Select Menu

Σκρουτζ

Της Χριστίνας Πάντζου

Oι Βρυξέλλες δεν προλαβαίνουν να ελέγχουν προϋπολογισμούς, να εφευρίσκουν τις πιο απίθανες περικοπές, να απεργάζονται νέα πλήγματα για τους πιο ευάλωτους πολίτες της Ευρώπης, να σχεδιάζουν τις νέες λεπτομερείς συνταγές λιτότητας που θα συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά.

Τόσος φόρτος έχει πέσει στις πλάτες των γραφειοκρατών της -η πλειονότητα των οποίων λόγω εορτών είναι… διακοπές έως τον Ιανουάριο-, ώστε αποφασίστηκε να ανταμειφθούν με αύξηση των αποδοχών τους κατά 2,4% από το 2016, επιβαρύνοντας τα κοινοτικά ταμεία κατά τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ.

Οπως αποκαλύπτουν οι «Τάιμς» του Λονδίνου, για να αντισταθμίσουν και…. πιθανές απώλειες του 2015, το μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά από τον φετινό Ιούλιο και οι 55.000 υπάλληλοι των θεσμών του γραφειοκρατικού τέρατος της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα λάβουν με τη μισθοδοσία τους του Δεκεμβρίου μαζεμένα αυτά τα χρήματα ως «χριστουγεννιάτικο μπόνους» για να μην τους λείψει τίποτα από το τραπέζι των γιορτών.

Για τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αυτό μεταφράζεται σε ένα «δωράκι» 3.800 ευρώ αυτή την εβδομάδα και σχεδόν 11.300 ευρώ το 2016 καθώς ο βασικός ετήσιος μισθός του θα αυξηθεί στα 320.000 ευρώ, συν άλλα 48.000 ευρώ ως επίδομα στέγης και ακόμη 17.000 ευρώ ως επίδομα δαπανών.

Ετσι όπως διαμορφώνεται ο μισθός του, μόλις συμπληρώσει τα 65 του χρόνια (τα 67 είναι για τους πληβείους εκτός Βρυξελλών), θα πάρει και σύνταξη 66.500 ευρώ τον χρόνο. Προς το παρόν, γιατί έπονται κι άλλες αυξήσεις.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις για το μέτρο που ενισχύει την πεποίθηση ότι οι Βρυξέλλες λειτουργούν σαν ένας γυάλινος πύργος προνομιούχων σε μια Ευρώπη όλο και φτωχότερη από τις πολιτικές τους, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε πως αυτή η μισθολογική αύξηση «δεν είναι δραματική».

Επιχειρηματολογώντας πως την τελευταία δεκαετία οι αυξήσεις στις αποδοχές των γραφειοκρατών δεν ξεπέρασαν το 0,5% κατά μέσο όρο τον χρόνο και πως εδώ και 2 χρόνια οι μισθοί είχαν παγώσει ενώ οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν από 37,5 στις 40 την εβδομάδα, εκτίμησε ως θετική την επιστροφή στο αυτοματοποιημένο σύστημα αναπροσαρμογής των μισθών που δεν επιδέχεται «προνομιακές ερμηνείες και βασίζεται στις μισθολογικές αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων 11 ευρωπαϊκών κρατών και το κόστος διαβίωσης σε Βέλγιο και Λουξεμβούργο».

Κείμενο που διέρρευσε στην Daily Mail αποκαλύπτει επίσης την τεράστια αύξηση του προσωπικού αυτών των θεσμών.

Είναι ενδεικτικό πως από το 2000 ώς το 2010 η Ευρωπαϊκή Ενωση αυξήθηκε κατά 53% διευρυνόμενη από τα 15 στα 28 κράτη-μέλη, αλλά ο αριθμός των γραφειοκρατών αυξήθηκε κατά 60% συνολικά, ενώ οι υπάλληλοι της Κομισιόν πλήθυναν κατά 21,6%, του Συμβουλίου κατά 52,5% και του Κοινοβουλίου κατά 90,8%.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top