Select Menu

Ο 28ος Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι γεγονός. Ο αττικός ουρανός έκανε το χατίρι στους 22.000 και πλέον δρομείς που έδωσαν δυναμικό «παρών» στις διαδρομές των 5 και 10 χλμ., αλλά και στον «χρυσό» κλασικό μαραθώνιο.

Μαζί τους στη γραμμή εκκίνησης, μπροστά από το Καλλιμάρμαρο, έλαβαν θέσεις ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, ο υπουργός Εξωτερικών Δ.Δρούτσας, η υπουργός Περιβάλλοντος Τ.Μπιρμπίλη, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι του χώρου της πολιτικής, του αθλητισμού, των τεχνών και των μέσων ενημέρωσης.

α βλέμματα και το χειροκρότημα του κόσμου απέσπασε εκτός των άλλων ο βετεράνος του Μαραθωνίου Ρον Χιλ και η Ελληνοαμερικανίδα τηλεπαρουσιάστρια Μαρία Μενούνος.

Στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας νικητής στέφθηκε ο Ρέιμοντ Μπετ από την Κένυα με χρόνο 2,12,40. Δεύτερος τερμάτισε ο Τζόναθαν Κιπκορίρ που ήταν και το φαβορί της κούρσας αφού έχει ατομικό ρεκόρ 2,07 με 2,14,05 και τρίτος ο συμπατριώτης τους Έντουιν Κιμουτάι με 2, 15, 21.

Στις γυναίκες νικήτρια αναδείχθηκε η Ράσα Ντραζνταουκάιτε από τη Λιθουανία με 2,31,06, που είναι ρεκόρ κλασικού μαραθωνίου, με 2η την Ρωσίδα Όλγα Γκλοκ με 2.33.51 και 3η την Ουκρανή Σβιτλάνα Στάνκο με 2.38.59.

Τερματίζοντας, στην κούρσα των 10 χλμ., ο πρωθυπουργός δήλωσε:

«Πριν από 2.500 χρόνια είχαμε τη σύγκρουση Ανατολής και Δύσης. Σήμερα, γιορτάζει όλη η ανθρωπότητα μέσα από το πνεύμα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, των Ολυμπιακών Αγώνων. Γιορτάζουμε τις κοινές μας αξίες, της ειρήνης, της συνεργασίας, της αγάπης, του αθλητισμού.

    Η Ελλάδα έχει και αυτή το δικό της μαραθώνιο, αλλά σίγουρα, όλοι μαζί, θα τερματίσουμε και ελπίζω το γρηγορότερο

»Και για μένα, είναι μεγάλη χαρά που είχα την ευκαιρία να τρέξω έστω αυτά τα λίγα χιλιόμετρα, αυτή την ιστορική ημέρα, που προβάλει την Ελλάδα, την Ελλάδα που έχει και αυτή το δικό της μαραθώνιο, αλλά που σίγουρα, όλοι μαζί, θα τερματίσουμε και ελπίζω το γρηγορότερο.

»Να ευχαριστήσω όλους όσοι βοήθησαν στην οργάνωση αυτής της πάρα πολύ ωραίας γιορτής. Συγχαρητήρια σε όλους τους αθλητές που συμμετέχουν» κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

Η ιστορία του Μαραθώνιου Δρόμου γεννήθηκε πριν από 2.500 χρόνια, όταν ο αρχαίος ημεροδρόμος μετέφερε το μήνυμα της νίκης των Αθηναίων, εναντίον των Περσών.

Την εκκίνηση του Μικρού Μαραθώνιου έδωσαν ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικητιάδης και ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής.

Ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι μοναδικός στον κόσμο, όχι μόνο για τις ιστορικές καταβολές του, αλλά και για το μοναδικό και πολυσυλλεκτικό κοινό που τον συνθέτει κάθε χρόνο.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας και κάθε εθνικότητας, που έχουν διανύσει ή διανύουν τον δικό τους προσωπικό μαραθώνιο, βρίσκονται με ευλαβική συνέπεια κάθε χρόνο στην εκκίνηση του αγώνα, χαρίζοντας με την παρουσία τους μια ξεχωριστή πινελιά στον πολύχρωμο πίνακα της διοργάνωσης.

Έναν πίνακα, ο οποίος φέτος αποκτά ακόμη πιο έντονη λάμψη, λόγω της επετείου των 2.500 χρόνων από την Μάχη του Μαραθώνα, αλλά και μια μοναδική μαζικότητα, που όμοιά της δεν έχει γνωρίσει ποτέ ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top