Select Menu


Παρέμβαση ΗΠΑ προς το ΔΝΤ: ''αποτύχατε και είστε υπεύθυνοι! Βοηθήστε την Ελλάδα αλλιώς...Βέτο'' - Δείτε όλη την επιστολή του Κογκρέσου.

Εννέα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου και ένας γερουσιαστής έστειλαν επιστολή, προς την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους σε σχέση με την πορεία των τωρινών διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης της Ελλάδας και των πιστωτών.

Συγκεκριμένα, τονίζουν πως είναι ανήσυχοι ότι εάν τα κόμματα δεν μπορούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία, υπάρχει ένας κίνδυνος σοβαρής χρηματοοικονομικής κρίσης, η οποία όχι μόνο θα καταστρέψει την ελληνική οικονομία αλλά θα επίσης θα προκαλέσει περαιτέρω ζημιά στην Ευρώπη και στην παγκόσμια οικονομία.

Ολόκληρη η επιστολή μεταφρασμένη:

«Αγαπητή κ. Λαγκάρντ:

Σας γράφουμε από ανησυχία για την πορεία των τρεχουσών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και Ευρωπαίων αξιωματούχων, μέρος των οποίων είναι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ανησυχούμε πως αν οι δύο πλευρές δεν φτάσουν σε συμφωνία, υπάρχει το ρίσκο μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης που δεν θα χτυπήσει μόνο την ελληνική οικονομία, αλλά θα μπορούσε να κάνει κακό στην ευρωπαϊκή αλλά και παγκόσμια οικονομία.

Οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις, μαζί με τον περιορισμό στις συναλλαγές που επιβλήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση και το τραπεζικό σύστημα, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να επιβάλλει περισσότερες παραχωρήσεις από την Ελλάδα, έχουν ήδη σπρώξει την Ελλάδα πίσω στην ύφεση, κάνοντας την ανάκαμψή της ακόμα δυσκολότερη από ότι ήταν τις προηγούμενες εβδομάδες.

Ανησυχούμε ιδιαίτερα και για τις πρόσφατες δηλώσεις από το ΔΝΤ και Ευρωπαίους αξιωματούχους, αλλά και για τα δημοσιεύματα που λένε, πως το Ταμείο κρατά σκληρή γραμμή απαιτώντας από την Ελλάδα να εφαρμόσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Οι Έλληνες έχουν ήδη υποφέρει από ιδιαίτερα επίπονες μεταρρυθμίσεις τα προηγούμενα 6 χρόνια, χάνοντας περισσότερο από το ¼ του ΑΕΠ τους, με 26% του εργατικού τους δυναμικού και περισσότερους από τους μισούς τους νέους να πετάγονται στην ανεργία.

Φέτος, η οικονομία προβλεπόταν να αναπτυχθεί κατά 2.5% και αναμενόταν ανάκαμψη.  Το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό προβλεπόταν να φτάσει στο 3% του ΑΕΠ. Όμως η οικονομική αναταραχή που προκλήθηκε από την αντιπαράθεση της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, περιλαμβανομένης και την άρνηση παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την ίδια ώρα που υπήρχε εκροή καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα, προκάλεσαν τεράστια κατάρρευση της οικονομίας και της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Το ανθρώπινο κόστος από την μη ύπαρξη ρευστότητας μεγαλώνει κι αυτό: Οι New York Times γράφουν: «Τα περίπου 140 δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα έχουν λάβει μόλις 43 εκατομμύρια από το κράτος-από τα 650 εκατομμύρια που πήραν την ίδια περίοδο πέρυσι.»

Η Ελλάδα έχει μειώσει τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα κατά 19% και εφήρμοσε πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που απαιτήθηκαν από το ΔΝΤ και τους υπόλοιπους δανειστές. Πέρασε μέσα από μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή, πετυχαίνοντας τα μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό εντός της ευρωζώνης. Την ίδια ώρα όπως παραδέχεται και το ΔΝΤ μέσω της έρευνάς του, η λιτότητα που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα από τους δανειστές της τα προηγούμενα 5 χρόνια είχε πολύ μεγαλύτερη επιρροή στην οικονομία από ότι προέβλεπαν.

Η επιμονή του ΔΝΤ, όπως δηλώνεται στην Πέμπτη Αξιολόγηση της τρέχουσας συμφωνίας- η Ελλάδα να φτάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ, και μάλιστα «για πολλά χρόνια» ώστε να ξεπληρώνει το χρέος, αναγνωρίζεται πλέον ευρέως ως λανθασμένη. Η Ελλάδα χρειάζεται μια λύση που θα κάνει προτεραιότητα την οικονομική ανάκαμψη-αλλιώς θα συνεχίσει να πέφτει στην ίδια παγίδα της λιτότητας, την ύφεση και το χρέος θα καθίσταται όλο και περισσότερο μη βιώσιμο.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει την διάθεσή της για συμβιβασμό, όμως όπως σημειώνει και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο οποίος έχει εμπλακεί στη διάσωση της Ελλάδας από το 2010, πρέπει να υπάρξει ευελιξία και από τις δύο πλευρές «Είναι σαφές, ότι η νέα κυβέρνηση έχει εκλεγεί με ισχυρή εντολή να αλλάξει το υπάρχον πρόγραμμα, δεν υπάρχει αμφιβολία γι αυτό, και φυσικά το αποδεχόμαστε αυτό. Όπως πάντα, θα είμαστε ευέλικτοι».

Σαν μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, πρέπει ακόμα να σημειώσουμε την πρωτοφανή δυσκολία που τα προτεινόμενα ποσοστά και η μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης του ΔΝΤ έχουν βρει στο αμερικανικό Κογκρέσο από το 2010. Όπως θα ξέρετε, το θέμα έχει παγκόσμιες επιπτώσεις, καθώς κάποιες κυβερνήσεις αναπτυσσόμενων χωρών χάνουν την εμπιστοσύνη τους σε αυτήν την προσπάθεια ώστε να γίνει η δομή του ΔΝΤ περισσότερο αντιπροσωπευτική για τις χώρες μέλη τον 21ο αιώνα, και ψάχνουν θεσμικές εναλλακτικές. Θα είναι δύσκολο να εξασφαλίσουμε την πλειοψηφία στο αμερικανικό Κογκρέσο για αυτές τις σοβαρές μεταρρυθμίσεις αν το ΔΝΤ φανεί να είναι υπεύθυνο για μεγαλύτερη ζημιά στην ελληνική οικονομία, καθώς και για τις απρόβλεπτες συνέπειες οποιασδήποτε οικονομικής κατάρρευσης.

Σας παροτρύνουμε να δείξετε την ευελιξία την οποία υποσχεθήκατε το συντομότερο δυνατό, ώστε να αποφευχθεί μια κατάσταση χρεοκοπίας ή άλλες ακούσιες συνέπειες.»
www.logiosermis.net

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top