Select Menu


Αναξιόπιστο και διεφθαρμένο χαρακτηρίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο δημοσίευμα της Sun αφήνοντας αιχμές για το νέο επικεφαλής της UEFA, Θ.Θεοδωρίδη, και τη σχέση του (μέσω του πατέρα του) με τον Ολυμπιακό.

Άρθρο της Sun «λούζει» το ελληνικό ποδόσφαιρο με χαρακτηρισμούς όπως παντελώς αναξιόπιστο, διεφθαρμένο και αχίλλειο πτέρνα της UEFA. Το αγγλικό δημοσίευμα εκφράζει απορίες για το πού καταλήγουν (μέσω της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας) τα λεφτά που χρυσοπληρώνουν οι Βρετανοί για το Champions League και αφήνει αιχμές για τις σχέσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη με το νέο επικεφαλής της UEFA, Θόδωρο Θεοδωρίδη.

Παράλληλα, εκφράζει απορίες για το χειρισμό της υπόθεσης της εγκληματικής οργάνωσης από την UEFA επισημαίνοντας πως σε σχετική ερώτηση που έγινε στα αρμόδια όργανα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, η απάντηση ήταν πως «... η UEFA ίσως πάρει μέτρα για τους ελληνικούς συλλόγους ανάλογα με τις εξελίξεις στα ελληνικά δικαστήρια».

Αναλυτικά ολόκληρο το δημοσίευμα της Sun, υπό τον τίτλο: «Η UEFA θα πέσει από την Ακρόπολη αν δεν "καθαρίσει" το ελληνικό ποδόσφαιρο»

«Η UEFA είτε θα αντιμετωπίσει το χάος στο οποίο βρίσκεται το ελληνικό ποδόσφαιρο ή θα ρισκάρει να χάσει όλη την αξιοπιστία της, όπως η FIFA.

Το παντελώς αναξιόπιστο πρωτάθλημα της χτυπημένης από την οικονομική κρίση χώρας έχει εξελιχθεί στην Αχίλλειο πτέρνα της UEFA. Η UEFA θέλει να συνεχίσει να παίρνει τα δισεκατομμύρια από τους Άγγλους οπαδούς μέσω των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Champions League, που τη δεδομένη χρονική στιγμή βρίσκονται στα χέρια του τηλεοπτικού δικτύου BT Sport. Εσείς πληρώνετε την UEFA με ένα δισεκατομμύριο λίρες μέσω της συνδρομής του BT. Και έχετε το δικαίωμα να γνωρίζετε πώς μοιράζονται τα χρήματά σας και να περιμένετε ότι δεν θα πάνε εκεί που δεν θα έπρεπε.

Συνεπώς η Ελλάδα είναι η λέξη για την UEFA. Και ίσως γίνει η Ακρόπολη αφού ο Έλληνας Θεόδωρος Θεοδωρίδης προβιβάστηκε στη θέση του γενικού γραμματέα, κάτι που σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή είναι ο ανώτερος αξιωματούχος. Ο Θεοδωρίδης αντιμετωπίζει το γεγονός ότι συνδέεται με τον Ολυμπιακό, που φέρεται να έστηνε παιχνίδια στην Ελλάδα και με τον πρόεδρό του Βαγγέλη Μαρινάκη, έναν άνθρωπο που κατηγορείται για στήσιμο αγώνων από τις ελληνικές Αρχές. Ο Μαρινάκης αρνείται όλες τις κατηγορίες. Ο Θεοδωρίδης είναι επίσης ο γιος του αντιπροέδρου του Ολυμπιακού.

Με τοποθέτησή του στη Sun την Παρασκευή, ο Θεοδωρίδης κατέστησε σαφές ότι η σχέση του με τον Μαρινάκη ποτέ δεν επηρέασε τον ρόλο του στην UEFA. Ήταν μία μέρα αφού η ελληνική κυβέρνηση ανέβαλε τον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας μετά τα σκηνικά βίας στον ημιτελικό μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού. Το παιχνίδι διεκόπη μετά από απόφαση του διαιτητή να μην καταλογίσει πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ, προκαλώντας την είσοδο των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Έλληνας Υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής είπε: «Δεν είναι δυνατόν να έχουμε εντελώς αναξιόπιστες διοργανώσεις, υποψίες και τα πάντα να κατηγορούνται για διαφθορά. Η κοινωνία δεν μπορεί να το αντέξει. Δεν μπορούμε να έχουμε αμφιβολίες κάθε εβδομάδα που έχει ως αποτέλεσμα τη βία. Είναι αδύνατον να έχουμε ποδοσφαιρικούς παράγοντες στα σώματα που παίρνουν τις αποφάσεις κατηγορούμενους για σειρά εγκλημάτων που δεν τιμωρούνται μέχρι αυτές οι υποθέσεις να οδηγηθούν σε ένα τελικό αποτέλεσμα. Στον νέο αθλητικό νόμο θα έχουμε ξεχωριστές προβλέψεις για τέτοιου είδους καταστάσεις. Οι ζωές των ανθρώπων είναι σε κίνδυνο, η υγεία και η ασφάλειά τους. Γίνονται θεατές όχι ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, αλλά γεγονότων βίας και απάνθρωπων ενεργειών. Θα πρέπει να ανακτήσουμε την αξιοπιστία και τη νομιμότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο νόμος μου δίνει τη δύναμη να διακόψω και το πρωτάθλημα επίσης».

Κατηγορίες γενικευμένης διαφθοράς έχουν αμαυρώσει το ελληνικό ποδόσφαιρο για δεκαετίες. Ο Ολυμπιακός έχει κατακτήσει τα 18 από τα 20 τελευταία πρωταθλήματα. Ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι ο φερόμενος αρχηγός της «εγκληματικής οργάνωσης», τον οποίο και βαραίνουν τέσσερις κατηγορίες για στήσιμο αγώνων, τις οποίες και αρνείται έντονα. Ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας κατηγορείται ότι είναι ο έτερος φερόμενος αρχηγός. Έξι ακόμα διοικητικοί, οι οποίοι ακόμα εργάζονται για την ΕΠΟ αντιμετωπίζουν κατηγορίες.

Ανάμεσα στους 35 που κατηγορούνται συνολικά, βρίσκεται και ο επικεφαλής της Κεντρικής επιτροπής Διαιτησίας, ο άνθρωπος που ορίζει τους διαιτητές. Όλοι όσοι κατηγορούνται αρνούνται τις κατηγορίες. Αλλά η ΕΠΟ βρίσκεται εκτός της κυβερνητικής παρέμβασης. Και θα είναι, εκτός κι αν τιμωρήσει τους δικούς της αξιωματούχους, καθώς οι φερόμενοι συνωμότες δεν μπορούν να τοποθετηθούν εκτός ελληνικού ποδοσφαίρου μιας και κάτι τέτοιο εξαρτάται από την τελική απόφαση του δικαστηρίου. Η έλλειψη όμως διαφάνειας δεν φαίνεται να ενοχλεί την UEFA που διοικείται από τον Θεοδωρίδη.

Οι Έλληνες οπαδοί πιστεύουν πως τα χρήματα από το Champions League είναι ο λόγος της φερόμενης διαφθοράς. Όπως στα δικά σας χρήματα. Οι Άγγλοι οπαδοί πληρώνουν την UEFA περισσότερο από κάθε άλλη χώρα μέσω των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Αυτός είναι ο λόγος που η φαινομενική αδιαφορία της UEFA ως προς το ελληνικό χάος γίνεται πρόβλημα. Τα εγχώρια τηλεοπτικά δικαιώματα της Ελλάδας είναι 30 εκατομμύρια λίρες τον χρόνο. Για όλους τους 16 συλλόγους της πρώτης κατηγορίας. Και η UEFA δίνει σε έναν σύλλογο για το Champions League 35 εκατομμύρια λίρες. Δηλαδή ένα ποσό μεγαλύτερο από όσο παίρνουν όλοι οι ελληνικοί σύλλογοι μαζί για τα εγχώρια τηλεοπτικά δικαιώματα. Σε 18 χρόνια την τελευταία εικοσαετία, ο Ολυμπιακός έχει πάρει τα χρήματα από την UEFA.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της δικαστικής υπόθεσης του Μαρινάκη και του Ολυμπιακού, ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι η τρομακτική βία στα ελληνικά γήπεδα αποτελεί άμεσο αποτέλεσμα της γενικευμένης υποψίας της διαφθοράς. Η UEFA προτείνει κίνητρα για την καταπολέμηση της φερόμενης διαφθοράς, αλλά νίπτει τα χέρια της στο πρόβλημα.

Την ίδια στιγμή ο κορυφαίος διοικητικός της είναι ο γιος του αντιπροέδρου ενός συλλόγου που κατηγορείται για διαφθορά. Συνεπώς δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα ερωτήσεων. Πρώτον, γιατί δεν σταματάνε να δίνουν χρήματα σε έναν σύλλογο, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά μέχρι να βγάλουν την απόφαση τους τα ελληνικά δικαστήρια; Οι αναγνώστες θα θυμηθούν πως η UEFA επέτρεψε στον Ολυμπιακό να συμμετάσχει στο Champions League τη φετινή σεζόν μία μέρα πριν ο ανακριτής κατηγορήσει τον Μαρινάκη το περασμένο καλοκαίρι.

Επίσης δεν έχουν απαντηθεί ποτέ δύο ερωτήματα: Γνώριζε η UEFA πότε ο Μαρινάκης θα επισκεπτόταν τον ανακριτή πριν πάρει την απόφασή της; Και γιατί η UEFA δεν επανεξέτασε την απόφασή της αφού ο Μαρινάκης κατηγορήθηκε και αποκλείστηκε αρχικά από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα μέχρι να βγει το οριστικό αποτέλεσμα αυτής της υπόθεσης; Η υπόθεση εναντίον του Μαρινάκη και των άλλων εμπλεκομένων βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς τα ελληνικά δικαστήρια αυτή τη στιγμή κινούνται με αργούς ρυθμούς, έχοντας παραλύσει από τη συνεχόμενη απεργία των δικηγόρων.

Την Παρασκευή ρώτησα την UEFA αν προτίθεται να τιμωρήσει τους ελληνικούς συλλόγους μέχρι την τελική απόφαση πάνω στις σχέσεις του Ολυμπιακού με την ΕΠΟ. Η UEFA απάντησε: «Η UEFA δεν εξετάζει μια πιθανή τιμωρία των ελληνικών συλλόγων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά ίσως πάρει μέτρα στο μέλλον, βάσει και των εξελίξεων που θα υπάρξουν στα ελληνικά δικαστήρια».

Τέσσερα σημαντικά παιχνίδια έχουν διακοπεί τους τελευταίους 12 μήνες εν μέσω τεράστιων επεισοδίων από οπαδούς. Σε όλα τα παιχνίδια συμμετείχε ο Ολυμπιακός. Όλα είχαν να κάνουν με εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο ή προβλήματα στην κερκίδα από οπαδούς των αντιπάλων του Ολυμπιακού. Όλα προκλήθηκαν έπειτα από αποφάσεις διαιτητών που όλες φαίνεται να ευνόησαν τον Ολυμπιακό.

Την ίδια στιγμή, η UEFA, η οποία καθοδηγείται από τον Θεοδωρίδη, ο οποίος έντονα αρνείται ότι έχει κάθε επιρροή στα πειθαρχικά σώματα του οργανισμού, θα περιμένει τα ελληνικά δικαστήρια να αποφασίσουν».

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top