Select Menu


Οι «γύπες» των αγορών που κατακλύζουν το τελευταίο διάστημα την Ελλάδα και προσφέρουν 5 έως 10 ευρώ ανά 100 ευρώ δανείου δεν έρχονται απρόσκλητοι. Οι πράκτορές τους, εκλεγμένοι στις κυβερνήσεις, νομοθέτησαν με ακρίβεια τις διαδικασίες ληστείας, ώστε να είναι ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ η υφαρπαγή των περιουσιών και να μην μπορεί να ακυρωθεί σε κανένα δικαστήριο.

Σύμφωνα λοιπόν με την Ημερησία, πρόκειται για εταιρείες που ζητούν να αγοράσουν πακέτα δανείων σε εξευτελιστικές τιμές και στη συνέχεια να κερδοσκοπήσουν πουλώντας τα με μεγάλο κέρδος είτε πιέζοντας τους δανειζόμενους για να αποκομίσουν οι ίδιες σημαντικά οφέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 40 εκπρόσωποι ξένων funds, τα περισσότερα κερδοσκοπικά και με βραχυχρόνιο ορίζοντα επένδυσης, έχουν έρθει στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες και πιέζουν για αγορά δανείων σε εξευτελιστικές τιμές.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι «γύπες» των αγορών προσφέρουν ελάχιστα για την απόκτηση ακόμη και πακέτου δανείων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Φήμες στην τραπεζική αγορά αναφέρουν ότι ένα τέτοιο μεγάλο fund, το οποίο έχει επενδύσει πάνω από 20 δις ευρώ στο εξωτερικό, και ειδικά στη Λατινική Αμερική, ήρθε πρόσφατα στην Ελλάδα με τη... στήριξη κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης.

Πολλές συναντήσεις

Οι εκπρόσωποι του εν λόγω επενδυτικού σχήματος είχαν συναντήσεις με πολλούς φορείς και τραπεζικά στελέχη και κατέθεσαν μια πρόταση που από πολλούς χαρακτηρίστηκε... βόμβα. Ζήτησαν από μεγάλο τράπεζα να του δώσει ένα πακέτο «κόκκινων» δανείων όλων των ειδών συνολικής αξίας 1 δις ευρώ. Ωστόσο, η πρόταση δε φαίνεται να προχωρά καθώς λέγεται ότι η προσφορά που κατέθεσαν δεν ξεπερνούσε τα? 70 με 100 εκατ. ευρώ. Δηλαδή ήθελαν να αγοράσουν τα δάνεια αυτά στο 7% με 10% της αξίας τους, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για ένα μεικτό πακέτο που περιελάμβανε και μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς καλύμματα αλλά και δάνεια που είχαν υποθήκες, κυρίως σπίτια, γραφεία ή καταστήματα.

Η περίπτωση του εν λόγω fund είναι χαρακτηριστική, αλλά όχι η μοναδική. Πληροφορίες από τις τράπεζες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι από τους 40 εκπροσώπους που ήρθαν στην Αθήνα κινούνταν στη λογική των «κορακιών». «Μύρισαν... αίμα στην ελληνική τραπεζική αγορά και στο real estate κι έρχονται κάνοντας εξωφρενικές προσφορές που δεν μπορούμε σε καμιά περίπτωση να δεχθούμε», λένε τραπεζικά στελέχη.

Συγκεκριμένα, προσφέρουν ένα ποσό της τάξης των 5 έως 10 σεντς για κάθε ένα ευρώ δανείου που δεν έχει καλύψεις. Πρόκειται κυρίως για καταναλωτικά δάνεια που δεν αποπληρώνονται, παρά τις πιέσεις προς τους οφειλέτες.

Οι ξένοι πιστεύουν ότι προσφέροντας το 5% με 10% του δανείου θα μπορέσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα είτε να πιέσουν τους «κόκκινους» δανειολήπτες να πληρώσουν ένα ποσό που θα αντιστοιχεί στο 30% έως 50% του δανείου, είτε θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε να τα επαναπωλήσουν κερδίζοντας μεγάλα ποσά.

Αλλωστε, όπως λένε κύκλοι της αγοράς «τα funds που λειτουργούν με τη λογική του? γύπα ή του κορακιού, δεν έχουν κοινωνικές ευαισθησίες, δεν κάνουν κοινωνική πολιτική όπως οι ελληνικές τράπεζες. Εχουν τους τρόπους για να εξαναγκάσουν τους δανειολήπτες να πληρώσουν τουλάχιστον ένα μέρος των οφειλών τους, ειδικά οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τραπεζίτες αρνούνται κάθε συζήτηση με τους «γύπες», προχωρώντας σε «κούρεμα» καταναλωτικών δανείων κατά περίπτωση. Σε δανειολήπτες με αντικειμενική αδυναμία αποπληρωμής φθάνουν να «κουρεύουν» το χρέος έως και 70%. Ετσι, οι τράπεζες εξασφαλίζουν το 30% αντί να πωλήσουν το δάνειο σε funds, παίρνοντας μόνο 5% ή 10%.

Στεγαστικά δάνεια

Ενδιαφέρουσες χαρακτηρίζονται οι προτάσεις που καταθέτουν για δάνεια επιχειρήσεων που έχουν εγγυήσεις ακίνητα (κυρίως εμπορικά και βιομηχανικά) αλλά και στεγαστικά δάνεια με υποθήκη το σπίτι. Στις περιπτώσεις αυτές προσφέρουν ένα ποσό μεταξύ 30% έως και 50% επί της πραγματικής αξίας, ανάλογα με τα καλύμματα που υπάρχουν. Δίνουν δηλαδή 30 έως 50 ευρώ ανά 100 ευρώ δανείου με σκοπό στη συνέχεια να διαπραγματευτούν τα funds με τους δανειολήπτες την αποπληρωμή τους, όχι βεβαίως στο 100% αλλά στο 60% έως 80%. Αλλωστε, υπάρχει και η υπόσχεση της κυβέρνησης να έχει ο δανειολήπτης τον πρώτο λόγο στην αγορά του δανείου του, προτού αυτό καταλήξει σε funds, προσφέροντας μεγαλύτερο ποσό από αυτό που δίνουν οι ξένοι.

Η ελληνική πλευρά θέλει να αποφύγει την πώληση δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε ξένους και μάλιστα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, κι επιδιώξει μαζικές αναδιαρθρώσεις. Για παράδειγμα δεν μπορεί να δεχθεί πώληση?. Κοψοχρονιά δανείων, ειδικά αν πρόκειται για επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες, που μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν, να έχουν κερδοφορία και να αποπληρώσουν τις οφειλές τους. Προκρίνει τη λύση του εξωδικαστικού συμβιβασμού και των μαζικών αναδιαρθρώσεων δανείων ώστε οι επιχειρήσεις να μείνουν σε ελληνικά χέρια αλλά και ακίνητα (κυρίως αστικά, κι όχι ακριβά εξοχικά) να μη χαθούν για νοικοκυριά που δυσκολεύονται να πληρώσουν τα στεγαστικά τους.

Μοντέλο Banca di Bari: «Πακέτο» δανείων μόνο αν ανέβουν οι αξίες

Κορυφαίος τραπεζικός παράγοντας επισημαίνει ότι για τους επόμενους μήνες είναι δύσκολη έως αδύνατη η πώληση έστω κι ενός δανείου σε ξένα funds, πολύ περισσότερο πακέτου δανείων. Οι πληροφορίες από την αγορά ανέφεραν ότι οι τράπεζες εξετάζουν το μοντέλο «Banca di Bari» για τα «κόκκινα» δάνεια.

Πρόκειται για ένα μοντέλο το οποίο στην ουσία προβλέπει τη δημιουργία πακέτου δανείων που έχουν καλές εξασφαλίσεις και καλή προοπτική ανάκτησης. Τα δάνεια θα αποτιμώνται στην τρέχουσα αξία τους και θα παίρνουν μια καλή αξιολόγηση ώστε να μπορούν στη συνέχεια να πουληθούν σε ξένους οι οποίοι θέλουν να χρηματοδοτήσουν ένα τέτοιο πακέτο.

Ετσι, λένε κύκλοι της αγοράς, τη διαχείριση θα κάνουν οι χρηματοδότες μαζί με τις τράπεζες και θα αποφεύγοντας τα επιπλέον κόστη. Οι τραπεζικοί κύκλοι που μιλούν στην «Η» αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο βρίσκεται μόνο στα χαρτιά καθώς οι αποτιμήσεις των δανείων βρίσκονται στα... Τάρτατα και μόνο αν ανέβουν θα μπορούσε να γίνει «πακετοποίηση» και πώληση.

Από την άλλη, περιμένουν αλλαγή του κλίματος στην αγορά ακινήτων και ανάκαμψη από το 2017, κάτι που θα βοηθήσει στο να υπάρξουν καλύτερες αποτιμήσεις και για τα συνδεδεμένα δάνεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ΤτΕ, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα επόμενα χρόνια κατά 42 δισ. τα κόκκινα δάνειά τους.

Ωστόσο, μόλις 5 δισ. δάνεια θα μπορούσαν να πωληθούν σε ξένα funds ενώ τα υπόλοιπα εμπίπτουν στη διαδικασία των ρυθμίσεων με διάφορους τρόπους. Ενας από αυτούς είναι και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας για τη διάσωση χιλιάδων επιχειρήσεων μέσω κουρέματος οφειλών, «παγώματος» χρέους, επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, αλλαγής του management με απομάκρυνση δύστροπων μετόχων κ.λπ.

Και η ΠΟΜΙΔΑ στο κόλπο;

Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, η ΠΟΜΙΔΑ ζητά με επιστολή της προς τον Τρ. Αλεξιάδη να δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους φορολογούμενους να εκχωρούν στο Δημόσιο ακίνητα προς συμψιφισμό των φόρων της επόμενης πενταετίας, αλλά και παράταση της αναστολής εφαρμογής του φόρου υπεραξίας για δυο ακόμα χρόνια!

Να δοθεί σε όλους τους φορολογουμένους η δυνατότητα μονομερούς εκχώρησης στο Δημόσιο ακινήτου με την αξία με την οποία υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ, και με πίστωση της τυχόν διαφοράς επί του τιμήματος για συμψηφισμό των φόρων της επόμενης πενταετίας, του φορολογουμένου και των μελών της οικογενείας του, ζητά η ΠΟΜΙΔΑ και παράλληλα καλεί να επεκταθεί η δυνατότητα αυτή για οφειλές ΕΝΦΙΑ. Παράλληλα καλεί για νέο διετές πάγωμα του φόρου υπεραξίας.

Ολόκληρη η επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ έχει ως εξής:
"Αξιότιμε κε Υπουργέ 
Σχετικά με δύο σημαντικά και επίκαιρα θέματα στα οποία πρόσφατα αναφερθήκατε, θα θέλαμε να λάβετε υπόψη σας τα εξής αιτήματά μας: 
Α. Εξόφληση φόρου με εκχώρηση ακινήτου. Η παρ. 6 του άρθρου 82 ΚΩΔΙΚΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΩΝ & ΔΩΡΕΩΝ προβλέπει οκτώ (8) προυποθέσεις για την υλοποίησή της: 
1. Να βρίσκεται ο οφειλέτης σε πλήρη οικονομική αδυναμία
2. Να είναι «αξιόλογο» το μεταβιβαζόμενο ακίνητο
3. Να κατέχει ολόκληρο το ακίνητο, και όχι να είναι συγκύριος εξ αδιαιρέτου κλπ.
4. Να κατέχει την πλήρη κυριότητα, και όχι να είναι ψιλός κύριος ή επικαρπωτής
5. Να βρίσκεται το ακίνητο εντός σχεδίου πόλεως
6. Να μην έχει εμπράγματα βάρη - διεκδικήσεις
7. Να μην καταβάλλεται στον πολίτη τυχόν διαφοράς τιμήματος
8. Να εκδοθεί ειδική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
 
Με όλες αυτές τις προυποθέσεις, και ειδικά την τελευταία, δεν πρόκειται ποτέ, κανείς πολίτης να επωφεληθεί από το μέτρο αυτό και να αποφύγει τον πλειστηριασμό ή τη φυλακή! 
Γι΄αυτό ζητούμε νέα νομοθετική ρύθμιση με την οποία να δοθεί σε όλους τους φορολογουμένους η δυνατότητα μονομερούς εκχώρησης στο Δημόσιο κάθε ακινήτου με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, με την αξία με την οποία υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ, και με πίστωση της τυχόν διαφοράς επί του τιμήματος για συμψηφισμό των φόρων της επόμενης πενταετίας, του φορολογουμένου και των μελών της οικογενείας του. 
Επίσης ζητούμε να επεκταθεί άμεσα το δικαίωμα αυτό και για την εξόφληση χρεών από ΕΝΦΙΑ που υπερβαίνουν τις 10.000€, με τους ίδιους όρους. 
Β. Φόρος υπεραξίας ακινήτων. Στις 31.12.2016 λήγει η διετής αναστολή εφαρμογής του. Ο φόρος αυτός στην πράξη είναι τροχοπέδη στις συναλλαγές, και τελικά θανατηφόρος για τα δημόσια έσοδα, απέτυχε δε και τις τέσσερις φορές που επιχειρήθηκε η εφαρμογή του στη χώρα μας. Αλλωστε για ποιά υπεραξία μπορούμε να συζητούμε ή να ελπίζουμε, στις συναλλαγές επί των ακινήτων, όταν δεν υπάρχει κτηματαγορά σε λειτουργία και όταν οι πραγματικές αξίες εκμηδενίζονται από το ίδιο το φορολογικό σύστημα, και ιδίως από τον ΕΝΦΙΑ, και τα ακίνητα κυριολεκτικά σήμερα «ξεπουλιούνται»! Επιτέλους δεν μπορεί να συζητάμε σήμερα για επιβολή νέων φόρων στα ακίνητα. Έχει έλθει προ πολλού η ώρα για κατάργηση και μειώσεις φόρων. 
Για τους λόγους αυτούς, αλλά και για το ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει διαδικαστική δυνατότητα απρόσκοπτης υποστήριξης του συστήματος υπολογισμού και καταλογισμού του φόρου αυτού, ζητούμε την νομοθετική παράταση της αναστολής εφαρμογής του φόρου υπεραξίας για δύο ακόμη έτη, ήτοι μέχρι 31.12.2018."
Δηλαδή η ΠΟΜΙΔΑ αντί να ζητάει την κατάργηση του παράνομου ΕΝΦΙΑ, ζητάει να μπορεί να εξοφλείται ο ΕΝΦΙΑ με παραχώρηση ακινήτου!

Να μαζέψει δηλαδή όλα τα ακίνητα των Ελλήνων το ΤΑΙΠΕΔ ώστε να τα πάρουν εύκολα μετά οι George Soros, John Paulson & Daniel Loeb με ένα δάνειο από την Πειραιώς στην οποία είναι και μέτοχοι.

Έχουμε να ζήσουμε απίστευτες καταστάσεις και στιγμές!

Επιμέλεια: www.logiosermis.net

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top