Select Menu


Η φράση των δανειστών «ζητήσαμε αγελάδα, μας έφεραν γάτα» αποτυπώνει τις διαθέσεις τους -ιδίως του ΔΝΤ- απέναντι στο Ασφαλιστικό που τους παρουσίασε η Αθήνα.

Όπως σημειώνει Το Βήμα της Κυριακής, o γερμανός υπουργός Οικονομικών και ο Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ θέλουν να κάνουν «αγνώριστο» το Ασφαλιστικό, ώστε να αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και τη ρύθμιση του χρέους.

Όπως αναφέρουν στην εφημερίδα καλά πληροφορημένες πηγές, ο Τόμσεν εργάζεται πυρετωδώς μέσω παρασκηνιακών επαφών με τριπλό στόχο:
  • Την υιοθέτηση μιας «φιλόδοξης» ασφαλιστικής μεταρρύθμισης
  • Τη συμφωνία με τον Σόιμπλε για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα
  • Την επανεκλογή της Λαγκάρντ στη θέση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ
Όπως όλα δείχνουν μεταξύ των θεσμών επικρατεί η σκληρή γραμμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ιδιαιτέρως του Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος αν και σε άλλη θέση πλέον φαίνεται πως είναι εκείνος που κινεί τα νήματα και δίνει οδηγίες στην Ντέλια Βελκουλέσκου.

Πηγές των δανειστών ανέφεραν ότι το σχέδιο που έχει δώσει η κυβέρνηση δεν είναι κοστολογημένο, δεν υπάρχουν σε κανένα σημείο νούμερα και δεν εξηγείται πως θα γίνει η κατάργηση του ΕΚΑΣ. 

Οι θεσμοί εμφανίζονται διατεθειμένοι να δεχθούν αύξηση εργοδοτικών εισφορών έως 1% και όχι 1,5% που είναι η ελληνική πρόταση και δεν θεωρούν πως το πρόγραμμα δεν θα βγει χωρίς νέα μείωση συντάξεων.

Στην Αθήνα έχουν ήδη διαμηνύσει πως μόνον όταν λάβουν κοστολογημένο σχέδιο θα το επεξεργαστούν και στη συνέχεια οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα επιστρέψουν στη χώρα μας.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top