Select Menu


Η άρχουσα αριστερά (υιοθετώντας μία φράση του Γ. Κοντογιώργη) ανέκτησε τα ηνία ενός καθημαγμένου πολιτικού συστήματος το οποίο σημειωτέον, βρίσκεται στον πυρήνα των δομικών δυσλειτουργιών του Ελληνικού πολιτειακού οικοδομήματος. 

Τούτο, γιγαντώθηκε κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης, ενώ ταυτόχρονα υπερπροστάτευσε με σθένος τα κεκτημένα του, χρησιμοποιώντας τους ψηφοφόρους - πελάτες του ως εργαλεία για τη βιωσιμότητά του. 

Εν προκειμένω, φαίνεται πως στη μεταπολιτευτική Ελλάδα εφαρμόστηκε αυτό που ο Anthony Downs περιγράφει ως οικονομική θεωρία της δημοκρατίας. 

Ο ψηφοφόρος - πελάτης, επιδιώκει τη μεγιστοποίηση της ατομικής του ωφέλειας επιλέγοντας το καλύτερο πολιτικό προϊόν, από εκείνα που το πολιτικό σύστημα του προτείνει. Τοιουτοτρόπως, οι ελεγκτές μετατράπηκαν σε πιόνια, ενώ αντιθέτως, οι ελεγχόμενοι έγιναν τώρα οι ελεγκτές μα και οι διανομείς του πλούτου της πολιτικής κοινωνίας, απολύτως κατά το δοκούν. 

Συνακόλουθα, η κατάληψη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από τον κύριο Τσίπρα εκπροσωπώντας το «νέο», την αλλαγή (κάτι θυμίζει αυτό), το ριζοσπαστικό και ρηξικέλευθο αριστερό ιδεώδες, αποτελεί ενδεχομένως μία πλάνη μαζικής συμμετοχής με γνώμονα τα πάντα, μα συνάμα και το απόλυτο τίποτα.

Με το πολιτικό σύστημα, να θέτει εκ νέου ως standards αυτοκαθορισμού, την με κάθε τρόπο αυτο-βιωσιμότητά του εις το διηνεκές. Έτσι, παρά τη διεξαγωγή ενός από τη θεσμική του φύση, διχαστικού εθνικού δημοψηφίσματος και μάλιστα μετά από 41 ολόκληρα χρόνια, η νέα άρχουσα πολιτική τάξη δείχνει σταδιακά να «οικειοποιείται» την εξουσία. Αδυνατώντας, ωστόσο να μεταρρυθμίσει όσα με τον έναν ή τον άλλον τροπο θα χρειαστεί να μεταρρυθμιστούν. 

Πρώτα πρώτα, βεβαίως, την ίδια τη λειτουργία του Ελληνικού πολιτικού συστήματος το οποίο προσιδιάζει σε ένα σύστημα ημετερισμού, παραφράζοντας το γνωστό σύνθημα της επταετίας από «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών», σε «Ελλάς Ελλήνων Ημετέρων». 

Δυστυχώς, το πολιτειακό μέλλον της Ελληνικής πολιτικής κοινωνίας προμηνύεται περαιτέρω δυσοίωνο, ενώ το διακύβευμα του ορθολογισμού παραμένει ακόμη ανοικτό για την Ελληνική κοινωνία.

Aνδρέας Παυλόπουλος

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top