Select Menu


H TPP είναι είναι μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ 12 χωρών: τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, το Μεξικό, το Περού, τη Χιλή, τη Νέα Ζηλανδία , την Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία, το Μπρουνέι, το Βιετνάμ και την Ιαπωνία.

Η συμφωνία αυτή είναι μια από τις τρεις: TTIP-TPP- TISA, που μπορούν να χαρακτηριστούν και ως το Παγκόσμιο Μνημόνιο, το οποίο συζητιέται πίσω από κλειστές πόρτες και μεταξύ άλλων, προωθεί τη δικαστική ρύθμιση των υποθέσεων των πολυεθνικών εκτός των κρατών, αναφέρεται σε εκταταμμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, θέτει νέους νόμους για τις πατέντες των φαρμάκων κ.λπ..

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο υπουργός Οικονομίας, κ. Σταθάκης, σε συνέντευξή του είχε πει ότι ως αρμόδιος υπουργός είχε απλά λίγη ώρα σε ένα ειδικό αναγνωστήριο στις ΗΠΑ προκειμένου να μάθει τι περιλαμβάνει χωρίς να έχει την δυνατότητα να κρατήσει οποιαδήποτε σημείωση ή άλλο οπτικοακουστικό υλικό!


Η TPP έχει επικριθεί παγκοσμίως, αφού χαλαρώνει τους περιορισμούς με τους οποίους δεσμεύονται οι πολυεθνικές εταιρείες, ενώ το περιεχόμενο των διατλαντικών συμφωνιών παραμένει εν πολλοίς άγνωστο. Πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μαζέψει περισσότερες από 3 εκατ. υπογραφές κατά της TTIP, της ανάλογης συμφωνίας που αφορά και την Ευρώπη

Η υπογραφή της TPP έγινε στην Ατλάντα, μετά από 5 ημέρες μυστικών διαπραγματεύσεων, ωστόσο οι ΗΠΑ επεξεργάζονται αυτές τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου τα τελευταία 5 χρόνια.

Οι υπόλοιπες χώρες που υπέγραψαν την TPP, εκτός των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας είναι η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Μεξικό, το Μπρουνέι, η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη, το Περού, η Νέα Ζηλανδία, η Χιλή και το Βιετνάμ.

Οι λογοι που καθυστέρησε η συμφωνία για την TPP

Η Συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοινώθηκε η συμφωνία της Trans-Pacific Partnership, καθυστέρησε περίπου 17 ώρες, καθώς υπήρχαν θέματα για τα οποία υπήρχαν διαφωνίες.

Όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, αρκετές ήταν οι χώρες που στις τελευταίες πέντε ημέρες, προσπάθησαν να κερδίσουν όσο το δυνατόν πιο επωφελείς γι αυτές όρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η TPP θα επηρεάσει το 40% της παγκόσμιας οικονομίας.

Όπως αποκάλυψαν πηγές, -οι οποίες είναι περιορισμένες λόγω της μυστικότητας γύρω από τις συζητήσεις- ένας από τους λόγους της καθυστέρησης ήταν η δυσκολία επίτευξης συμφωνίας στα θέματα του εμπορίου γάλακτος, όπου υπήρχαν αντιδράσεις από τον Καναδά και την Νέα Ζηλανδία. Ακόμη, οι Ηνωμένες Πολιτείες με την Αυστραλία κατάφεραν να τα βρουν στα θέματα της προηγμένενης φαρμακευτικής, όπου όμως παρουσίαζε αντιρρήσεις το Περού. Όπως φάνηκε εν τέλει, οι 12 χώρες που συμμετέχουν βρήκαν τον τρόπο ώστε να καμφθούν οι όποιες αντιστάσεις.

Ανακοίνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την TPP

Με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την επίτευξη της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου, καθώς θεωρούν ότι οι τιμές των φαρμάκων θα αυξηθούν κατακόρυφα.

Οι μεγάλοι χαμένοι, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, είναι οι ασθενείς και όσοι προσπαθούν να παράσχουν βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες. Συνεχίζοντας, χαρακτηρίζουν την TPP ως τη χειρότερη εμπορική συμφωνία που αφορά την πρόσβαση στα φάρμακα για τους κατοίκους των αναπτυσσόμενων χωρών.

Για παράδειγμα, η ενίσχυση του μονοπωλίου στα βιολογικά φάρμακα θα αναγκάσει τους ανθρώπους που κατοικούν στις αναπτυσσόμενες χώρες να πληρώνουν τεράστια ποσά προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε αυτά. Κλείνοντας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, εκτιμούν ότι η TPP θα έχει τεράστια επίπτωση για πολλά χρόνια στη δημόσια υγεία και δε θα επηρεάσει μόνο τις 12 χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν.

Mε πληροφορίες απο thepressproject.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top