Select Menu


Οι μύγες, τα σκουλήκια και οι γρύλοι μπορεί να αποτελέσουν ασφαλείς, θρεπτικές και πιο περιβαλλοντικά φιλικές... εναλλακτικές έναντι του κοτόπουλου, του χοιρινού και του μοσχαρίσιου κρέατος, λέει έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα παραπάνω... εδέσματα βέβαια δύσκολα θα τα βρει κάποιος στο μενού των ευρωπαϊκών εστιατορίων, μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν σε ζωοτροφές -μετά από αυστηρό έλεγχο ώστε να μην περιέχουν μη φυσιολογικές πρωτεΐνες, όπως αυτές που προκαλούν τη νόσο των τρελών αγελάδων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, στο πλαίσιο της επεξεργασίας που έχει ξεκινήσει η Κομισιόν για την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τα καινοτόμα τρόφιμα (η προηγούμενη πρόταση δεν πέρασε λόγω αντιδράσεων για την κλωνοποίηση ζώων), ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) να ερευνήσει το πόσο ασφαλής είναι η κατανάλωση εντόμων.

Στην επιστημονική της άποψη, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα, η EFSA αναφέρει πως η χρήση εντόμων ως πηγής τροφής και ως ζωοτροφής έχει δυνητικά σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, καθώς και οφέλη σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των τροφίμων.

Η καλλιέργεια εντόμων μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και αμμωνίας, σε σύγκριση με την εκτροφή βοοειδών ή χοίρων, ενώ είναι πιο αποδοτική σε ότ,ι αφορά στη μετατροπή της τροφής σε πρωτεΐνη, σύμφωνα με την EFSA.

«Το πώς και σε τι βαθμό η συμπερίληψη των εντόμων στη γαστρονομία μπορεί να επηρεάσει το γενικό μοτίβο κατανάλωσης στον πληθυσμό είναι ασαφές, όμως μπορεί δυνητικά να αλλάξει ταχύτατα τα μελλοντικά μοτίβα κατανάλωσης», σύμφωνα με την έκθεση της Αρχής.

Στα είδη εντόμων που θεωρείται ότι έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να αποτελέσουν ανθρώπινη τροφή ή ζωοτροφή στην Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνονται οι μύγες, οι αλευροσκώληκες, οι γρύλοι και οιμεταξοσκώληκες.

Μάλιστα, ειδικά σε μορφή πάστας ή άλλη επεξεργασμένη μορφή θεωρούνται ως εναλλακτικές του κοτόπουλου, του χοιρινού, του μοσχαριού και των ψαριών, αλλά και χρήσιμα ως ζωοτροφές.

Στην περίπτωση που διανεμηθούν για τροφή ολόκληρα τα έντομα, θα πρέπει να υποστούν κάποια επεξεργασία, όπως η ψύξη και η ξήρανση, και θα φέρουν ετικέτες με οδηγίες χρήσης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μέρη των εντόμων όπως τα φτερά και τα πόδια, θα πρέπει να αφαιρούνται ώστε «να βελτιωθεί η εμπειρία της βρώσης και να μειωθεί ο κίνδυνος πνιγμού», αναφέρει η EFSA.

Θα πρέπει να αναφερθεί πως ο Οργανισμός Τροφίμων του ΟΗΕ ήδη από το 2013 έχει αναφέρει πως τα έντομα αποτελούν μια ανεξερεύνητη πηγή διατροφής, η οποία μάλιστα μπορεί να συμβάλει ώστε να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια ανασφάλεια σε ό,τι αφορά στην επάρκεια των τροφίμων.

Στη σχετική του έκθεση έκανε λόγο όχι μόνο για τη διατροφική αξία των εντόμων, αλλά και για τα οφέλη που μπορεί να έχει η καλλιέργεια εντόμων στο περιβάλλον και στην αντιμετώπιση της ταχύτατα αυξανόμενης ζήτησης για τρόφιμα παγκοσμίως.

Σημείωνε παράλληλα πως η κατανάλωση εντόμων όπως σκουλήκια, γρύλοι και τζιτζίκια έχουν και πολλά οφέλη για την υγεία, καθώς διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, λιπαρά και μεταλλικά στοιχεία.

Μάλιστα, στη Βρετανία έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους επιχειρηματίες που ασχολούνται με την καλλιέργεια εντόμων προς κατανάλωση, ενώ ανάλυση της εταιρείας συμβούλων New Nutrition Business εκτιμά πως η ευρωπαϊκή αγορά βρώσιμων εντόμων θα αξίζει 65 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020.

Πάντως, η βελγική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Delhaize επιχείρησε το 2014 να εισάγει στην αγορά πάστες εντόμων με βάση τους αλευροσκώληκες, χωρίς... μεγάλη επιτυχία.

«Επιλέξαμε να μην έχουμε εμφανή τα έντομα στα προϊόντα, για να μειώσουμε την αρχική αντίδραση, όμως ακόμα και τότε είδαμε πως οι πελάτες δεν ήταν έτοιμοι», ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Euro2day.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top