Select Menu


Το ότι η ελλάδα είναι μια χώρα απωθητική προς τις ξένες επενδύσεις είναι γνωστό σε όλους, ενδιαφερόμενους και μή. Δεν θα μπορούσε επομένως να υπάρξει πιο τρανταχτό παράδειγμα από το παρακάτω άρθρο για να περιγράψει κανείς τόσο την ανικανότητα της εκάστοτε πολιτικής μας ηγεσίας (αυτό εξάλλου είναι και θα είναι δεδομένο), αλλά και την ανισορροπία μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ.

Ακολυθεί το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Τάκη Τρακουσέλλη για το newsauto:

Απίστευτο: Η Tesla θέλει Ελλάδα και την διώχνουν…
Ακόμα μία μονάδα παραγωγής αυτοκινήτων στην Ευρώπη, θέλει να δημιουργήσει η Αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων. 
Πέρσι η Tesla εγκαινίασε στην πόλη Tilburg της Ολλανδίας τη δεύτερη γραμμή παραγωγής στην Ευρώπη. Με αυτή την τεράστια μονάδα η παραγωγή στην Ευρώπη έφτασε τα 450 αυτοκίνητα την εβδομάδα, από τα 200. Όμως δεν φτάνουν… 
Το τρίτο εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων, αλλά και μπαταριών (δεύτερη ανεξάρτητη μονάδα) είναι μονόδρομος, με τους Αμερικανούς να αναζητούν την κατάλληλη τοποθεσία. Μέσα στις υποψήφιες χώρες λοιπόν είναι και η Ελλάδα, η οποία γεωπολιτικά μειώνει κατά πολύ τα κόστη μεταφοράς. 
Σημειώστε πως δεν είναι η πρώτη φορα που η Tesla κοιτάει προς Ελλάδα. Σε ομιλία του σε επενδυτικό συνέδριο ο δικηγόρος Σωτήρης Μπρέγιαννος, αποκάλυψε πως είχαν έρθει επαφή με την εταιρεία του στελέχη της Tesla για να διερευνήσουν την προϋπόθεση να φτιαχτεί η δεύτερη μονάδα στη χώρα μας. Μάλιστα αποκάλυψε πως άνθρωποι της Tesla είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα για τα σχετικά, το 2012. 
Οι Αμερικανοί τότε, συνάντησαν μία ιδιαίτερα απρόθυμη συμπεριφορά από τους Κρατικούς λειτουργούς, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν άπραγοι και στη συνέχεια να επιλεγεί η Ολλανδία. 
Κυρίως η γραφειοκρατία (περιβαλλοντικές εγκρίσεις κλπ) αλλά και η απροθυμία των τότε ιθυνόντων να συζητήσουν μία σειρά από κινήσεις για να καταστεί η επένδυση πιο συμφέρουσα για την εταιρεία, γκρέμισε την όποια διάθεση είχαν οι της Tesla για εν Ελλάδι επενδύσεις. 
Κάτι ανάλογο συναντούν και σήμερα, που έβαλαν ξανά στο επενδυτικό τους κάδρο τη χώρα μας, με τον κίνδυνο να χαθεί αυτή η μοναδική ευκαιρία να είναι κάτι από περισσότερο ορατός… 
Και όλα αυτά ενώ Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας, που πρόσφατα διεκδίκησε και τηλεοπτική άδεια, ετοιμάζεται να φέρει τα αυτοκίνητα της Tesla στην Ελλάδα…
Προσωπικά πολύ αμφιβάλλω ότι μια εταιρία σαν την Tesla θα ερχόταν στην Ελλάδα ακόμη και αν ήταν λίγο καλύτερες οι συνθήκες.

Και μπορεί όντως τα στελέχη να ήρθαν για διακοπές. Μπορεί όντως η Ελλάδα να μην είχε καμία ελπίδα λόγω του ότι η Ολλανδία είναι δίπλα στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές. Μπορεί να ήταν μια αρχική σκέψη και να μην μπήκαμε καν στο short list των υποψηφίων.  

Αυτό όμως δε δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζονται οι ξένες επενδύσεις, έστω και σε πρώιμο στάδιο όπως συνέβη με την περίπτωση της Tesla. 

Ακόμη και με λίγες πιθανότητες επιτυχίας, η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση και τα διάφορα κυβερνοσυμβούλια τύπου invest in greece κλπ θα έπρεπε να δώσουν τη μάχη και να προσφέρουν κίνητρα, για να γίνει η χώρα πιο ελκυστική και πιθανόν να παρακαμφθούν μειονεκτήματα όπως η απόσταση από την κεντρική Ευρώπη.  

Και κυρίως το πιο απογοητευτικό είναι ότι δεν έγινε καμία προσπάθεια, όχι ότι τελικά δεν έγινε το εργοστάσιο πράγμα ούτως ή άλλως δύσκολο. Ρίξαμε λευκή πετσέτα ή απλά δεν ενδιαφερθήκαμε. 

Έτσι δε γίνονται δουλειές...

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top