Select Menu


Δεν υπάρχει κύκλωμα εμπορίας αρχαιοτήτων χωρίς τη συμμετοχή των γνωστών Οίκων Δημοπρασιών όπου αποκτούν αξία και νόμιμα χαρτιά όλα τα προϊόντα εγκληματικής προέλευσης.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ συνελήφθησαν 25 άτομα που εμπλέκονται σε 93 περιπτώσεις λαθρανασκαφής, μεταφοράς και πώλησης αρχαίων αντικειμένων ενώ αναζητούνται αλλά 27 άτομα!

Πριν από περίπου δέκα χρόνια εκτιμάται ότι είχε ξεκινήσει η δράση μελών της εγκληματικής οργάνωσης που εμπλέκονται σε τουλάχιστον 93 περιπτώσεις λαθρανασκαφής, μεταφοράς και πώλησης αρχαίων αντικειμένων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν εκτιμάται από την Αστυνομία, πως ξεπερνά τα 650.000 ευρώ. 


Επιπλέον, σύμφωνα με την Αστυνομία, διακριβώθηκε, ο ενεργός και ουσιαστικός ρόλος, καθώς και η συμμετοχή τεσσάρων οίκων δημοπρασιών του εξωτερικού, στη παράνομη διακίνηση, αρχαίων αντικειμένων.

Ειδικότερα, η δικογραφία περιλαμβάνει, τα κατά περίπτωση αδικήματα, της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματικής οργάνωση, της παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς, της διάπραξης διακεκριμένων κλοπών, της υπεξαίρεσης μνημείων κατ' επάγγελμα, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, της παράβασης της νομοθεσίας περί καταχραστών Δημοσίου και της παράβασης της νομοθεσίας περί όπλων.


Οι ίδιες κατηγορίες βαρύνουν ακόμη τέσσερις ιδιοκτήτες μεγάλων οίκων δημοπρασιών του εξωτερικού, καθώς και 27 συνεργούς των συλληφθέντων, από τους οποίους έχουν ταυτοποιηθεί τα πλήρη στοιχεία των 14.

Οι έρευνες των αστυνομικών για την σύλληψη των μελών της εγκληματικής οργάνωσης διήρκεσαν για χρονικό διάστημα 14 μηνών, ενώ βρέθηκαν 2.024 αρχαία νομίσματα, 126 αρχαία αντικείμενα. όπως ειδώλια δακτυλίδια - σκουλαρίκια - πόρπες, ένα γυάλινο βολβόσχημο αγγείο, πέντε βυζαντινές εικόνες, ένας σταυρός βυζαντινός, δύο σπαθιά, ένα κυονόκρανο.

Ακόμη, βρέθηκαν δύο αρχαία αγάλματα, μεσαιωνικά εποχής Φράγκων, ύψους ενός μέτρου και 60 εκατοστών, που απεικονίζουν έναν άνδρα πολεμιστή και μία γυναίκα, τα οποία εντοπίστηκαν κρυμμένα σε πηγάδι στη Νεμέα Κορινθίας. Όλα τα αρχαία αντικείμενα που βρέθηκαν, χρονολογούνται από το 600 π.Χ. έως και το 1700 μ.Χ.


Όσον αφορά στα αρχηγικά στελέχη, αυτά συγκέντρωναν αρχαιότητες, τις οποίες εξήγαγαν και τις παρέδιδαν σε οίκους δημοπρασιών ή απευθείας σε αλλοδαπούς ιδιώτες αγοραστές.

Σε περίπτωση που η μεταφορά των αρχαίων αντικειμένων, ήταν δύσκολη λόγω του όγκου τους, είτε τα απέστελλαν με δέμα στο εξωτερικό, είτε έρχονταν, οι ίδιοι οι αλλοδαποί αγοραστές στην Ελλάδα, με δικά τους μεταφορικά μέσα και τα αγόραζαν.

Τα αρχηγικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, επικοινωνούσαν απευθείας, τόσο με τους υπεύθυνους και τους ιδιοκτήτες των οίκων δημοπρασιών, όσο και με αλλοδαπούς ιδιώτες αγοραστές, πωλώντας τα αρχαία αντικείμενα σε πολλαπλάσια τιμή από αυτή που κατέβαλλαν για την αγορά τους. Σχετικά με τους οίκους δημοπρασίας, έχει αποδειχθεί, σύμφωνα με τη Αστυνομία, ότι έχουν τοποθετηθεί σε αυτούς αρχαία ελληνικά νομίσματα, μερικά από τα οποία εξακριβώθηκε, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, το πώς έφθασαν μέχρι εκεί.


Χρυσές «μπίζνες» με αρχαίους θησαυρούς

Οι δύο κορυφαίοι οίκοι δημοπράτησης αρχαίων, οι Sotheby’s και Christie’s, «έκλεισαν» το 2015, με έσοδα 26 εκατ. δολαρίων από τις δημοπρασίες, μόλις μισό εκατομμύριο κάτω από το 2014!

Δεκαπέντε εκατομμύρια τριακόσιες χιλιάδες δολάρια συγκεντρώθηκαν το 2015 από τους Sotheby’s και δέκα εκατομμύρια εννιακόσιες χιλιάδες από τους Christie’s. Οι «πρωταγωνίστριες» δεν είναι άλλες από τις αιγυπτιακές, τις ελληνικές και τις ρωμαϊκές αρχαιότητες οι οποίες συνήθως εμφανίζονται προερχόμενες από ιδιωτικές συλλογές.

Eκεί περίπου σταθεροποιούνται τα έσοδα τα τελευταία χρόνια. Κανείς φυσικά δεν ξεχνά το 2007 και το 2010, οπότε τα ποσά που απέφερε η πώληση αρχαιοτήτων ήταν κοντά στα 125 και 133 εκατ. δολάρια αντιστοίχως.


Βέβαια η έρευνα δεν θα φτάσει ποτέ στις πόρτες του Sotheby's, Christie's κλπ, γιατί ο χώρος των δημοπρασιών συνδέεται με τους «φιλάνθρωπους» Rothschild κι άλλους περιούσιους υπεράνω του Νόμου.



Επιμέλεια: www.logiosermis.net

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top