Select Menu

Ετοιμο για «μετακυλιση» το ΔΝΤ, πεταει το μπαλακι στην Ε.Ε.
Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ

Στα μέσα του 2011 θα αποφασιστεί η παράταση της αποπληρωμής των δανείων που χορηγεί στην Ελλάδα το ΔΝΤ και η Ε.Ε., κάτι που εικάζεται από κύκλους στην Ουάσιγκτον ότι θα αποτελέσει τη δρομολόγηση ενός δεύτερου Μνημονίου και τον προάγγελο πολιτικών εξελίξεων, πιθανότατα εκλογών, το φθινόπωρο του ίδιου έτους.
Οι χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, στο πρακτορείο Bloomberg, ότι «το Ταμείο είναι έτοιμο να παρατείνει την αποπληρωμή των δανείων στην Ελλάδα» στο πλαίσιο του πακέτου των 110 δισ. ευρώ, επιβεβαίωσε τις χθεσινές συγκλίνουσες πληροφορίες της «Ε» πως όλος αυτός ο «βομβαρδισμός» επαινετικών δηλώσεων τείνει προς την επιμήκυνση αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας.

Σύμφωνα με πηγές στην Ουάσιγκτον, το ενδεχόμενο αυτό συζήτησαν σε ανώτατο επίπεδο Ελληνες και Αμερικάνοι αξιωματούχοι πρόσφατα στην αμερικανική πρωτεύουσα.

«Αυτό που πρέπει»

Ο Στρος-Καν στις δηλώσεις του τόνισε ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου «κάνει αυτό ακριβώς που πρέπει για να συγκρατήσει τις δαπάνες και να ικανοποιήσει τους στόχους που έχουν τεθεί ως όροι για τη βοήθεια».

Πρόσθεσε δε ότι το αν η Ελλάδα χρειαστεί επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας. «Εάν οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν να κάνουν κάτι, τότε βεβαίως μπορούμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα» ανέφερε.

Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες δηλώσεις από την εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Σιμονέτα Ναρντίν, η οποία ανέφερε ότι το Ταμείο «δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο» για τον χρόνο αποπληρωμής του δανείου, καθώς είναι πιθανό ότι «η Ελλάδα θα μπορεί από το 2012 να καλύψει πλήρως τις δανειακές ανάγκες της από τις αγορές», όπως αναφέρεται στο Μνημόνιο.

«Μεταξύ των δυνατοτήτων που μπορεί να προσφέρει το ΔΝΤ είναι η χρονική επέκταση της περιόδου αποπληρωμής, η αντικατάσταση των βραχυπρόθεσμων με μακροπρόθεσμα δάνεια, καθώς και η συμφωνία για ένα νέο Μνημόνιο μόλις ολοκληρωθεί το σημερινό, το 2013» ανέφερε.

145 δισ. σε 2 χρόνια

Η παράταση της εξόφλησης του δανείου προς την Ελλάδα θεωρείται αναγκαία, αφού θα πρέπει να καταβάλει τοκοχρεολύσια ύψους 145 δισ. ευρώ τη διετία 2014-2015, περίπου 70-75 δισ. ευρώ ανά έτος.

Η παράταση αποπληρωμής στόχο έχει να «ηρεμήσει» τις αγορές που ανησυχούν ότι το κόστος δανεισμού της χώρας θα μπορούσε να παραμείνει απαγορευτικό μέχρι το 2012, όταν και λήγει το πρόγραμμα. Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή του ΔΝΤ, υπάρχει «θετικό κλίμα» για τη ρύθμιση αυτού του προβλήματος και οι συζητήσεις μεταξύ του Ταμείου και του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, «έχουν γίνει εδώ και πολύ καιρό».

«Αν η Ελλάδα μπει στις αγορές το 2011, τα πράγματα θα διευκολυνθούν, αν δεν μπορέσει να τα καταφέρει, στα μέσα του 2011 θα πρέπει να διευθετηθεί το τι θα γίνει» είπε η ίδια πηγή στην «Ε» και πέταξε το μπαλάκι στην Ε.Ε. λέγοντας: «Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας είναι εκείνοι που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους».

Η παράταση αποπληρωμής σημαίνει ότι, αντί η Ελλάδα να αρχίσει να ξεπληρώνει τα τοκοχρεολύσιά της από το 2013, θα γίνει ένα roll over (μετακύληση) του προγράμματος για τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Οπως έγραψε χθες η «Ε», το 2012 θα είναι το πιο κρίσιμο έτος-σταθμός για τη χώρα, καθώς μπορεί διάφοροι εξωτερικοί παράγοντες να μην επιτρέψουν στην Ελλάδα να εισέλθει με επιτυχία στις αγορές. «Μπορεί η Ελλάδα να εφαρμόσει τους όρους του Μνημονίου, αλλά μπορεί τότε να αποσταθεροποιηθούν οι διεθνείς αγορές λόγω της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και η διεθνής ανάκαμψη να μην πραγματοποιηθεί» υπογράμμισε στην «Ε» ο ανώτατος αξιωματούχος του ΔΝΤ.

«Με άλλο περιεχόμενο»

Στο εύλογο ερώτημα «τι κάνει τότε η κυβέρνηση Παπανδρέου», ο ίδιος επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι, εκτός από την παράταση αποπληρωμής του δανείου, «κυοφορείται» ένα δεύτερο Μνημόνιο, δηλαδή μια νέα μορφή δανειοδότησης: «Ενα δεύτερο Μνημόνιο τότε δεν θα έχει το ίδιο περιεχόμενο που έχει σήμερα. Γιατί αν το δημόσιο έλλειμμα είναι στο 3% δεν θα έρθει το Ταμείο, στο πλαίσιο της παράτασης της αποπληρωμής, να σου πει κόψε μισθούς και άλλες δαπάνες όπως σήμερα. Επομένως ένα άλλο Μνημόνιο θα έχει άλλο περιεχόμενο».

Δεν διευκρίνισε βέβαια ποιο θα μπορούσε να είναι το περιεχόμενο αυτό. *
Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top