Select Menu


Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της καταλανικής ανεξαρτησίας επικράτησαν στις τοπικές εκλογές συγκεντρώνοντας μαζί την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο τοπικό κοινοβούλιο, όχι όμως και την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων, γεγονός που δίνει στη Μαδρίτη την ευκαιρία, να αμφισβητήσει κατά πόσο στις εκλογές αυτές που απέκτησαν χαρακτήρα δημοψηφίσματος, κέρδισε το “ναι” στην ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα της κάλπης της Κυριακής για το Κοινοβούλιο της Καταλονίας, η συμμαχία των κομμάτων «Μαζί για το “ναι”» (JxSi) λαμβάνει το 39,6% ή σε 62 έδρες. Το άλλο κόμμα του στρατοπέδου των αυτονομιστών, το αριστερό CUP, συγκεντρώνει το 8,2% ή σε 10 έδρες.

Από κοινού, τα κόμματα των αυτονομιστών έχουν αποσπάσει 47,8% των ψήφων -χάρη όμως στον εκλογικό νόμο αυτό μεταφράζεται σε συνολικά 72 έδρες στο τοπικό Κοινοβούλιο των 135 εδρών, δηλαδή στην απόλυτη πλειοψηφία.

Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε 77%, υπερβαίνοντας κατά 10 μονάδες το ποσοστό των τελευταίων περιφερειακών εκλογών το 2012. Ο Αρτούρ Μας, κυβερνήτης της Καταλονίας και επικεφαλής της συμμαχίας Μαζί για το Ναί”, υπερηφανεύτηκε ότι κατάφερε να μετατρέψει τις εκλογές αυτές σε δημοψήφισμα.

Αν τα δύο κόμματα που έχουν ταχθεί υπέρ της καταλανικής ανεξαρτησίας, συνεργαστούν και επιχειρήσουν να υλοποιήσουν την υπόσχεσή τους για πλήρη ανεξαρτητοποίηση, θα συναντήσουν την έντονη αντίδραση και αμφισβήτηση της Μαδρίτης.

Αρωμα ανεξαρτησίας στη Βαρκελώνη
Στη Βαρκελώνη πάντως το μετεκλογικό κλίμα έμοιαζε σαν η απόσχιση της Καταλονίας από το Βασίλειο της Ισπανίας, να αποτελεί ήδη τετελεσμένο γεγονός. Ο νικητής της κάλπης Αρτούρο Μας μίλησε για νομιμοποίηση «να προχωρήσουμε”. Ο ίδιος έχει υποσχεθεί άλλωστε ότι σε περίπτωση νίκης, θα οδηγήσει την Καταλονία στην ανεξαρτησία το 2017 το αργότερο.

Από την άλλη, το μικρότερο αριστερό CUP εμφανιζόταν ακόμη πιο ενθουσιώδες και επιδιώκει άμεση ανακήρυξη της Καταλανικής ανεξαρτησίας.

Ωστόσο οι αντίπαλοι τους στις τοπικές εκλογές δεν αναγνώρισαν τη νίκη και υποστήριξαν ότι τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας δεν έλαβαν την πλειοψηφία των ψήφων.

Δεν αναγνωρίζει νίκη των κομμάτων υπέρ της ανεξαρτησίας η Μαδρίτη

Αλλά και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (PP) στην Μαδρίτη δήλωσε ότι οι Καταλανοί απέρριψαν την ανεξαρτησία, καθώς τα δύο ψηφοδέλτια των κομμάτων που ζητούσαν ανεξαρτησία απέσπασαν την πλειοψηφία στο περιφερειακό κοινοβούλιο με λιγότερο από το ήμισυ των ψήφων.

«Η πλειοψηφία των Καταλανών απέρριψε την ανεξαρτησία” και εμείς θα συνεχίσουμε να εγγυόμαστε τη νομιμότητα, να προασπίζουμε την ενότητα της Ισπανίας», ανέφερε από την έδρα του κόμματος στη Μαδρίτη.

Ακόμη κάλεσε την περιφερειακή κυβέρνηση «να αρχίσει να κυβερνά για όλους τους Καταλανούς και να σταματήσει τις δημόσιες συζητήσεις για ανεξαρτησία και αυτοπροσδιορισμό, οι οποίες απέτυχαν». Κατά τον εκπρόσωπο, ο Μας απέτυχε, καθώς είναι η πρώτη φορά που το CDC και το ERC, τα κόμματα του συνασπισμού του Μας, δεν έχουν την απόλυτη πλειοψηφία.

Ενισχυμένοι οι Ciudadanos που ήταν κατά της ανεξαρτησίας

«Οι Καταλανοί τους γύρισαν την πλάτη», είπε η Ινές Αριμάντα, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Ciudadanos, του φιλελεύθερου κόμματος κατά της ανεξαρτησίας. Αυξάνοντας τη δύναμή του από εννέα σε 25 έδρες, το Ciudadanos έγινε το δεύτερο κόμμα της Καταλονίας.

«Αυτοί που κέρδισαν σε έδρες, δεν κέρδισαν σε ψήφους, κατά συνέπεια, έχασαν το δημοψήφισμα» που σκόπευαν να διοργανώσουν, δήλωσε οΠέδρο Σάντσες, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος που έλαβε 16 έδρες.

Προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις ενδεχόμενης απόσχισης

Γεγονός είναι ότι τα δικαστήρια, εκτός απίθανου απροόπτου, θα αντιταχθούν σε κάθε είδους αποσχιστική κίνηση από την Ισπανία. Ωστόσο, τον Νοέμβριο του 2014 ο Μας αγνόησε απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου οργανώνοντας ένα ανεπίσημο δημοψήφισμα, στο οποίο άνω του 80% όσων ψήφισαν τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας.

Επικριτές της απόσχισης εφιστούν την προσοχή και σε άλλους παράγοντες, όπως η πιθανή αποπομπή της Καταλονίας από την ΕΕ, ενδεχόμενο που επιβεβαίωσε την περασμένη Τρίτη και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σε ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και πρόσφατες δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Κατά της ανεξαρτητοποίησης συνηγορούν και οικονομικές παράμετροι. Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας Λουίς Μαρία Λίντε προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη αποπομπή από την ΕΕ θα είχε νομισματικές και άλλες οικονομικές επιπτώσεις. Παρόμοιο ήταν το ύφος και το περιεχόμενο κοινού ανακοινωθέντος εκ μέρους πολλών μεγάλων ισπανικών τραπεζών, με το οποίο ουσιαστικά επιχειρούν να αποτρέψουν την απόσχιση της Καταλονίας.

Από την πλευρά του ο Αρτούρ Μας κατηγόρησε τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας ότι επιχειρεί εκ μέρους της ισπανικής κυβέρνησης να εκφοβίσει τους Καταλανούς με σκοπό να επηρεάσει την ψήφο τους λέγοντάς τους ψέματα και με μόνο στόχο «να διατηρήσει το status quo».

Εν όψει των ισπανικών βουλευτικών εκλογών τον Δεκέμβριο, οι χθεσινές εκλογές στην Καταλονία αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς αποτύπωσαν τις τάσεις των ψηφοφόρων, επιτρέποντας στα κόμματα να βγάλουν ορισμένα συμπεράσματα πριν από το άνοιγμα της εθνικής κάλπης.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top