Select Menu


Όσο ακραίο κι αν ακούγεται, είναι έτσι ακριβώς. Ο Anibal Cavaco Silva, πρόεδρος της Πορτογαλίας, αρνήθηκε να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αριστερού συνασπισμού, παρότι αυτός έχει εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Πορτογαλίας και έχει αποκτήσει λαϊκή εντολή να καταργήσει το καθεστώς λιτότητας που απαιτεί η Τρόικα ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ (όπως καταλαβαίνετε υπάρχει και εκεί).

O Πρόεδρος της Πορτογαλίας έκρινε πολύ επικίνδυνο να αφήσει αριστερά κόμματα της χώρας όπως το Αριστερό Μπλοκ ή τους Κομμουνιστές να αγγίξουν την εξουσία, επιμένοντας πως την κυβερνητική σκυτάλη πρέπει να κρατήσουν οι συντηρητικοί σανμειοψηφία, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν οι Βρυξέλλες και οι ξένες χρηματαγορές.

Η δημοκρατία πρέπει να βρεθεί σε δεύτερη θέση όπως φαίνεται, μετά τη σημαντικότερη ανάγκη που είναι το Ευρώ και οι κανόνες της ΕΕ. Όπως δήλωσε μάλιστα:
«Σε 40 χρόνια δημοκρατίας, καμία κυβέρνηση στην Πορτογαλία δε βασίστηκε στη στήριξη αντιευρωπαϊκών δυνάμεων, αυτό σημαίνει δυνάμεις που κάναν αγώνες για να μην ψηφιστεί η Στρατηγική της Λισαβόνας, το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και το Σύμφωνο Σταθερότητας κι Ανάπτυξης , αλλά και να διαλυθεί η νομισματική ένωση και να φύγει η Πορτογαλία από την ΕΕ αλλά και το ΝΑΤΟ.» 
«Αυτή είναι η χειρότερη στιγμή για μια ριζοσπαστική αλλαγή στα θεμέλια της δημοκρατίας μας.» 
«Αφού ολοκληρώσαμε ένα βαρύ πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας, που έφερε μεγάλες θυσίες, είναι καθήκον μου, εντός των συνταγματικών εξουσιών μου, να κάνω ό, τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί να σταλούν εσφαλμένα σήματα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στους επενδυτές και στις αγορές.»
Η αλήθεια βέβαια είναι πως τα κόμματα στα οποία αναφέρεται συνολικά κέρδισαν το 50.7% των ψήφων και ελέγχουν το κοινοβούλιο, ενώ ο συντηρητικός υποψήφιος Pedro Passos Coelho, ήρθε μεν πρώτος, αλλά ο συντηρητικός συνασπισμός του έχασε 28 έδρες και κατέχει ποσοστό 38.5%.

Να σημειωθεί εδώ πως μέχρι στιγμής η Πορτογαλία θεωρούνταν από την ΕΕ και το ΔΝΤ η χώρα πρότυπο, που εφάρμοσε όλα τα μέτρα λιτότητας για να “συνέλθει” η οικονομία της. Οι Πορτογάλοι όμως απ’ότι φαίνεται δεν έχουν την ίδια άποψη και στις εκλογές καταψήφισαν τα φιλο-ΕΕ κόμματα της λιτότητας και στις εκλογές ενισχύθηκαν το Αριστερό Μπλοκ, οι Σοσιαλιστές και οι Κομμουνιστές.


Όπως και να’χει, καθώς η συντηρητική κυβέρνηση γνωρίζει ήδη πως δε θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, οι επόμενες εξελίξεις στην Πορτογαλία λογικά θα είναι πρωτοφανείς, .

luben.tv

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top