Ακόμα μία παραδοχή ότι η συνταγή των ελληνικών Μνημονίων ήταν λανθασμένη, καθώς επιβλήθηκαν πολλαπλάσια μέτρα σε σχέση με άλλες χώρες που υποχρεώθηκαν σε δημοσιονομική προσαρμογή, προκύπτει από την έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τη χώρα μας. Η έκθεση δεν παραλείπει να προτείνει, ωστόσο, και ένα μέτρο-σοκ: Την επέκταση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) στο σύνολο των περιουσιακών στοιχείων που θα δηλώνονται στο περιουσιολόγιο, όπως αυτοκίνητα, καταθέσεις, ακίνητα εξωτερικού, κοσμήματα, έργα τέχνης κ.λπ.
Από την άλλη πλευρά, ο διεθνής οργανισμός αναγνωρίζει ότι το ποσοστό φτώχειας αυξήθηκε στο 1/3 του ελληνικού πληθυσμού από την αρχή της κρίσης και συνιστά ως αντίδοτο στην προβληματική μνημονιακή συνταγή τη λήψη δραστικών μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνουν σημαντική επιμήκυνση, μεγάλες περιόδους χάριτος για τα τοκοχρεολύσια και μετατροπή των επιτοκίων των δανείων της ευρωζώνης προς την Ελλάδα από κυμαινόμενα σε σταθερά.
Η έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε χθες, ανεβάζει επίσης το περσινό δημοσιονομικό κόστος του Προσφυγικού, το οποίο είναι σημαντικό για τη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές μας, στα 600.000.000 ευρώ έναντι κυβερνητικής εκτίμησης για 450.000.000 ευρώ.
Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν υπερδιπλάσια στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Γι' αυτόν τον λόγο ζητεί, αν είναι δυνατόν, να αποφευχθεί πρόσθετη δημοσιονομική επιβάρυνση των πολιτών, να μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις από το 29% και να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ στις επιχειρήσεις.
Μετεξέλιξη
Την ίδια ώρα, όμως, υποστηρίζει ότι ο ΕΝΦΙΑ των φυσικών προσώπων πρέπει να μετεξελιχθεί σε φόρο περιουσίας, ο οποίος θα αφορά κάθε μορφής ακίνητη και κινητή περιουσία που θα δηλώνεται στο περιουσιολόγιο. Τέτοιο σχέδιο είχε καταρτίσει η κυβέρνηση, αλλά δεν το έχει υποβάλει στην τρόικα.
Οι οικονομολόγοι του διεθνούς οργανισμού αποδομούν, επίσης, την εμμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, επισημαίνοντας ότι το μέτρο αυτό θα οδηγούσε σε αύξηση του ΑΕΠ μόλις κατά 0,2% σε βάθος δεκαετία
Να μειωθεί το χρέος, να μην υπάρξουν μέτρα
Να υλοποιηθούν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις, ώστε να δοθεί η δυνατότητα μιας μελλοντικής πιθανής διευθέτησης του χρέους με μεγαλύτερες περιόδους χάριτος και επιμήκυνση, ζήτησε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία στη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την οικονομία, λέγοντας πως αυτή η χρονιά θα είναι η τελευταία της ύφεσης. Στις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου, ο κ. Γκουρία τόνισε ότι υπάρχουν σημάδια σταδιακής βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας, με τα επίπεδα ανεργίας να πέφτουν. «Το ποσοστό εξακολουθεί να είναι υψηλό, αλλά είναι το χαμηλότερο από τον Μάιο του 2012» δήλωσε ο γ.γ. του ΟΟΣΑ.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι τα συμπεράσματα του ΟΟΣΑ θα ενισχύσουν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης σε αυτή την τελική φάση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, εν όψει της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης. «Η οικονομική έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα αποτελεί έναν δίκαιο και ισορροπημένο απολογισμό του τεράστιου κοινωνικού κόστους των πολιτικών που εφαρμόστηκαν την περίοδο 2010-2014, της επιτακτικής ανάγκης για τον σχεδιασμό νέων εργαλείων και θεσμών, ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες αυτών των πολιτικών» δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Συμφωνούμε με αρκετές από τις διαγνώσεις της έρευνας, χαιρετίζουμε τα περισσότερα από αυτά που συνιστά».
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.