Select Menu


Τρεις Γάλλοι που συνεργάστηκαν για την προ διετίας αποκάλυψη της συστηματικής φοροαποφυγής πολυεθνικών εταιρειών με μυστικές συμφωνίες στο Λουξεμβούργο ξανακάθονται στο εδώλιο με στόχο την αθώωσή τους.

Οι Αντουάν Ντελτούρ και Ραφαέλ Αλέ, αμφότεροι υπάλληλοι της εταιρείας παροχής λογιστικών υπηρεσιών PwC, προώθησαν περί τις 30.000 εμπιστευτικά έγγραφα στον δημοσιογράφο-ερευνητή Εντουάρ Περέν.

Έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το «κουβάρι» που έφερε πριν από δύο χρόνια στο φως τη σκανδαλώδη πρακτική φοροαποφυγής μεγάλων πολυεθνικών ομίλων με τη βοήθεια μυστικών φορολογικών συμφωνιών με το κράτος του Λουξεμβούργου.

Η υπόθεση που έγινε γνωστή με την ονομασία Lux Leaks οδήγησε στις 29 Ιουνίου 2016 στην πρωτόδικη καταδίκη των Ντελτούρ και Αλέ σε δώδεκα και εννέα μήνες φυλάκισης με αναστολή και επιβολή προστίμων ύψους 1.500 και 1.000 ευρώ αντίστοιχα. Οι δύο τους άσκησαν έφεση και διεκδικούν σήμερα την πλήρη αθώωσή τους σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Το ίδιο και ο δημοσιογράφος Εντουάρ Περέν, στου οποίου την πρωτόδικη αθώωση άσκησε έφεση η δικαιοσύνη του Λουξεμβούργου. Η Άνια Όστερχαους, πολιτική επιστήμονας και μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας, σχολιάζει στην DW ότι στο εδώλιο θα έπρεπε να κάθονται κανονικά οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες που ευθύνονται για τη φοροαποφυγή και όχι οι πληροφοριοδότες που αποκαλύπτουν τέτοια κρούσματα.

Όπως επισημαίνει η ίδια, «κατά τη γνώμη μας αυτή η υπόθεση καταδεικνύει όσο καμία άλλη πόσο σημαντικό είναι να καθιερωθούν σε επίπεδο ΕΕ ελάχιστα ενιαία στάνταρντ για την προστασία των πληροφοριοδοτών».

Φόροι ακόμη και κάτω του 1%!

Οι αποκαλύψεις των Lux Leaks είχαν εκρηκτικές διαστάσεις. Πάνω από 300 πολυεθνικές επιχειρήσεις, ανάμεσά τους η εταιρεία αναψυκτικών Pepsi, η αλυσίδα επίπλων IKEA και ο τεχνολογικός κολοσσός Apple, διαπραγματεύθηκαν μυστικές φορολογικές συμφωνίες με το Λουξεμβούργο, αποδίδοντας φόρους που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έφθαναν καν το 1%.

Αυτό προκάλεσε φορολογικές απώλειες ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάρος άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπου δραστηριοποιούνταν μεν οι εν λόγω εταιρείες, ωστόσο με τη βοήθεια φορολογικών τεχνασμάτων κατόρθωναν να φορολογούν τα κέρδη τους στο Λουξεμβούργο.

Ο Σβεν Γκίγκολντ, ευρωβουλευτής των γερμανών Πρασίνων και ειδικός για ζητήματα φορολογικής πολιτικής, που είχε προσκληθεί ως μάρτυρας στην πρωτοβάθμια εκδίκαση των Lux Leaks, υπογραμμίζει στην DW ότι οι επίμαχες φορολογικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου έχουν κριθεί παράνομες στη βάση του ευρωπαϊκού δικαίου περί παράνομης κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων.

Όπως τονίζει, «ως εκ τούτου οι πληροφοριοδότες αποκάλυψαν μια πραγματικά παράνομη δράση. Έτσι καθίσταται ακόμη πιο σκανδαλώδες το γεγονός ότι διώκονται από τη δικαιοσύνη του Λουξεμβούργου».

Εμπλεκόμενοι και στην Ελλάδα

Σε έναν κόσμο λογικής, οι αποκαλύψεις των LuxLeaks, και η συμμετοχή σε αυτά ελληνικών εταιρειών, θα οδηγούσε τις ελληνικές αρχές σε επείγουσα δράση εναντίον του «κυκλώματος»: εναντίον των εμπλεκόμενων εταιρειών αλλά και εναντίον της PwC, της εταιρείας δηλαδή που έστησε όλο αυτό το σύστημα

Στην Ελλάδα όμως η Γενική Γραμματέας Εσόδων, δηλαδή ο υπ. αριθμ. 1 αρμόδιος στη χώρα για την είσπραξη φόρων, ήταν ανώτατο στέλεχος στην PwC στα 4 χρόνια που αυτή έστηνε σχήματα φοροαποφυγής για τις μεγαλύτερες ελληνικές πολυεθνικές! Για τη θέση της Γ.Γ. την πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών, ο πρώην εργοδότης του οποίου επίσης εμπλέκεται στα LuxLeaks. Και αυτό δεν είναι παρά η άκρη του μίτου της διαπλοκής μεταξύ PwC και δημοσίου (εδώ περισσότερα)

Θυμίζουμε επίσης πως η PwC έγραψε νόμο του Ελληνικού κράτους για λογαριασμό Χαρδούβελη (τον Αναβαλλόμενο Φόρο που πέρασε προ διετίας) ενώ πριν λίγους μήνες πέρασε στα χέρια της η διαχείριση 9 δις ευρώ κόκκινων Ελληνικών δανείων (περισσότερα εδώ και εδώ). 

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top