Select Menu


Χωρίς ρεύμα (και ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα) παραμένουν οι περίπου 500 μετανάστες και πρόσφυγες στη Σούδα της Χίου, καθώς ο δήμος αδυνατει να πληρώνει στη ΔΕΗ 10.000 το μήνα, αλλά και ουδείς άλλος παίρνει πρωτοβουλία παρά το χρήμα που ρέει προς ΜΚΟ και λοιπούς!

Μάλιστα όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η Ύπατη Αρμοστεία παραπέμπει στο δήμο, που όμως δηλώνει σε όλους τους τόνους πως αδυνατεί να σηκώσει το οικονομικό βάρος των λογαριασμών

Ο καταυλισμός παραμένει χωρίς ρεύμα και κατά συνέπεια, χωρίς νερό, εδώ και περίπου μία εβδομάδα

Ας σημειωθεί ότι η Ύπατη Αρμοστεία θέρμαινε τους οικίσκους στον καταυλισμό με τη χρήση φιαλών υγραερίου. Το σύστημα όμως απεσύρθη για λόγους ασφαλείας και προχώρησε, μέσω της συνεργαζόμενης μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Samaritans Purse, στη σύνδεση σκηνών και οικίσκων με το δίκτυο ηλεκτροδότησης

Ωστόσο, τα θερμαντικά σώματα που τοποθετήθηκαν, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, καθώς δεν έχει γίνει αύξηση της τάσης του ρεύματος, «προς έκπληξή μας», όπως σημειώνει με γραπτές διευκρινίσεις που έστειλε στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης η Ύπατη Αρμοστεία. Αναφέρει δε χαρακτηριστικά, ότι «ο Δήμος Χίου απέσυρε την έγκρισή του για το σημαντικό αυτό έργο».

Από την έλλειψη ρεύματος επηρεάζονται και οι αντλίες λυμάτων και το νερό για τις τουαλέτες, με αποτέλεσμα να προκαλούνται και υγειονομικά ζητήματα

Η Ύπατη Αρμοστεία ωστόσο, δηλώνει αναρμόδια και διαπιστώνει ότι «η ηλεκτροδότηση πρέπει να σταθεροποιηθεί κατά προτεραιότητα».

Απαντώντας δε στη δημοτική αρχή Χίου, σε «συγκεχυμένες δημόσιες δηλώσεις» όπως τις χαρακτηρίζει, διευκρινίζει ότι «δεν συμφώνησε ποτέ να πληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος για τον χώρο της Σούδας, ούτε προχώρησε ποτέ στην πληρωμή τους, καθώς δεν είναι αυτός ο ρόλος της»

Από την άλλη μεριά, ο Δήμος Χίου δηλώνει σε όλους τους τόνους, πως αδυνατεί να σηκώσει το οικονομικό βάρος των λογαριασμών ρεύματος, δηλαδή να πληρώνουν το ρεύμα του καταυλισμού οι πολίτες του νησιού, κάτι που συνέβαινε έως τώρα, όσο «ήταν λογαριασμοί όχι μεγαλύτεροι των δυο με τρεις χιλιάδες ευρώ», όπως λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χίου, Γιώργος Καρμανής.

«Τώρα, δεδομένης της χρήσης όλων αυτών των θερμαντικών σωμάτων, αλλά και του μαγειρέματος με ηλεκτρικές συσκευές, το κόστος θα πολλαπλασιασθεί» αναφέρει ο κ. Καρμανής και επισημαίνει:

«Είναι δυνατόν να ζητήσουμε από τους χειμαζόμενους, λόγω της οικονομικής κρίσης πολίτες της Χίου, να καταβάλλουν τέτοια ποσά; Κι αυτό μάλιστα να γίνει, ενώ υπάρχει η δεδομένη πλέον απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του νησιού να κλείσει η δομή; Μπορεί να συζητήσει το δημοτικό συμβούλιο θέμα τέτοιας μεγάλης αύξησης δαπανών του δήμου για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην Σούδα, όταν έχει αποφασίσει το κλείσιμο του καταυλισμού;».

Ας σημειωθεί ότι στο όλο θέμα έχουν εμπλακεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι οποίοι και αναζητούν τρόπους να ξεπεραστεί το διαφαινόμενο αδιέξοδο.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top