Select Menu


Πριν λίγες μέρες, ανακοινώθηκαν τα ονόματα όσων θα λάβουν μέρος στην κούρσα για τη διεκδίκηση των τηλεοπτικών αδειών. Μεταξύ αυτών υπάρχουν, όπως ήταν αναμενόμενο, γνωστά ονόματα, αλλά και νέοι παίκτες. Σε κάθε περίπτωση, εντύπωση προκαλεί το ενδιαφέρον που δείχνει ο γνωστός κατασκευαστής, Χρήστος Καλογρίτσας.

Παρότι ασχολείται εδώ και χρόνια με το χώρο των media, αφού ήταν ένας από τους βασικούς μετόχους της εφημερίδας “Πρώτη”, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1986, είναι απορίας άξιον με ποια μέσα θα μπορέσει να “πολεμήσει” τους αντιπάλους του, οι οποίοι έχουν μεγάλη ρευστότητα. Ας μην ξεχνάμε πως στη μάχη της διεκδίκησης βρίσκονται ισχυρά ονόματα, όπως είναι ο Δ. Κοντομηνάς, Γ. Αλαφούζος, ο Β. Βαρδινογιάννης, ο Θ. Κυριακού και ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Πίσω από αυτή την τολμηρή απόφαση του Καλογρίτσα, ίσως και να βρίσκεται η δυνατή του σχέση με την Αριστερά και κυρίως με το Ν. Παππά, αφού είναι γνωστό πως ο τελευταίος εκτιμά και σέβεται ιδιαίτερα την πορεία του Καλογρίτσα. Μήπως, λοιπόν, η κίνηση αυτή δεν είναι τυχαία, αλλά αντίθετα αποσκοπεί στη δημιουργία ενός καναλιού για τον ΣΥΡΙΖΑ; Ακόμη και αν αυτό δεν ισχύει, συνεχίζει να υπάρχει το εύλογο ερώτημα σχετικά με το ποσό που απαιτείται για την υποβολή φακέλων υποψηφιότητας στο διαγωνισμό για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών. Χωρίς να αμφισβητείται η πιστοληπτική ικανότητα του Καλογρίτσα, όλοι διερωτώνται πως θα μπορέσει να σταθεί δίπλα σε τέτοιους οικονομικούς κολοσσούς, όπως αυτοί που αναφέρθηκαν, και να αγωνιστεί.

Ποιος είναι ο Χρήστος Καλογρίτσας;


Οταν το 1986 το όνομά του εμφανίστηκε μεταξύ των πέντε μετόχων της εφημερίδας «Πρώτη», όλοι αναζητούσαν να μάθουν «από πού κρατά η σκούφια του» και πώς προέκυψε ως μέτοχος στην απογευματινή εφημερίδα του ΚΚΕ. Μόλις κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι κουμπάρος του ήταν ο τότε γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, ο Χαρίλαος Φλωράκης- Καρδιτσιώτες και οι δύο -, η απορία λύθηκε αμέσως. Ηταν ο έμπιστος άνθρωπος του τότε Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ, το οποίο ελεγχόταν από τους ανανεωτικούς. Τον πρώτο λόγο τον είχε ο Μίμης Ανδρουλάκης, «το αγαπημένο παιδί του Χαρίλαου». Και στην «Πρώτη» φυσικά, συνεπικουρούμενος από τον αντ' αυτού Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο κ. Καλογρίτσας υπηρέτησε με συνέπεια και τα δύο πολιτικά σχέδια τα οποία κλήθηκε να υπηρετήσει η συγκεκριμένη εφημερίδα. Το πρώτο ήταν η δημιουργία του Συνασπισμού της Αριστεράς, ενώ ύστερα από τις δημοτικές εκλογές του 1986, όπου στον δεύτερο γύρο το ΚΚΕ δεν στήριξε τους συνδυασμούς του ΠαΣοΚ και η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη εξέλεξε τους δημάρχους στους τρεις μεγαλύτερους δήμους της χώρας, τέθηκε σε εφαρμογή το σενάριο «συγκυβέρνηση». Αυτό δηλαδή που είδαμε το καλοκαίρι του 1989.

Στενές σχέσεις με την εκάστοτε εξουσία

Ωστόσο ο κ. Καλογρίτσας, εκτός από τις πυκνές επαφές που είχε τότε με τον μακαρίτη Νίκο Καλούδη, το alter ego του Χ. Φλωράκη και έχοντα τη γενική επίβλεψη των οικονομικών του κόμματος, ή με τον Μ. Ανδρουλάκη, ο οποίος επίσης ανέλαβε να στηρίξει και το σχέδιο εξυγίανσης της εφημερίδας που είχε εκπονήσει ο οικονομικός διευθυντής της Αντώνης Μαλάμης (δηλαδή απολύσεις), οικοδόμησε στενές σχέσεις με το επόμενο σύστημα εξουσίας, που ήταν η Νέα Δημοκρατία. Και μάλιστα με τον πιο ασφαλή τρόπο. Το πλαίσιο είχαν διαμορφώσει «η προσωπική σχέση Μητσοτάκη - Φλωράκη» και η εφημερίδα «Πρώτη». Τον Σεπτέμβριο του 1990 όμως η εφημερίδα κλείνει. Λίγο αργότερα ο κ. Καλογρίτσας θα χρηματοδοτήσει μια βραχύβια περιοδική έκδοση, το «Επτάμισι», και έκτοτε αποσύρεται από το εκδοτικό προσκήνιο.

Τα πράγματα για τον ίδιο γίνονται πάρα πολύ δύσκολα μετά το 1992 και τη διπλή διάσπαση, του Συνασπισμού και του ΚΚΕ. Ολοι οι φίλοι του είναι οι ανανεωτές, οι οποίοι και φεύγουν από το κόμμα, ενώ ο στενός κύκλος των ηλικιωμένων του Χ. Φλωράκη, αντιθέτως, παραμένει στο κόμμα και πρωταγωνιστεί στην ανασυγκρότησή του. Μετά την κυβέρνηση Μητσοτάκη, το ΠαΣοΚ του Ανδρέα Παπανδρέου κερδίζει τις εκλογές του 1993. Ο κ. Καλογρίτσας αναζητεί «κανάλια επαφής» με τη νέα κυβερνητική εξουσία, έχοντας όμως το «στίγμα» πως η εφημερίδα «του» προετοίμασε και στήριξε τη «συγκυβέρνηση», η οποία οδήγησε στο Ειδικό Δικαστήριο τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Η συνεργασία Χαρίλαου Φλωράκη και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Το πλαίσιο είχαν διαμορφώσει η προσωπική σχέση των δυο ηγετών και η εφημερίδα «Πρώτη» του Χρήστου Καλογρίτσα (κάτω)

Οι πρόσφατες κινήσεις του καλού «μαθητή»

Ο πρώην εκδότης κατορθώνει να βρει «τις άκρες του» με το ΠαΣοΚ, αναπτύσσοντας στενές σχέσεις με τον τότε ισχυρό άνδρα του Κινήματος και παρ' ολίγον πρωθυπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο. Το ίδιο διάστημα ο πρώην γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ ακολουθεί το τμήμα του ΚΚΕ που πηγαίνει στον Συνασπισμό διατηρώντας την ιδιότητα του στελέχους. Αλλά και ο «άνθρωπος του Μίμη», ο Τάκης Θεοδωρικάκος, εγκαταλείπει τον Συνασπισμό. Με την ανάδειξη του Κώστα Σημίτη σε πρόεδρο του ΠαΣοΚ γραμματέας του Κινήματος αναλαμβάνει ο Κώστας Λαλιώτης. Ο κ. Θεοδωρικάκος «με τη βοήθεια του Μίμη» γίνεται συνεργάτης του κ. Λαλιώτη και αναλαμβάνει τη θέση του υπευθύνου του Γραφείου Τύπου. Το 1999 συναντώνται επιχειρηματικά Καλογρίτσας και Θεοδωρικάκος δημιουργώντας την εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO.

Ο κ. Καλογρίτσας, αν μη τι άλλο, έχει αποδειχθεί ο καλύτερος μαθητής του Μποδοσάκη. Τελευταίες του «επιτυχίες» - και προφανώς όχι έσχατες - είναι η κουμπαριά του με τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, μέσω του γιου του, και η φιλία που έγινε κουμπαριά με τον υπουργό Υποδομών και πρώην πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Χρήστο Σπίρτζη. Πάντως οι συνέπειες της κρίσης φαίνεται πως ήταν ιδιαίτερα έντονες, αφού κέρδισε δύο διαγωνισμούς στην Ολυμπία Οδό προσφέροντας εκπτώσεις 53% και 57% - ποσοστά που θυμίζουν την παλιά «αμαρτωλή εποχή».

Τοξότης στα δημόσια έργα - Εξαγόρασε την εταιρία του Παύλου Τσίπρα!

Ο Χρήστος Καλογρίτσας ακολουθεί την πεπατημένη των εκδοτών και ασχολείται με τα δημόσια έργα. H εταιρεία του λαμβάνει μέρος σε μια ενδιαφέρουσα συγχώνευση πολλών εταιρειών, μεταξύ των οποίων είναι και η εταιρεία Τοξότης η οποία τίθεται επικεφαλής του σχήματος. Και κάπου εδώ ο Χρήστος Καλογρίτσας, έστω και τυχαία, συναντά και πάλι τους συντρόφους του καθώς η Τοξότης εξαγοράζει την εταιρεία Μέδουσα, όπως ακριβώς μετονομάστηκε η εταιρεία Τσίπρας ΑΤΕ, του Παύλου Τσίπρα, πάτερα του Πρωθυπουργού μετά την αποχώρησή του από το εταιρικό σχήμα.

Η δραστήρια εταιρεία εμφανίζει πολλές και διαφορετικές συνέργειες, κυρίως με την Άκτωρ, γεγονός που οφείλεται στο ότι έχει μεγάλη ανάγκη από σοβαρή τεχνογνωσία και δάνεια εμπειρία, όπως λέγεται τεχνικά και νομικά ο όρος, για την υλοποίηση των έργων. Παρόλα αυτά η παρουσία του Χρήστου Καλογρίτσα είναι σιωπηλή και παραμένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Μέχρι το ημερολόγιο να γράψει 25 Ιανουαρίου 2015, όπου οι παλιοί του σύντροφοι παίρνουν το τιμόνι της χώρας.

Το γαλλικό κλειδί ανοίγει την κάνουλα

Το πρόβλημα του Τοξότη ήταν πάντα η ανάγκη για δάνεια εμπειρία αναφορικά με δυνατότητά του να κατέρχεται σε μεγάλους διαγωνισμούς και να χτυπάει τα “σοβαρά” δημόσια έργα. Πριν από λίγο καιρό, η θυγατρική της Suez- παραδοσιακού στρατηγικού εταίρου του Άκτωρα- SITA CZ με έδρα την Πολωνία, εμφανίστηκε σε πρόσφατο διαγωνισμό για την αποκατάσταση χωματερών σε Σέρρες, Κιλκίς, Πολύγυρο και Ανθεμούντα δανείζοντας την τεχνογνωσία της στην εταιρεία Τοξότης που ελέγχεται από τον κ. Χρήστο Καλογρίτσα.

Παράλληλα, η κάθοδος της Τοξότης στους διαγωνισμούς του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων της Κεντρικής Μακεδονίας έχει φουντώσει τις φήμες για ένα ιδιότυπο deal μεταξύ του γαλλικού ομίλου και της μεσαίας ελληνικής τεχνικής εταιρείας, το οποίο δεν αποκλείεται να μετουσιωθεί και σε άλλα έργα. Η SITA CZ άλλωστε αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς βραχίονες της Suez, καθώς εξειδικεύεται στη διαχείριση αποβλήτων, υποστηρίζοντας τα έργα της γαλλικής εταιρείας σε απαιτητικές αγορές όπως είναι αυτές του Λονδίνου, της Γερμανίας.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το Μαξίμου, έχει ήδη δώσει το δαχτυλίδι του γάμου ανάμεσα στη γαλλική Suez και τον κ. Καλογρίτσα, για μια σειρά από στρατηγικές επενδύσεις, μεταξύ των οποίων η διαχείριση απορριμμάτων και το νερό.

Ενδιαφέρουσες συμπτώσεις

Ας δούμε και δύο ενδιαφέροντα στοιχεία, πάνω στο ζήτημα αυτό. Στις 10 Ιουλίου 2015, λίγες δηλαδή ημέρες μετά το δημοψήφισμα, ο Ιωάννης Μπενίσης, σύντροφος της Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, τοποθετείται στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ.

Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου εν όψει της επίσκεψης στην Αθήνα του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, με υπογραφή του Υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, ο Μπενίσης βαφτίζεται ως «ειδικός εμπειρογνώμων σε θέματα αναπτυξιακού και επενδυτικού ενδιαφέροντος» και διορίζεται «άμισθος σύμβουλος» στο Πολιτικό Γραφείο του ίδιου υπουργού ο οποίος και υπογράφει το σχετικό ΦΕΚ. (753/22-10-2015).

Ο Νίκος Παππάς τρέφει θετικά αισθήματα για τον Χρήστο Καλογρίτσα, εκτιμώντας την πορεία και την διαδρομή του. Πολλοί βέβαια υποστηρίζουν πως ο Καλογρίτσας εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της δημιουργίας “νέων τζακιών” που δε θα κουβαλάνε τα..κούτσουρα του παρελθόντος. Από την άλλη πλευρά όμως η περίφημη παρέα της Αίγινας δεν παρουσιάζει τη γνωστή “ομοιογένεια”, καθώς ο Αλέκος Φλαμπουράρης βλέπει τον Καλογρίτσα και…στρίβει. Κάποιοι κάνουν λόγο για παλιά ανεξόφλητα γραμμάτια μεταξύ των δύο, ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι ο κυρ-Αλέκος έχει στο νου του κάποιον άλλον επιχειρηματία για αυτές τις δουλειές.

Σε κάθε περίπτωση η πρόσφατη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, πίσω από τους ήχους της “Μασσαλιώτιδας” και τα ποτά στο Gazarte, έφερε και αρκετές προτάσεις για μπίζνες με γαλλικές εταιρείες.

Οι συνεργάτες και σύμβουλοι του προέδρου Ολάντ έχουν διαμορφώσει την ατζέντα των αιτημάτων που μετά τα άδοξα εγχειρήματα του Ιπποδρόμου και των Σιδηρόδρομων περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο τα … νερά.

Η βασική εταιρεία που ενδιαφέρεται να μπει στην Ελλάδα και μέσω της Ελλάδας στα Βαλκάνια είναι η Suez. Μήπως θυμάστε για ποια ιδιωτικοποίηση ενδιαφερόταν η Suez πέρσι τέτοια εποχή; Εύκολη απάντηση: Για το νερό της Θεσσαλονίκης, την ΕΥΑΘ και προφανώς και για την ΕΥΔΑΠ. Οι δύο ιδιωτικοποιήσεις φιγουράρουν ξανά στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της νέας κυβέρνησης, όπως ρητά προβλέπει το Τρίτο Μνημόνιο αλλά με την παραχώρηση μειοψηφικών ποσοστών 23% για την ΕΥΑΘ και 11% για την ΕΥΔΑΠ.

Προς το παρόν είναι αβέβαιο με ποιους συμμάχους θα κατέβει στον διαγωνισμό ο γαλλικός όμιλος όταν θα βγουν στον αέρα οι δύο ιδιωτικοποιήσεις, αλλά οι “κύκλοι της αγοράς” έχουν ήδη γνώση. Το σίγουρο είναι πως ο Χρήστος Καλογρίτσας θα μπει δυνατά στην αγορά και έχει και πολύ καλές συστατικές επιστολές. Απομένει να δούμε αν μπορεί κιόλας να τα καταφέρει.

*Στην κεντρική εικόνα, είναι ο Χρήστος Καλογρίτσας, ο "Μπόμπολας του ΣΥΡΙΖΑ" αγκαλιά με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Με πληροφορίες απο Το Βήμα και το Μononews.gr:
Επιμέλεια: www.logiosermis.net

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top