Select Menu


Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις που αφορούν το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο των τελευταίων ετών, τα Panama Papers. Πριν από μερικές ώρες μόλις δημοσιεύθηκε ένα σημαντικό μέρος από τα ευαίσθητα δεδομένα που αποκαλύπτουν τα κρούσματα φοροαποφυγής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) έδωσε στη δημοσιότητα μια βάση δεδομένων με στοιχεία και ονόματα για σχεδόν 214.000 offshore εταιρείες που συστάθηκαν σε 21 διαφορετικούς φορολογικούς παραδείσους και σε αυτά εντοπίζονται και 400 Έλληνες.

Πιο αναλυτικά, στην ελληνική λίστα των Panama Papers εμφανίζονται 223 offshore εταιρείες με τις οποίες σχετίζονται 400 ονόματα δικαιούχων, 77 μεσάζοντες (κυρίως δικηγορικά γραφεία) και 313 διευθύνσεις, οι περισσότερες στην Αθήνα

Σύμφωνα με το ThePressProject που δημοσιεύει όλα τα ελληνικά ονόματα που περιλαμβάνονται στη διαρροή Panama Papers, το Διεθνές Κονσόρσιουμ Ερευνητών Δημοσιογράφων ανακοίνωσε ότι θα δημοσιεύσει τη λίστα χωρίς όμως τα έγγραφα με τις τραπεζικές συναλλαγές και τα στοιχεία των δικαιούχων. Η ιδιοκτησία offshore εταιρειών δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κρύβεται κάποια παρανομία. Ωστόσο οι διαρροές όλων των τελευταίων ετών έχουν αποδείξει ότι χρησιμοποιούνται συχνότατα για φοροαποφυγή. Άλλωστε, όπως συχνά μας λένε, όποιος δεν έχει τίποτα να κρύψει δεν έχει τίποτα να φοβηθεί...

Το δεξί χέρι του Λάτση

Στη λίστα των ονομάτων των Panama Papers βρίσκουμε και αυτό του Ευάγγελου Χρόνη. Βάσει στοιχείων και μολονότι το ICIJ αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα έγγραφα ώστε να έχουμε την πλήρη εικόνα, είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για αντιπρόεδρο της Lamda Development και γενικό διευθυντή του ομίλου Λάτση. Με λίγα λόγια, το «δεξί χέρι» του γνωστού επιχειρηματία.


Ο στενός συνεργάτης του Λάτση είναι μέτοχος στη Harpins Properties Ltd, με έδρα τις Παρθένους Νήσους. Ενδιάμεσος σύνδεσμος προς αυτήν την εταιρεία είναι η τράπεζα EFG Bank του ομίλου Λάτση.

Ο Χρόνης σπούδασε Ναυτιλιακά στο Λονδίνο και υπήρξε στενός συνεργάτης του Ιωάννη Σ. Λάτση επί 27 έτη. Είναι Πρόεδρος και μέλος Διοικητικών Συμβουλίων σειράς εταιρειών συμφερόντων του Ομίλου Λάτση και κοινωφελών Ιδρυμάτων.

Το όνομα του Χρόνη είχε βρεθεί στη δημοσιότητα το 2012, όταν σύμφωνα με ιδιόχειρο σημείωμα του Άκη Τσοχατζόπουλου,ο Χρόνης, γενικός διευθυντής τότε του Ομίλου Λάτση, φερόταν να έχει δώσει στον Γιάννη Σμπώκο συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου τον Φεβρουάριο του 2003 το ποσό των 10 εκ. ευρώ.

Στα Panama Papers βρίσκουμε και το όνομα Henriette Latsis, σε περίπτωση που δεν πρόκειται για συνωνυμία, πρόκειται για την Εριέττα Κούρκουλου - Λάτση, κόρη της Μαριάννας Λάτση και του Νίκου Κούρκουλου

Η οικογένεια Κόκκαλη στα Panama Papers

Γνωρίζαμε από το ρεπορτάζ του Greek Report για την εμπλοκή του γνωστού επιχειρηματία, Σωκράτη Κόκκαλη, στα Panama Papers. Η βάση δεδομένων ωστόσο, αποκαλύπτει ότι μέτοχοι σε εταιρείες offshore είναι και άλλα μέλη της οικογένειας. Οι γιου του, Πέτρος, Σωκράτης και Κωνσταντίνος, αλλά και η γυναίκα του, Ελένη.


Τα μέλη της οικογένειας Κόκκαλη είναι μέτοχοι στις εξής offshore: Upton International S.A, Devaud Consultants, Kerry Resources INC και Jason Enterprises Services, όλες με έδρα τον Παναμά. Όλες οι εταιρείες έχουν ιδρυθεί το 2014 και είναι ακόμα ενεργές.

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη

Αν και δεν αναφέρεται κάποιο απο τα ονόματα της οικογένειας, εντούτοις υπάρχει στην λίστα μια offshore εταιρία με την επωνυμία CREADVILLE LTD και διεύθυνση ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ 12Α Μαρούσι, που όλος τυχαία στεγάζονται τα γραφεία της Avin & Coral, θυγατρικές της Motor oil. Επιπροσθέτως σαν διευθυντής της εν λόγο offshore εταιρίας που έχει ιδρυθεί απο το 2006 εμφανίζεται ο Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης, ο οποίος είναι και μέτοχος στο Star channel.


Ο Γιώργος Τράγκας με φρέσκια offshore

Ο Γιώργος Τράγκας φαίνεται να είναι μέτοχος της TACANA PORTFOLIO S.A. με έδρα τον Παναμά και μάλιστα... κρυφός Μέτοχος αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του επιμελητηρίου δεν εμφανίζεται πουθενά.


Ο Γιώργος Τράγκας όταν είχε εμφανιστεί το όνομά του στη Λίστα Λαγκάρντ είχε υποστηρίξει ότι βρισκόταν εκεί εξαιτίας μιας συναλλαγής του 2001 και είχε ισχυριστεί ότι το όνομά του βρισκόταν εκεί εξαιτίας σκοπιμοτήτων. Αυτή τη φορά όμως (αν φυσικά δεν πρόκειται για συνωνυμία) η TACANA PORTFOLIO S.A. φαίνεται να είναι ενεργή υπεράκτια εταιρία με διεύθυνση στο Λίβανο και μάλιστα να έχει ιδρυθεί στις 28 Νοεμβρίου του 2014 λίγο πριν πέσει η ΝΔ από την κυβέρνηση...

Νισίμ Μιωνής: Ο συνέταιρος του Παπασταύρου και η λίστα Λαγκάρντ!

Ο Νισίμ Μιωνής είναι αδερφός του Σαμπύ Μιωνή, που εμπλέκεται στην υπόθεση Παπασταύρου. Φέρεται να είναι διαχειριστής ενός τεράστιου λογαριασμού της εταρείας Ildom LTD, η οποία βρισκόταν ανάμεσα στις 5 εταιρείες που διαγράφηκαν από τη λίστα Λαγκάρντ


Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ.Φέσσας και η γυναίκα του

Στην περίφημη λίστα των  Panama Papers βρίσκουμε και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (τέως Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών), Θεόδωρο Φέσσα.  Τον ίδιο άνθρωπο που ζήταγε 180.000 απολύσεις στο Δημόσιο και μείωση του βασικού μισθού στον Ιδιωτικό τομέα.


O Φέσσας φέρεται να είναι μέτοχος της Gladstone Equities LTD, εταιρείας offshore με έδρα τις Παρθένους Νήσους. Στην ίδια offshore βρίσκουμε και την τέως γυναίκα και συνέταιρο του Φέσσα, Ευτυχία Κουτσουρέλη.

H «παρατράπεζα» Hedley Finance και ο Δημήτρης Παρασκευάς

Στη βάση των Panama Papers υπάρχει το όνομα της υπεράκτιας Hedley Finance Limited η οποία ελέγχεται από την Ελληνική δικαιοσύνη ως παρατράπεζα. Εναντίων της έχουν υπάρξει τουλάχιστον 8 καταδικαστικές αποφάσεις ενώ έχουν εκδοθεί 11 εντάλματα σύλληψης για τα αδικήματα της σύστασης συμμορίας, της απάτης και της υπεξαίρεσης.


Η Hedley Finance που διενεργούσε παράνομες πράξεις συναλλάγματος. Μέσα από ένα κυκεώνα offshore εταιρειών, αναλάμβαναν την τοποθέτηση κεφαλαίων στην αγορά συναλλάγματος με την υπόσχεση υψηλής εγγυημένης απόδοσης. Παράλληλα με τις νόμιμες δραστηριότητες, διενεργούσαν μέσω offshore εταιρείας με γραφεία στην οδό Λαοδικείας στη Γλυφάδα, παράνομες πράξεις συναλλάγματος. Με κίνητρο ότι προσφέρουν υψηλή εγγυημένη απόδοση ανά τρίμηνο, συγκέντρωναν ποσά το τελικό ύψος των οποίων δεν είναι γνωστό και έκαναν πράξεις στην αγορά συναλλάγματος. Μάλιστα, είχαν προσεγγίσει και υπαλλήλους τραπεζών, οι οποίοι έναντι προμήθειας 3,5% προωθούσαν την ιδέα προϊόντων «με καλύτερη απόδοση».

Ως ενδιάμεσος της Hedley Finance LTD φαίνεται ο δικηγόρος Δημήτρης Παρασκευάς, ο οποίος σε πρόσφατη του συνέντευξη στο ΒΗΜΑ υποστήριζε ότι «οι αγορές δεν έχουν μνήμη». Όντως...

Π.Μπερνίτσας: Ο δικηγόρος της Γιάννας

Το όνομα του δικηγόρου Παναγιώτη Μπερνίτσα φιγουράρει στους διεθνής δικηγορικούς οδηγούς. Θεωρείται “ειδικός” σε θέματα ευρωπαϊκής νομοθεσίας και ανταγωνισμού. Εχει λειτουργήσει στο παρελθόν σύμβουλος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων του ελληνικού Δημοσίου με την Ε.Ε. για θέματα ανταγωνισμού στις συγκοινωνίες.


Το 2013, προσελήφθη από την Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων ως νομικός σύμβουλος αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της συντήρησης τεχνικής βάσης του ΟΣΕ (Rosco), σε ζητήματα που αφορούν το ελληνικό δίκαιο. Ο Το ίδιο έτος, το γραφείο Μπερνίτσα, μαζί με πολλούς παράγοντες του ελληνικού τραπεζικού, βιομηχανικού και επιχειρηματικού κατεστημένου, ήταν παρόν στις επαφές που είχε ο Σαμαράς στο Κατάρ για την ανάπτυξη συνεργασιών και υλοποίηση επενδύσεων.

Κατά το παρελθόν, ο Π. Μπερνίτσας έχει προσφέρει υπηρεσίες στη θυγατρική της Γενικής Τράπεζας ‘Γενική Finance A.E.’ σχετικά με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και ολοκλήρωσης της Σύμβασης της Ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Γενική Finance Α.Ε. είχε τότε το ρόλο του χρηματοοικονομικού συμβούλου του Ελληνικού Δημοσίου για τη διαπραγμάτευση της σύμβασης C4I με την SAIC.

Ο Π. Μπερνίτσας έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του στο ζεύγος Γιάννας και Θόδωρου Αγγελόπουλου την εποχή της «λύσης και εκκαθάρισης» της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» και των περίπου 460 εργαζομένων του.

Σάμι και Λούσι Φάις

Ο γνωστός επιχειρηματίας της λιανικής και του εμπορίου, Σάμι Φάις και η αδερφή του Λούσι Φάις, διατηρούν εταιρεία offshore στις Σευχέλλες, τη Lansea Corp, σύμφωνα με τα Panama Papers

Ο Φάσις εχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με κορυφαίες εταιρείες παγκόσμιου βεληνεκούς, όπως NIke, Under Armour, Puma, Adidas κ.α. Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας ήταν υπεύθυνος της εταιρείας «Μακεδονικά Κλωστήρια (ΜΑΚΛΩ) και καταδικάστηκε για απάτη σε βαθμό κακουργήματος, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και παράβαση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.


Σύμφωνα με το κατηγορητήριο της συγκεκριμένης υπόθεσης, ο Σάμι και η Λούσι Φάις απέκτησαν διαδοχικά, μέσω της χρηματιστηριακής εταιρείας Τέλεσις, 2.150.000 μετοχές τής ΜΑΚΛΩ από τον Β. Ζούλοβιτς. Για τις συναλλαγές αυτές εκδόθηκε επιταγή 11 δις. δρχ. σε λογαριασμό του πωλητή Β. Ζούλοβιτς ο οποίος, σύμφωνα με τα στοιχεία, ουδέποτε την εξαργύρωσε.

Η έρευνα έδειξε τότε ότι τα κεφάλαια αυτά, αφού χρησιμοποιήθηκαν για την «εκτόξευση» της ΜΑΚΛΩ στα ύψη (από τις 4.500 δρχ. έφθασε στις 8.000 δρχ. μέσα σε έναν μήνα), επέστρεψαν τελικά στον λογαριασμό των αδελφών Φάις. Θεωρήθηκε λοιπόν ότι το ποσό αυτό, που ήταν προϊόν εικονικών συναλλαγών, αποτέλεσε τη ζημιά που υπέστη το επενδυτικό κοινό.Τελικά, δύο μήνες μετά, και οι δύο επιχειρηματίες αφέθηκαν ελεύθεροι με διαφορά μερικών ημερών, αφού κατέβαλαν υψηλές εγγυήσεις

Ο Γιάννης Καρακαδάς της Singular Logic και της Olympic Air

Ο Γιάννης Καρακαδάς έχει πλούσιο ιστορικό. Τον βρίσκουμε το 2006 ως Διευθύνων Σύμβουλο της ΛΟΤΖΙΚ ΝΤΑΤΑ ΙΝΦΟΡΜΕΪΣΟΝ ΣΥΣΤΕΜΣ που μετά από μια σειρά συγχωνεύσεων γίνεται η γνωστής μας Singluar Logic που λαμβάνει μερικά εκατομμύρια ευρώ κάθε φορά που γίνονται εκλογές (συχνά δηλαδή) και το 2011 τον βρίσκουμε να αναλαμβάνει πρόεδρος της Olympic Air (με αντιπρόεδρο τον Ανδρέα Βγενόπουλο).


Στα Panama Papers εμφανίζεται ως μέτοχος της εταιρίας LOWCO INTERNATIONAL COMPANY (το lowco παραπέμπει σε low cost πτήσεις) που δημιουργήθηκε λίγο καιρό αφού ανέλαβε την θέση του προέδρου της Olympic Air και η οποία φαίνεται να αναστέλλει τις δραστηριότητές της στις 31 Δεκεμβρίου του 2013. Η εταιρία ήταν εγγεγραμμένη στις εξωτικές Σεϋχέλλες. Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ θα συνεχιστεί.

Ο πρώην πρόεδρος του Τ.Τ, Παναγιώτης Τσουπίδης στα Panama Papers

Στα Panama Papers που αφορούν την Ελλάδα βρίσκεται το όνομα του Παναγιώτη Τσουπίδη. Σύμφωνα με όσα ξέρουμε μέχρι τώρα, πρόκειται για τον πρώην πρόεδρο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων.


Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο Τσουπίδης συνδέεται με την offshore εταιρεία, Mopak International LTD, που δημιουργήθηκε το 2003 και απενεργοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2015

Η Eurobank ενδιάμεση για offshore στις Σευχέλλες

Η τράπεζα Eurobank εμφανίζεται στην ενότητα με τους ενδιάμεσους στα Panama Papers που αφορούν την Ελλάδα. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων η Eurobank ήταν συνδεδεμένη για περίπου 3 χρόνια με μία offshore στις Σευχέλλες, την Focsani INC


Η Focsani φαίνεται ότι ιδρύθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2011 και διαλύθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2014

Ολόκληρη η λίσταΑιτήματα από τις ελληνικές δικαστικές αρχές για αποστολή στοιχείων των Panama Papers

Οι ελληνικές δικαστικές αρχές ζητούν να τους αποσταλούν πλήρη στοιχεία για τις υπεράκτιες εταιρείες, τους εκπροσώπους και τους δικαιούχους τους, που βρίσκονται στις λίστες ελληνικού ενδιαφέροντος.

Ήδη οι εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν διατάξει εξονυχιστικούς ελέγχους σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους Ελλήνων πολιτών που διέθεταν υπεράκτιες εταιρείες ή ιδρύματα μέσω της δικηγορικής εταιρείας Mossak Fonseca.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη δημοσιοποίηση των ελληνικού ενδιαφέροντος «Αρχείων του Παναμά» οι οικονομικοί εισαγγελείς, με βάση όσα στοιχεία έχουν ήδη στα χέρια τους από άλλες έρευνες η πηγές, θα αποστείλουν, πλην του βασικού αιτήματος δικαστικής συνδρομής, και άλλα εξειδικευμένα αιτήματα στις αρχές του Παναμά για συγκεκριμένα πρόσωπα η εταιρείες που αναφέρονται στη λίστα των Panama Papers

Με εντολή του επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων Παναγιώτη Αθανασίου ήδη έχουν υποβληθεί αιτήματα δικαστικής συνδρομής για άνοιγμα λογαριασμών και παροχή όλων των στοιχείων, για εταιρείες και φυσικά πρόσωπα και σε άλλες χώρες με ιδιαίτερη έμφαση την Κύπρο.

Επιμέλεια: www.logiosermis.net

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top