Select Menu


«Ελληνικό δικαστήριο θα ακούσει την αγωγή διεκδίκησης αποζημίωσης που κατέθεσε ο φυλακισμένος ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, κατά της ελληνικής κυβέρνησης, μια υπόθεση που απορρέει από την άρνηση της κυβέρνησης να δεχθεί την αίτησή του για άσυλο, το 1998», γράφει η τουρκική εφημερίδα ‘Ζαμάν’.

Οι δικηγόροι του Οτσαλάν θεωρούν την τότε ελληνική κυβέρνηση υπεύθυνη για την μετέπειτα σύλληψη του Οτσαλάν από την Τουρκία.

Οι δικηγόροι ισχυρίζονται ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε και στη συνέχεια υπαναχώρησε στην υπόσχεσή της να χορηγήσει άσυλο στον Οτσαλάν, ο οποίος ήταν υπό διωγμό μετά την απέλασή του από τη Συρία, όπου είχε βρει καταφύγιο για επτά χρόνια, μια κατάσταση που έφερε τη Δαμασκό και την Άγκυρα κοντά στον πόλεμο το 1998.

Οι δικηγόροι κατέθεσαν μια ανεπιτυχή μήνυση σε δικαστήριο στην Αθήνα το 2008 και στη συνέχεια νέα ώθηση δόθηκε στα τέλη του περασμένου έτους.

Η πρώτη ακροαματική διαδικασία έχει προγραμματισθεί για τη Δευτέρα στο 1ο Διοικητικό Δικαστήριο της Αθήνας, στην Ελλάδα.

Στις 15 Φεβρουαρίου του 1999, μέσα από μια δραματική πορεία του Οτσαλάν, η οποία διήρκεσε πηγαίνοντας σε μια σειρά από χώρες - όταν έφυγε από τη Συρία, μέχρι να συλληφθεί από τους Αμερικανούς που υποστήριζαν τις τουρκικές ειδικές δυνάμεις στην πρωτεύουσα της Κένυας, Ναϊρόμπι.

Ο Οτσαλάν οδηγούμενος από την ελληνική πρεσβεία στην Κένυα, για μια άλλη πτήση στο αεροδρόμιο, συνελήφθη από την τουρκική ομάδα.

Το δράμα βύθισε τις τουρκο-ελληνικές σχέσεις σε βαθιά κρίση και προκάλεσε την παραίτηση του (τότε) υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας.

Βαλκανικό περισκόπιο

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top