιλιών από στελέχη της ΜΙΤ (Τουρκική ΕΥΠ) Σκοπό είχαν να πείσουν τους συνομιλητές τους, να προβούν σε δημόσιες δηλώσεις στήριξης της πολιτικής του Τ. Ερντογάν και αποκήρυξης όσων μετείχαν στη διαδήλωση και των συνθημάτων τους.

Η ευρεία συμμετοχή στη διαδήλωση αλλά και το γεγονός ότι δεν κοπάζει ο “θόρυβος” που ξεσήκωσε ανάμεσα στους Τούρκο-κυπρίους δείχνει ότι η Άγκυρα έστω και προσωρινά (όπως εκτιμάται από τη Λευκωσία) χάνει έδαφος ανάμεσα στον πληθυσμό των κατεχομένων και δυσκολεύεται να επιβάλλει μια πολιτική κατευνασμού, μη μπορώντας ν’ ανταποκριθεί στις οικονομικές ανάγκες τους ψευδοκράτους.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top