Select Menu


Πανικό στους Γενικούς Διευθυντές των εταιρειών Starbucks και FIAT προκάλεσε η ανακήρυξη εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των μεθόδων φοροαποφυγής, που εφάρμοζαν οι εταιρείες, σε παράνομες. Το νέο δημοσιεύει το δίκτυο US Uncut, τονίζοντας πως η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων ακτιβιστικών διαμαρτυριών και πιέσεων του βρετανικού κινήματος UK Uncut

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα Starbucks και η FIAT είναι επιτέλους υποχρεωμένες να πληρώσουν το δίκαιο φορολογικό τους μερίδιο, καθώς τα φορολογικά "παραθυράκια", που ωφελούσαν τις πολυεθνικές εταιρείες που διαθέτουν λογαριασμούς σε Ευρωπαϊκές χώρες γνωστές για το καθεστώς του φορολογικού τους ασύλου, ανακηρύχτηκαν ως παράνομα.

Μετά από πέντε χρόνια άμεσης δράσης και οργάνωσης από τη βάση, το κίνημα κατά της λιτότητας UK Uncut, που συνδέει την εταιρική φοροαποφυγή με τις περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες, μπορεί να διεκδικήσει μια ακόμη μεγάλη νίκη, συγκεκριμένα σχετική με τα Starbucks τα οποία το UK Uncut είχε στοχεύσει για χρόνια λόγω της κακής φήμης τους ως εταιρικού φοροφυγά.


Την Τετάρτη η Κομισιόν αποφάσισε ότι οι εταιρείες αυτές πρέπει τώρα να επιστρέψουν 34 εκατομμύρια δολλάρια, τα οποία η καθεμιά απέφυγε χάρη στα φορολογικά "παραθυράκια" στο Λουξεμβούργο και στην Ολλανδία. Και όπως δείχνουν τα πράγματα, θα ακολουθήσουν και άλλες ποινές.

"Η Κομισιόν έχει σκοπό να συνεχίσει επίμονα τις έρευνές της για τις φορολογικές πρακτικές σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.", γράφει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. "Οι τρέχουσες έρευνές της για τους φορολογικούς κανονισμούς στο Βέλγιο, την Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο είναι συνεχιζόμενες."


Για χρόνια οι πολυεθνικές εταιρείες βρίσκουν και εκμεταλλεύονται φορολογικά "παραθυράκια" για να αποφύγουν την καταβολή ολόκληρου του φορολογικού ποσού που τους αναλογεί, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις κατάφεραν να αποφύγουν να πληρώσουν γενικότερα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Μεγάλο μέρος αυτής της διαδικασίας περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση Ευρωπαϊκών νόμων για να κλείσουν κέρδη, που είχαν δημιουργηθεί στις ΗΠΑ, σε υπερθαλάσσιους τραπεζικούς λογαριασμούς. Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιγράφει τη διαδικασία με την οποία οι δύο εταιρείες μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν τους Ευρωπαϊκούς φορολογικούς νόμους:

Οι δύο φορολογικοί κανονισμοί που διερευνώνται υποστηρίζουν τεχνητές και περίπλοκες μεθόδους για να εδραιώσουν φορολογίσιμα κέρδη για τις εταιρείες. Δεν αντικατοπτρίζουν την οικονομική πραγματικότητα. Αυτή συγκεκριμένα γίνεται με τον ορισμό τιμών για προϊόντα και υπηρεσίες που πωλούνται ανάμεσα στις εταιρείες των ομίλων Starbucks και FIAT (αποκαλούμενες ως "μεταφερόμενες τιμές") και που δεν ανταποκρίνονται στους όρους της αγοράς. Κατά συνέπεια, τα περισσότερα κέρδη της εταιρείας παρασκευής καφέ Starbucks μεταφέρονται στο εξωτερικό, όπου επίσης δεν φορολογούνται, και η χρηματοδοτική εταιρεία της FIAT πλήρωνε φόρους για υποτιμημένα κέρδη.

"Οι φορολογικοί κανονισμοί που μειώνουν τεχνητά το φορολογικό βάρος μιας εταιρείας δεν συνάδουν με τους κανόνες κρατικής υποστήριξης της Ε.Ε. Είναι παράνομοι", είπε η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για την Ανταγωνιστικότητα, Margrethe Vestager. Δήλωσε επίσης ότι η σημερινή απόφαση οφείλει να στείλει το μήνυμα προς τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις όλων των κρατών - μελών πως όλες οι εταιρείες, μεγάλες ή μικρές, πολυεθνικές ή μη, πρέπει να πληρώνουν το φορολογικό μερίδιο που τους αναλογεί.

Παρόλο που η έρευνα για την εταιρική εκμετάλλευση των νομικών "παραθυρακίων" περιορίζεται προς το παρόν στην Ευρώπη, είναι πολύ πιθανόν σύντομα να επηρεάσει τις φοροδιαφυγικές συνήθειες μεγάλων Αμερικάνικων εταιρειών. Η ανακοίνωση της Κομισιόν ανέφερε συνεχιζόμενες έρευνες σχετικά με την συνήθεια της Apple να κλείνει κέρδη που προέρχονται από αμερικανική οικονομική δραστηριότητα σε τράπεζες της Ιρλανδίας, γνωστού φορολογικού ασύλου, καθώς και για τη χρήση των φορολογικών νόμων του Λουξεμβούργου από το Amazon ώστε να αποφεύγει να πληρώνει φόρους για έσοδα που δημιουργήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

usuncut.com

Μετάφραση - Επιμέλεια: Χρύσα Κουτρουμάνου, μέλος της συντακτικής ομάδας του logiosermis.net

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top