Select Menu


Σε μια εποχή που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ψάχνουν ποιά στάση θα πρέπει να πάρουν στο θέμα της νομιμοποίησης των ελαφρών ναρκωτικών (και δη της ινδικής κάνναβης), η ιταλική κυβέρνηση δείχνει να ανοίγει τον δρόμο.

Την Τετάρτη, μια διακομματική επιτροπή της Βουλής ολοκλήρωσε και έδωσε στην δημοσιότητα ένα κείμενο που δίνει την δυνατότητα για απελευθέρωση της κατοχής, χρήσης, καλλιέργειας αλλά και πώλησης της ινδικής κάνναβης υπό προϋποθέσεις. Το κείμενο έχει ήδη τις υπογραφές 218 βουλευτών, όχι μόνο όσων είναι γνωστοί υποστηρικτές αλλά και από το αντίπαλο στρατόπεδο.

Η απόφαση που είναι πρωτόγνωρη για την ευρωπαϊκή ήπειρο, τυγχάνει της υποστήριξης σημαντικών πολιτικών της Ιταλίας, ανάμεσά τους και από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.
Στο κείμενο που κατατέθηκε σημειώνεται ότι στην Ευρώπη και στην Ιταλία είναι πλέον καιρός να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των χωρών που πρώτες απελευθέρωσαν πλήρως την παραγωγή, την πώληση αλλά και την χρήση ινδικής κάνναβης, προσαρμοζόμενοι στις νέες συνθήκες των κοινωνιών.

Το κείμενο που προωθείται πλέον στο κοινοβούλιο, θα επιτρέπει στους Ιταλούς να καλλιεργήσουν ινδική κάνναβη στο σπίτι τους ως μέλη ειδικών ομάδων με την ονομασία «Cannabis Club», στα οποία θα μπορούν να συνεταιρίζονται μέχρι 50 ιδιώτες για να καλλιεργούν και μετά να μοιράζονται το φυτικό προϊόν. Με σαφή όμως απαγόρευση να μην μπορούν να το πουλήσουν στο ευρύ κοινό.

Ωστόσο το κείμενο πηγαίνει ακόμα πιο μακριά και καθιστά την παραγωγή κάνναβης ελεγχόμενη από το κράτος, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα ρυθμίζει την πώληση των αδειών για την παραγωγή και την διανομή κάνναβης.

Το σκεπτικό πίσω από την πρόταση είναι ότι η πλήρης νομιμοποίηση θα επιτρέψει στο κράτος να ρυθμίζει το εμπόριο, φέρνοντας χρήματα στα κρατικά ταμεία. Ενώ θα εξασφαλιστούν ακόμα περισσότερα χρήματα από τον περιορισμό πόρων που ξοδεύονται για την καταπολέμηση της εμπορίας.

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που αντιδρούν, με πρώτους και καλύτερους τους βουλευτές της Λίγκας του Βορρά, οι οποίοι μεταξύ άλλων υποστήριξαν ότι προτιμούν να νομιμοποιηθεί η πορνεία γιατί αυτή δεν κάνει κακό όπως η κάνναβη…

Από την άλλη όμως, η ομάδα που συνέταξε το κείμενο προσχέδιο για την Βουλή, έχει και τις δημοσκοπήσεις με το μέρος της. Οι οποίες δείχνουν ότι ένα 60% των κατοίκων της γειτονικής χώρας είναι υπέρ της απελευθέρωσης της ινδικής κάνναβης.

Μέχρι τώρα στην Ευρώπη, υπάρχουν κάποιες χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία στις οποίες έχει αποποινικοποιηθεί η κατανάλωση της κάνναβης. Ενώ και στις Κάτω Χώρες, υπάρχουν τα περίφημα «Coffee Shops», όπου επιτρέπεται μιας ειδικής μορφής χρήση της κάνναβης, χωρίς όμως η γενικότερη χρήση να είναι επιτρεπτή. Μόνο η Ουρουγουάη και αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ έχουν απελευθερώσει πλήρως την κάνναβη, κάτι που όπως φαίνεται ήρθε η ώρα να περάσει και στην Ευρώπη.

Η τελική απόφαση δεν είναι εύκολη, καθώς όπως δηλώνει ο Wolfgang Gotz, στην ετήσια έκθεση του «Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας» αυτή την στιγμή δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση και μάλιστα πλειοψηφική που να συζητά και να στηρίζει σοβαρά τη νομιμοποίηση της κάνναβης». Όπως όλα δείχνουν, η Ιταλία για άλλη μια φορά θα ανοίξει τον δρόμο σε ένα τόσο αμφιλεγόμενο θέμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top