Select Menu

Δεν υπάρχει μέρα που τα ξένα ειδησεογραφικά κανάλια να μην συμπεριλαμβάνουν θέμα στα δελτία τους για την Ελλάδα. Εδώ και 2,5 χρόνια ανταποκριτές από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα διεθνώς έχουν «κατασκηνώσει» κυριολεκτικά στα ξενοδοχεία πέριξ της πλατείας Συντάγματος «καταγράφοντας» την ελληνική πραγματικότητα.

Βλέποντας το εγώ αυτό ως έλληνας καμαρώνω που λέει ο λόγος , ψηλώνω και λίγο γιατί σκέφτομαι ότι κάτι σημαντικό συμβαίνει στην χώρα μου, στην χώρα που με γέννησε , και όλοι έχουν στραμμένο το βλέμμα εδώ. Κι ας ξέρω μέσα μου πως όλοι αυτοί οι ξένοι δεν είναι για το καλό μου εδώ. Γιατί ανυποψίαστος δεν είμαι, γνωρίζω πολύ καλά πως κανένα ειδησεογραφικό δίκτυο δεν σπαταλά τόσα χρήματα και τόσες εργατοώρες για να καλύψει κάτι καλό. Κάτι που ανυψώνει την ανθρώπινη αξία ποτέ δεν γίνεται αντικείμενο τόσο μεγάλης κάλυψης.

Αυτό που δεν γνωρίζω βέβαια είναι τι περιμένουν οι ξένοι πολίτες που παρακολουθούν τα δίκτυα τους να μάθουν για την Ελλάδα. Ως τι περίπτωση μας αντιμετωπίζουν. Αλλά  ένα τυχαίο γεγονός - άλλωστε τα περισσότερα γεγονότα στην τύχη δεν οφείλονται ;-  με οδήγησε σε περίεργα μονοπάτια σκέψης.

Θα πως όλη την ιστορία για να καταλάβεις τον συλλογισμό  μου:

Πριν μερικούς μήνες μέσω μιας γνωστής μου δημοσιογράφου ήρθα σε επαφή με τον ανταποκριτή του CNN στην Ελλάδα και μετά από αίτημα του, του παραχώρησα συνέντευξη σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας και άλλη φορά δέχτηκα να μιλήσω σε ζωντανή σύνδεση με ειδησεογραφική εκπομπή του συγκεκριμένου καναλιού πάλι σχετικά με  την οικονομική κατάσταση στην χώρα μου.

Την επόμενη  ημέρα της αυτοχειρίας του 77χρονου στην πλατεία Συντάγματος μου τηλεφώνησαν και πάλι από το CNN ζητώντας μου να καταθέσω την άποψη μου για το περιστατικό. Δέχτηκα. Λίγο πριν γίνει η σύνδεση με ενημέρωσαν ότι στην συζήτηση θα ήταν παρόν και θα κατέθετε την άποψη του και ο πρώην υπουργός οικονομικών επί Ν.Δ. Πέτρος Δούκας. Φυσικά και δεν με ενόχλησε το γεγονός.

Και βρεθήκαμε στα «παράθυρα» του μεγαλύτερου ειδησεογραφικού δικτύου δύο έλληνες εγώ από την μία και ο Πέτρος Δούκας από τη άλλη να μιλάμε για το τραγικό περιστατικό. Και βλέποντας δεύτερη φορά το υλικό είδα δύο έλληνες να μιλάνε για δύο διαφορετικά πράγματα. Ο ένας για την απόγνωση στην οποία οδηγήθηκε ο ελληνικός λαός με απόλυτη ευθύνη της πολιτικής της κυβέρνησης του και ο άλλος  για μαγαζιά που κλείνουν , για τα παιδιά που πλέον δεν μπορούν να φοιτήσουν σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και καταφεύγουν στα δημόσια – o mon dieu- , για την αύξηση της ανεργίας , για το PSI και  άλλα παρόμοια.

Δεν ξέρω τι αφορά τον ξένο πολίτη. Δεν είμαι ξένος πολίτης. Είμαι έλληνας πολίτης.Δεν ξέρω τι θέλει να μάθει ο ξένος για την Ελλάδα. Δεν ξέρω εάν  τον ενδιαφέρει η φτώχεια και η απόγνωση του έλληνα ή εάν νοιάζεται για το πόσα χρήματα θα δανειστεί η Ελλάδα και τι θα σημάνει αυτό για τις  αγορές.

Ξέρω όμως ότι είδα δύο διαφορετικούς έλληνες. Τον έλληνα πολίτη και τον έλληνα των ξένων, τον τεχνοκράτη, που μιλά την γλώσσα της οικονομίας, που παίζει στα δάχτυλα οικονομικούς όρους και «αναλύει»  την κατάσταση υπενθυμίζοντας φυσικά ότι η σχέση του με την πολιτική τελείωσε το 2007.

Στα 2 βίντεο που ακολουθούν , μπορείτε να δείτε τον Ελληνα and the Greek (τον Ελληνα αγγλιστί) , να μιλούν στο παγκόσμιο κοινό του ειδησιογραφικού CNN . Δειτε τα ,για να  μπορέσετε να μπείτε στο "πετσί" των απανταχού της γης Αγγλοσαξώνων , και να σκεφτείτε , είτε πόσο λυπούνται για την αυτοκτονία του 77χρονου, είτε πόσο ανυπομονούν να δούν, αν θα πληρωθούν τα CDS που έχουν αγορασμένα, η οποιεσδήποτε άλλες επενδυτικές τους πράξεις σε ελληνικά "χαρτιά"...

Δείτε το βίντεο και τα συμπεράσματα δικά σας.

Γιάννης Αέρας για τα ΑΛΗΘΙΝΑ ΨΕΜΑΤΑ

ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ - O ΕΛΛΗΝΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ - THE GREEK

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top