Select Menu


Δέκα χώρες (μέλη και μη της Ε.Ε.) μαζεύτηκαν για να σταματήσουν ολοκληρωτικά τη διέλευση προσφύγων και μεταναστών από το βαλκανικό διάδρομο, αποφασίζοντας χωρίς τον... ξενοδόχο. 

Αυτός ήταν ουσιαστικά ο στόχος και εκ των πραγμάτων το αποτέλεσμα της χθεσινής διάσκεψης για την ανακοπή της προσφυγικής και μεταναστευτικής ροής, που συγκάλεσαν εξωθεσμικά στη Βιέννη οι Αυστριακοί υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών με τους ομολόγους τους από εννιά χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κροατία, Κόσοβο, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Σερβία και Σλοβενία).

Ερήμην πρωτίστως της Ελλάδας αλλά και της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -που δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τις μονομερείς ενέργειες της Αυστρίας- η άτυπη σύνοδος κατέληξε στη σύναψη «στενής συμμαχίας» μεταξύ των συγκεκριμένων κρατών (μελών και μη της Ε.Ε.) προκειμένου όχι απλά να περιοριστεί, αλλά να σταματήσει ολοκληρωτικά η διέλευση προσφύγων και μεταναστών από τον λεγόμενο βαλκανικό διάδρομο, όπως τόνισε η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

Δεν παρέλειψε δε να αφήσει ξανά υπονοούμενα για την «αντιφατική» πολιτική της Γερμανίας στην προσφυγική κρίση.

«Επιζητούμε μια αλυσιδωτή αντίδραση της λογικής. Χρειαζόμαστε μέτρα που οδηγούν σε φαινόμενο ντόμινο. Πρέπει να μειώσουμε τώρα την εισροή μεταναστών», δήλωσε κυνικά, αφού όντως η αυτόβουλη (και παράνομη με βάση το κοινοτικό δίκαιο) απόφαση της Αυστρίας να επιβάλει ημερήσιο πλαφόν στις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στη μεθόριό της προκάλεσε το φαινόμενο ντόμινο του αλυσιδωτού κλεισίματος των συνόρων όλων των ενδιάμεσων βαλκανικών κρατών διέλευσης, αδιαφορώντας επιδεικτικά για τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα μας.

Στην κοινή διακήρυξη 19 σημείων της διάσκεψης, συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων η περαιτέρω αυστηροποίηση των συνοριακών ελέγχων (άλλοι 20 Αυστριακοί αστυνομικοί στέλνονται άμεσα στην ΠΓΔΜ) και η εναρμόνιση των κριτηρίων για την καταγραφή και ταυτοποίηση των αιτούντων άσυλο. Το ποιοι θα περνούν και ποιοι θα «κόβονται» θα το αποφασίζουν (αυθαίρετα) οι επιμέρους χώρες.

Ολα τα κράτη θα αρνούνται εφεξής την είσοδο σε όσους «μετακινούνται χωρίς ταξιδιωτικά ή με πλαστά έγγραφα καθώς και στους μετανάστες που δηλώνουν λανθασμένη εθνικότητα», με έκκληση στις υπόλοιπες χώρες της ζώνης Σένγκεν να πράξουν το ίδιο. Το δικαίωμα στο άσυλο δεν αφορά την επιλογή «προτιμητέας χώρας» εκ μέρους των προσφύγων, αναφέρεται στη διακήρυξη.

Ο διακρατικός συντονισμός αυτών των ενεργειών στοχεύει σε κοινή στάση και κοινή άσκηση πίεσης για την εξεύρεση ευρωπαϊκής λύσης και τη θωράκιση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. κατά τη σημερινή σύνοδο των 28 υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες, υποστήριξε η Μικλ-Λάιτνερ, καθώς «το προσφυγικό ζήτημα μπορεί να γίνει ζήτημα επιβίωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Αψηφώντας τις οξύτατες αντιδράσεις της Αθήνας, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς είχε εξαπολύσει νωρίτερα νέες φραστικές επιθέσεις κατηγορώντας τη χώρα μας για «έλλειψη βούλησης και προθυμίας» να μειωθεί η προσφυγική ροή, ισχυριζόμενος πως «η ελληνική πλευρά ώς τώρα ενδιαφερόταν μόνο για την κατά το δυνατόν γρηγορότερη μεταφορά των προσφύγων στην Κεντρική Ευρώπη». Με επίκληση δε της αναποφασιστικότητας της Ε.Ε. για συντονισμένη δράση, ξεκαθάρισε πως η Αυστρία θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα σε εθνικό επίπεδο.

«Υποστηρίζω ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της. Χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας είναι αδύνατο να υπάρξει κοινή λύση», τόνισε σε σαφώς ηπιότερους τόνους ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, υπογραμμίζοντας πως «οι παρεξηγήσεις θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν είχαν κληθεί και εκπρόσωποι της Ελλάδας στη διάσκεψη».

Η Ελληνική κυβέρνηση, μέσω του Κοτζιά, επικοινώνησε με το Βερολίνο (υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ) για να διαμαρτυρηθεί και το Βερολίνο ανταποκρίθηκε αμέσως με επίσημη ανακοίνωση, αδειάζοντας τους παραδοσιακούς φίλους τους Αυστριακούς: «Δεν μπορεί να εξαιρεθεί ένα κράτος από διαπραγματεύσεις οι οποίες το αφορούν. Δεν θα προχωρήσουμε, αν ο καθένας προσπαθεί να επιφέρει λύσεις μόνος για τον εαυτό του».

Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα των παραπάνω;


Ότι βρε ΑΠΑΤΕΩΝΑ Τσίπρα, πέντε χρόνια μας φλόμωσες στον χυδαίο αντιγερμανισμό, έβγαλες τον κόσμο στους δρόμους, τον φανάτισες, τον δίχασες, του γέμισες το μυαλό με μίσος και τάχαμ «αξιοπρέπεια». Και όλα αυτά μαζί με τσαμπουκάδες «go back κυρία Μέρκελ και εμετικά σκίτσα της Αυγής για τον «κουτσό» Σόιμπλε. Και από κοντά ο άθλιος Καμμένος να ξερνάει κάθε τρεις και λίγο («ελέγχει την πατρίδα μου ο Φούχτερ. Είστε υποταγμένοι και προσκυνημένοι!!!»). 

"Καλά" όλα αυτά. Και τώρα;

Τώρα κατάλαβες(;) ότι στη διεθνή πολιτική και διπλωματία ο ισχυρός κάνει "παιχνίδι". Και το συμφέρον της πατρίδας ορίζει πως δεν μπορείς να βρίζεις τον ισχυρό. Εκτός κι αν έχεις πιο ισχυρό φίλο που θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του έθνους τη δεδομένη στιγμή (και για το συγκεκριμένο πρόβλημα –το οποίο παίρνει διαστάσεις εθνικού δράματος. Ας ευχηθούμε όχι και τραγωδίας). 

Έχεις; ΔΕΝ έχεις.

Ε, τράβα γλύψε τώρα τους ίδιους που έβριζες για να μην στήσουν αντίσκηνα στον Εθνικό Κήπο και στο Λευκό Πύργο οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες (δεν φταίνε σε τίποτα, το δράμα τους είναι ανείπωτο) που μάζεψες με την ανεύθυνη πολιτική σου («Ανοιχτός δρόμος σε όλα τα σύνορα για τους πρόσφυγες» Τ. Χριστοδουλοπούλου).

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top