Select Menu

Για αρχή ρίξτε μια ματιά σε αυτό το πολύ ωραίο γραφηματάκι από την καλή μας WSJ
(είδατε βρε λέω κι έναν καλό λόγω για τις παλιοφυλάδες)


Δείχνει το πότε πρέπει να αποπληρωθεί το χρέος της ελλάδας. Δεν θέλω όμως να πάθετε κανένα πανικό γι’ αυτό θέλω να επικεντρωθείτε μόνο στο πράσινο χρωματάκι. Το πράσινο χρωματάκι (δάνεια από ESM) είναι το δάνειο που πήρε η νέα κυβέρνηση σύριζα. Φυσικά αυτό είναι μόλις το πρώτο κομμάτι ύψους 23δις αλλά δεν έχει μεγάλη σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι να δείτε πότε εξωφλείται αυτό το δάνειο. Λοιπόν ένα ικανό του μέρος εξοφλείται σε δόσεις των 450-500εκ ΤΟ ΧΡΟΝΟ από το 2034 και μετά για καμιά 25αριά χρόνια

Αλλά αν προσέξετε ένα άλλο κόμμάτι του (10δις) πρέπει να εξοφληθεί σε τρείς δόσεις -των 3, 4 και 3δις έκαστη- τον φλεβάρη του 2017 τον αύγουστο του 2017 και τον φλεβάρη του 2018 αντίστοιχα. Ταυτόχρονα το 2017 πέφτουν και άλλα 7δις της ΕΚΤ που πρέπει να αποπληρωθούν. Είναι από αυτά που αγόρασε κοψωχρονιά και με πολύ καλά επιτόκια (5,9%), αλλά επιμένει να τα εισπράτει στο ακέραιο και μετά ΑΝ είμαστε καλά παιδιά να μας επιστρέφει τη διαφορά.

Και τώρα ρωτάω εγώ ο αφελής (δηλαδή ο τσίπρας ή ο λαφαζάνης διαλέχτε ανάλογα με τις ορέξεις σας). Ο μαλάκας υπάλληλος που υπολόγισε την αποπληρωμή των δανείων του ESM πόσο LSD είχε πάρει? Διότι ζητάει 10δις το 2017 και το 2018 και μετά τα ξεχνάει για 16 χρονια και αρχίζει να ζητάει κάτι ρέστα του μισού δις το χρόνο.

Δηλαδή πραγματικά ποιος υπάλληλος τράπεζας θα έφτιαχνε ένα τόσο ανώμαλο πρόγραμμα αποπληρωμών? Και τώρα που είπα τράπεζες, σε περίπτωση που σας τη φέρει κανένας φιλελές και σας πει ότι τα 10δις του (2017-18) είναι από αυτά που θα πάνε στις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση και άρα έχουν άλλους κανόνες αποπληρωμής, να του πείτε αν ψάχνει για μαλάκες. Και μια που τον βρήκατε, ρωτήστε τον να σας δώσει την επιστημονική του άποψη για ποιο λόγο τα Capital Controls δημιούργησαν κεφαλαιακό κενό ύψους 10δις στις υγειέστατες κατά την εκτ ελληνικές τράπεζες?

Κάτι μου λέει ότι ο καθηγητής κύριος ευκλίδης τσακαλώτος και ο άλλος ο κύριος σταθάκης δεν θα έχουν καμιά εξήγηση πρόχειρη, αλλά εντάξει μην πέσετε τόσο χαμηλά να φτάσετε στο σημείο να τους ρωτήσετε. Αν τους δείτε σε καμιά ταβέρνα να τρώνε (γιατί ακόμα νομίζουν ότι είναι λαοφιλείς) ρίξτε τους κανένα τζατζίκι και πείτε ότι ο ηθικός αυτούργός ήμουν εγώ. Θα δεχθώ την κατηγορία του ερεθισμού προς διάπραξη αδικημάτων.

Κι όσο για την περίεργη αποπληρωμή του χρέους το 2017 και το 2018? Υπάρχει μια πολύ απλή εξήγηση γι’ αυτό. Μπορεί μέχρι τότε να μην υπάρχει ευρωζώνη αλλά ο καλός υπάλληλος που τοποθέτησε τις ημερομηνίες δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτό. Τις έβαλε εκεί διότι εκεί κοντά λήγει βρε κουτά το νέο μνημόνιο και άρα χωρίς έναν μικρό μπαμπούλα μερικών δεκάδων δις -σκέφτηκε ο καλός υπάλληλος- πώς θα δεχθούν τα ζώα το μνημόνιο 4? Πώς θα μπορεί ο τότε τσίπρας να έρθει κλαίγοντας και να πει “θέλετε να προχωρήσουμε σε άτακτη χρεοκοπία?” (αν μετά το γιαούρτι συνεχίσει να σας μιλάει ο ευκλίδης, ρωτήστε τον να σας δώσει την επιστημονική του εξήγηση για την άτακτη χρεοκοπία και πως αυτή συγκρίνεται με την τακτική, και την έκτακτη)

Αυτά τα ολίγα βρε μουζίκοι καλό βόλι στις εκλογές και ελπίζω να πήρατε χαμπάρι την ιστορική ειρωνία. Υπηρεσιακός υπουργός οικονομικών και άρα ντεφάκτο κοινής αποδοχής από τον σύριζα είναι ο Νίκος Χριστοδουλάκης. Ο άνθρωπος που έχει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στα greek statistics, δηλαδή στο δομημένο swap με την Gsachs που έβαλε την ελλάδα στο ευρώ. Εντάξει αντιγραφή από την ιταλία τα έκανε το παιδί, αλλά και πάλι αυτός ο ίδιος είναι

techie chan

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top