Select Menu


Ο διεθνής ορισμός του «αποτυχημένου κράτους (failed state)» δεν είναι ιδιαίτερα περίπλοκος. Αφορά τα κράτη εκείνα που, ενώ είναι «ανεξάρτητα», αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ευθύνες που έχουν και αποτυγχάνουν συστηματικά στο να λειτουργούν με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

Ορισμένα από τα χαρακτηριστικά αυτής της κατάστασης περιλαμβάνουν την αδυναμία παροχής αξιόπιστων δημόσιων υπηρεσιών στους πολίτες, την σοβαρού βαθμού δυσλειτουργία του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης, την εκτεταμένη διαφθορά και εγκληματικότητα, την μη διατήρηση του ελέγχου στο σύνολο της επικράτειας του «αποτυχημένου κράτους» και τέλος την αδυναμία του να αλληλοεπιδρά με τα άλλα κράτη σε ισότιμη βάση.

Λοιπόν έχουμε και λέμε:

1. Ξένες στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις –βλέπε Frontex– διατηρούν τις τελευταίες βδομάδες τον πλήρη έλεγχο ελληνικών νησιών όπως είναι η Λέσβος. Το κράτος απουσιάζει κι αδυνατεί να παράσχει ακόμα και τις στοιχειώδεις υπηρεσίες αλληλεγγύης και υγειονομικής φροντίδας για τους πρόσφυγες που καταφθάνουν στα μέρη αυτά. Ούτε καν τον κεντρικό συντονιστικό ρόλο μπορεί να παίξει αφού όλα έχουν περάσει στην δικαιοδοσία διεθνών οργανώσεων και ξένων ΜΚΟ.

2. Οι Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζονται με τον τρόπο που ο σερίφης του Νότινχαμ αντιμετώπιζε τους δυστυχείς υπηκόους του στην ιστορία του Robin Hood. Τους ληστεύει αδίστακτα φορολογώντας και τον αέρα που ανασαίνουνε. Τότε οι πολίτες κρύβονταν στο τρομακτικό δάσος του Σέργουντ, τώρα φεύγουν για όποια γωνιά της γης τους φωτίσει ο μεγαλοδύναμος. Τότε υπήρχε κι ένας Ρομπέρτ να οργανώσει την αντίσταση στον δυνάστη, τώρα δεν υπάρχει δυστυχώς κανείς.

3. Ουσιαστικά, υπηρεσίες δεν παρέχονται από το Ελληνικό κράτος. Ό,τι προσφέρεται είναι κυριολεκτικά για το ανάθεμα. Για δικαιοσύνη ας μην μιλήσουμε καλύτερα καθόλου. Δεν υπάρχει ούτε καν η εφαρμογή των έστω και κακών νόμων. Όσο για την διαφθορά, μετά το γαλαζοπράσινο πάτησε πια και στο κόκκινο.

4. ΕΕ και ΝΑΤΟ αποφασίζουν πριν από μας, για εμάς και φυσικά χωρίς εμάς. Τα πολεμικά της συμμαχίας θα περιπολούν τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας. Η σύμμαχος Τουρκία απαγορεύει την προσγείωση του πρωθυπουργικού αεροσκάφος στην αμφισβητούμενη (!) Ρόδο. ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ ετοιμάζουν το συμβόλαιο ξεπουλήματος της Κύπρου κι εμείς ευελπιστούμε ότι θα μας καλέσουν στο τραπέζι για να υπογράψουμε. Τέτοια φιλοδοξία!

5. H EE αποφασίζει υπέρ της ειδικής αντιμετώπισης για την Βρετανία, προτείνοντας μια επιπλέον σειρά εξαιρέσεων στις ήδη υπάρχουσες. Την ίδια στιγμή η εδώ και 6 χρόνια χρεοκοπημένη Ελλάδα που υποδέχεται τεράστιο αριθμό προσφύγων απειλείται με αποπομπή από την Σεγκεν. Καμία ελάφρυνση του προγράμματος προσαρμογής εξαιτίας του προσφυγικού ζητήματος. Δημοκρατία a la Europa! Το ασύλληπτα γελοίο του θέματος είναι το εξής: η Ελλάδα ψήφισε υπέρ της ειδικής σχέσης για την Βρετανία. Ειδική περίπτωση η Βρετανία για την Ευρώπη. Η Ελλάδα όμως όχι!

Στα παραπάνω αξίζει να καταγραφεί η αδυναμία της Ελληνικής κυβέρνησης να βγάλει από την θέση του τον προϊστάμενο της υπηρεσίας δίωξης του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Εντελώς τυχαία ολόκληρο το σύστημα -κόμματα κι εκδότες- έσπευσε να ζητήσει την παραμονή του προϊσταμένου στο πόστο του.

Τα 20 χρόνια που βρίσκεται ο τύπος αυτός στην ίδια νευραλγική θέση δεν αποτελεί λογικό επιχείρημα για την αντικατάσταση του.

Μονάχα όταν κι αν πεθάνει ο Καίσαρας, κάποιος άλλος κάθεται στον θρόνο του. Γνωστό από την αρχαιότητα αυτό.

Ούτε κάποιες καταγγελίες σχετικά με τον ρόλο που ο προϊστάμενος διαδραμάτισε στην υπόθεση Βήχου αποτελούν σοβαρό λόγο για την αντικατάσταση του.

Μετράει περισσότερο η επιτυχία του αξιωματικού και της υπηρεσίας όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Το 2015 διαβάζω ότι η υπηρεσία απέτρεψε – παρακολουθώντας το διαδίκτυο – 1000 απόπειρες αυτοκτονίας!

Το ίδιο χρονικό διάστημα οι αναρίθμητες υπηρεσίες με ανάλογη δραστηριότητα στις ΗΠΑ απέτρεψαν μόλις 3000 αυτοκτονίες.

Πετάγομαι λοιπόν όρθιος πλημμυρισμένος από την εθνική περηφάνια έτοιμος να φωνάξω την μυθική φράση του Χρήστου Ιακώβου, «κάτσε κάτω από την μπάρα»!

Όμως κρατιέμαι γιατί φοβάμαι μήπως με πιάσουν ντοπαρισμένο και χαλάσει έτσι ξανά η ζεσταμένη σούπα.

Από όλα τα παραπάνω, το ερώτημα προς τον Αλέξις Τσίπρα προκύπτει σχεδόν αβίαστα:

«Γιατί δεν παραιτείσαι;»

Κι επειδή ο Alexis πότε το παίζει Αλέκος Φλαμπουράρης και πότε Νίκος Παππάς, η επόμενη ερώτηση αφορά τον επιούσιο λαό που κατοικεί το προτεκτοράτο:

«Γιατί τους ανέχεστε ακόμα και δεν τους ανατρέπετε;»

Μάταιος κόπος. Στην χώρα απέναντι σε κάθε «γιατί» υψώνεται ένα ξερό «διότι», ένα «έλα μωρέ τώρα» ή ένα «άντε γαμήσου» κατάμουτρα.

Τα ερωτήματα λοιπόν μοιάζουν με περιττή πολυτέλεια. Σε λίγο – κι αφού πρώτα χαρακτηριστούν αναίτια προκλητικά – θα γίνουν και παράνομα.

Ηλίας

ΥΓ-1 Επί σειρά ετών – ακόμα και τώρα που είμαστε χρεοκοπημένοι – ξοδεύαμε ένα σκασμό λεφτά για την «εθνική μας άμυνα». Σήμερα με όλα αυτά που συμβαίνουν δεν αισθάνεται κανείς την ανάγκη να απολογηθεί; Ποιο είναι τελικό αποτέλεσμα όλων αυτών των εξοπλισμών;

ΥΓ-2 Σήμερα ένα ανήσυχο κι ελεύθερο πνεύμα κοιμήθηκε. Το Εκκρεμές του Ουμπέρτο Έκο έπαψε να κινείται. Ο Έκο είχε πει ότι «τώρα που υπάρχει η τηλεόραση, μόνο οι ηλίθιοι κάνουν με τανκς τα πραξικοπήματα». Αν οι Ευρωπαίοι τον είχαν πάρει στα σοβαρά, δεν θα είχαν αντικαταστήσει την παλιά αντιπροσωπευτική τους δημοκρατία με το καθεστώς νεοφιλελεύθερης ανελευθερίας που σήμερα βιώνουμε σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αλησμόνητος!

ΥΓ-3 Δεν ξέρω αν το πήρατε χαμπάρι αλλά η πρωτο-δεύτερη «αριστερή» κυβέρνηση και η «δικαιοσύνη» της ετοιμάζεται να αποφυλακίσει τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα. Υπενθυμίζω ότι πάνω στο ματωμένο κορμί του Παύλου επένδυσαν πολιτικά και χτίσανε καριέρες ο Τσίπρας και η παρέα του.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top