Select Menu


Φήμες, καταγγελίες, επιθέσεις, αλληλομαχαιρώματα, εικόνα διάλυσης, μια αχλύ σήψης, φθοράς, εγκατάλειψης και κατάρρευσης συνοδεύει τη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού στη Ν.Δ. Μια διαδικασία που κράτησε τρεις ολόκληρους μήνες και, αν η τύχη το θέλει, αναμένεται να ολοκληρωθεί αυτήν την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου.

Η διαδικασία εκλογής αρχηγού άνοιξε το καπάκι της παθογένειας στη Νέα Δημοκρατία αποκαλύπτοντας έναν σαπισμένο και σε τυμπανιαία κατάσταση κομματικό μηχανισμό, όπου βαρόνοι, βαρονίες, πρώην ιδιοκτήτες, «Αντουανέττες», σιωπηλοί ηγέτες, βουλευτές, μεγαλοστελέχη, αλλά και ιδιωτικοί παράγοντες βολεμένοι από το γκουβέρνο επιχειρούν, μέσω της καταστολής, να κρατήσουν ζωντανό έναν μηχανισμό που βρίσκεται σε κώμα.

Η απουσία πολιτικού λόγου ουσίας, η μη διατύπωση μιας πρότασης για το τι σημαίνει ένα κεντροδεξιό κόμμα στις μέρες μας, ποιος είναι ο ρόλος ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κόμματος, του επικεφαλής, των στελεχών και των μελών του κόμματος αυτού υπό τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν μαύρες τρύπες της μακρόσυρτης προεκλογικής διαδικασίας.

Η αδυναμία διατύπωσης ενός εναλλακτικού δρόμου που δεν θα επικεντρώνεται σε έναν στείρο αντιπολιτευτικό λόγο ήταν εμφανής στην προεκλογική διαμάχη των υποψηφίων, που επικέντρωσαν τα πυρά τους στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα και όχι στη διαμόρφωση μιας τακτικής που να απαντά στην πολιτική υπεροχή του τα τελευταία δύο χρόνια.

Η στήριξη Καραμανλή

Μέσα σε όλα αυτά, το καραμανλικό αποτύπωμα εξελίσσεται σε θρυαλλίδα για την ενότητα του κόμματος, αφού λίγες μέρες πριν από την κάθοδο των νεοδημοκρατών στις κάλπες η ένταση έχει χτυπήσει κόκκινο. Η διαρροή ότι ο Κώστας Καραμανλής στηρίζει τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη στο όνομα της ενότητας έχει καταστεί μείζον ζήτημα, απειλώντας αυτό που η στήριξη επιχειρεί να «θεραπεύσει»: την ενότητα του κόμματος.

Με μία φωνή, οι τρεις συνυποψήφιοι αμφισβητούν τη διαρροή από την πλευρά Καραμανλή και τον καλούν να τολμήσει να βγει και να πει δημοσίως ποιον στηρίζει και γιατί. «Αμφισβητώ ότι η διαρροή ανήκει στον Καραμανλή. Αν θέλει να πει κάτι, οφείλει να το πει δημοσίως» είπε ευθέως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος διατηρεί πολύ ψυχρές σχέσεις με το καραμανλικό περιβάλλον από την εποχή που αρνήθηκε ψήφο στον Προκόπη Παυλόπουλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, επιχειρώντας να εμψυχώσει τους οπαδούς του, έκανε λόγο για το τέλος των βαρόνων εντός της Ν.Δ., ενώ πιο αιχμηρός ο Μάκης Βορίδης πρόβλεψε ότι «τα τζάκια βαίνουν προς το τέλος τους».

Το ζήτημα, αν δεν προκαλούσε τόσο έντονο εκνευρισμό και προβληματισμό, θα ήταν για γέλια, αφού από τη μια ο περιχαρής Μεϊμαράκης βγήκε στα ραδιόφωνα για να μας πείσει ότι... δεν ξέρει ποιος και γιατί έκανε τη διαρροή. Έσπευσε όμως να συμπληρώσει – με την απαιτούμενη σεμνότητα απέναντι στην καραμανλική παράδοση που στοιχειώνει τη Ν.Δ. – ότι είναι τιμή του που ένας Κώστας Καραμανλής τον στηρίζει για την προεδρία του κόμματος.

Από κοντά, ένας από τους φρουρούς του καραμανλισμού – και με υποσχετική για την προεδρία του κόμματος σε μια άλλη φάση –, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι υποστηρίζει τον Μεϊμαράκη με τις ευλογίες του πρώην πρωθυπουργού, σημείωσε ότι δεν γνωρίζει για τη διαρροή και συμπλήρωσε ότι δεν είναι δυνατόν να βγαίνει δημοσίως ο σιωπηλός Καραμανλής και να διαψεύδει ή να επιβεβαιώνει ό,τι διαδίδεται εκ μέρους του.

Η αλήθεια είναι ότι στην οδό Παναγή Κυριακού (γραφείο Καραμανλή) ασκήθηκαν πιέσεις στο όνομα της ενότητας να διαψευστεί η διαρροή, που ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής και εντάθηκε το Σαββατοκύριακο. Πολλά στελέχη που έχουν ταχθεί υπέρ των άλλων τριών υποψηφίων έσπευσαν να σημειώσουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός πρέπει να είναι υπεράνω τέτοιων αντιπαραθέσεων και να συμβολίζει την ενότητα του κόμματος, αντί να την απειλεί.

Ψύχραιμοι παρατηρητές εκτιμούν ότι η διαρροή αποτελεί μια απάντηση της πλευράς Μεϊμαράκη στις φήμες που διακίνησε κυρίως η πλευρά Τζιτζικώστα ότι η υποψηφιότητα του τέως προέδρου της Ν.Δ. ναυάγησε μετά το φιάσκο των εκλογών στις 23 Νοεμβρίου και δεν μπορεί να ανακάμψει.

Επισημαίνουν ακόμη πως στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας φούντωσαν οι φήμες ότι ενδέχεται να υπάρχουν αποχωρήσεις από την προεκλογική εκστρατεία. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που μπήκε στο κάδρο, εκτός του Άδωνι Γεωργιάδη, και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης με αφορμή την απουσία του για ένα τριήμερο στο Στρασβούργο λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων. Οι φήμες αυτές διαψεύστηκαν με ένταση και εκνευρισμό τόσο από την πλευρά του Άδωνι όσο και από αυτήν του Μεϊμαράκη, που για να απαντήσει έβγαλε το... «πυρηνικό» όπλο με το όνομα «στήριξη Καραμανλή».

Ο παράγων Σαμαράς

Οι αντιδράσεις πάντως από τους υποψηφίους και τους υποστηρικτές τους είναι ενδεικτικές του κλίματος εντός της Ν.Δ., αλλά και του πόσο οριακά είναι τα πράγματα ώστε ο συνήθως απρόθυμος να εμπλέκεται (και κυρίως να αναλαμβάνει ευθύνες για την εμπλοκή του) Καραμανλής αποδέχτηκε να μην αποκηρύξει τις διαρροές για στήριξη Μεϊμαράκη.

Ο λόγος είναι ότι αρκετά στελέχη εκτιμούν πως ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να επανακάμψει στο πολιτικό προσκήνιο – τον τελευταίο καιρό βγήκε από τη βολική σιωπή του πρώτου διδάξαντος Καραμανλή και τοποθετείται επί παντός του επιστητού χτυπώντας ιδιαίτερα τον Αλέξη Τσίπρα και τις πολιτικές επιλογές του.

Έμμεσα λοιπόν του καταλογίζουν ότι μέσω Άδωνι Γεωργιάδη επιχειρεί να συντηρήσει μια θετική εντύπωση για την πρωθυπουργική του θητεία και μέσω του Απόστολου Τζιτζικώστα διευκολύνει τη μετάλλαξη της Νέας Δημοκρατίας από ένα μετριοπαθές δεξιό κόμμα σε ένα σκληρά δεξιό – έως και... φιλοβασιλικό! – μαγαζί.

Η κόντρα Σαμαρά - Μεϊμαράκη έχει χτυπήσει ταβάνι και μάλιστα πολλοί θεωρούν ότι ακόμη δεν έχουμε δει και δεν έχουμε ακούσει τίποτε, αφού μετεκλογικά αναμένεται να ειπωθούν περισσότερα και από τις δύο πλευρές. Πάντως ο Μεϊμαράκης, με το γνωστό του ύφος, φάνηκε να ειρωνεύεται την επανεμφάνιση Σαμαρά σημειώνοντας ότι πότε φέρεται να στηρίζει τον Άδωνι και πότε τον Τζιτζικώστα.

Στο βάθος... Τσίπρας

Πίσω λοιπόν από τους υποψηφίους, στην παρούσα φάση, διαγκωνίζονται δύο πρώην πρωθυπουργοί, καθώς και μια σειρά στελεχών που βολεύονται πίσω από τη μεταβατικότητα (λόγω ηλικίας και παλαιότητας) της υποψηφιότητας Μεϊμαράκη.

Οι καραμανλικοί επισημαίνουν ότι το κόμμα δεν μπορεί να αφεθεί στους κήρυκες του αρνητισμού και της μισαλλοδοξίας. Από την άλλη όμως πλευρά, από το περιβάλλον των τριών υποψηφίων πλην Μεϊμαράκη, αφήνεται να διαφανεί ότι ο Καραμανλής εμπλέκεται επειδή έχει κάνει συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα να στηρίξει την κυβέρνησή του με αντάλλαγμα το «ανέγγιχτο» της πολιτικής παρακαταθήκης, διαδρομής και διακυβέρνησής του.

Άλλωστε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα, περιέγραψε μόλις προχθές μέσω της «Real» τον Καραμανλή ως τον έναν από τους τρεις πυλώνες της χώρας – οι άλλοι δύο είναι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Τζιτζικώστας, Μητσοτάκης και Γεωργιάδης τις τελευταίες μέρες έχουν σκληρύνει τον λόγο τους απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛΛ, τη στιγμή που «εντελώς τυχαία» ο Μεϊμαράκης επανέφερε με ένταση το ζήτημα της συνεννόησης με την κυβέρνηση στα μείζονα ζητήματα και της διατήρησης της μετριοπάθειας στο κόμμα.

Οι τρεις πιστεύουν ότι μέσα στο 2016 θα υπάρξουν πολιτικές και κυβερνητικές εξελίξεις και οι βαρόνοι στο κόμμα με επικεφαλής τον Καραμανλή επιχειρούν να δώσουν το «φιλί της ζωής» στον Τσίπρα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Άδωνις τις τελευταίες μέρες αναδεικνύει την παρουσία δύο καραμανλικών, του Ευριπίδη Στυλιανίδη και του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη, στην πρεμιέρα του Λάκη Λαζόπουλου, την οποία τίμησε σύμπασα η κυβέρνηση, και μάλιστα τους καταλογίζει ότι όχι απλώς παρευρέθηκαν, αλλά έσπευσαν να φωτογραφηθούν με τον σατιρικό και θεατρικό καλλιτέχνη τονίζοντας τη συμμετοχή τους στο κυβερνητικό γλέντι.

Όλο αυτό το ζήτημα της επόμενης μέρας απειλεί να τινάξει στον αέρα τη συνοχή της Νέας Δημοκρατίας, με βασικό θέμα τις σχέσεις της με την κυβέρνηση και την αντιπολιτευτική τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης το κρίσιμο εξάμηνο που έρχεται.

Τι θα συμβεί λοιπόν αν την Κυριακή ή στον δεύτερο γύρο των εκλογών επικρατήσει κάποιος άλλος εκτός του Μεϊμαράκη, που δεν θα συμμερίζεται τη διάθεση των καραμανλικών για μετριοπάθεια και κάποιου είδους στήριξη της κυβέρνησης στα δύσκολα που έρχονται; Ποια θα είναι η θέση όλων όσοι πιστεύουν ότι η Ν.Δ. πρέπει να επιμεριστεί ευθύνες στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση και να μην ανέβει στα κεραμίδια;

Συνεπώς, αναμένεται ότι όλη η συζήτηση που δεν έγινε με αφορμή την προεδρική εκλογή θα γίνει με άλλη πολιτική γεωγραφία την επόμενη μέρα, αφού είναι προφανές πως ο νέος πρόεδρος θα θελήσει να αναδιατάξει το κόμμα κατά το δοκούν.

Το ερώτημα πάντως είναι αν οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. που θα προσέλθουν στις κάλπες συγκινούνται πια από τα ονόματα και τους «οπλαρχηγούς» ή έχουν αυτονομηθεί, αφού είναι δεδομένο ότι σε στελεχικό επίπεδο δεν συγκρούονται ευθέως οι στρατοί, αφού στελέχη από καραμανλικούς, λαϊκοδεξιούς, νεοφιλελεύθερους - μητσοτακικούς, σαμαρικούς και βασιλικούς έχουν μοιραστεί στους υποψήφιους.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top