Select Menu

Την 25η Ιανουαρίου 2015, την ημέρα των Εθνικών εκλογών στην Πατρίδα μας, ο λαός μας αηδιασμένος από την απόλυτη υποταγή στις μνημονιακές πολιτικές της κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του κόμματος της Αριστεράς και στο κυρίαρχο σύνθημά του: “ΣΥΡΙΖΑ ή Μνημόνιο”, και έκανε Κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δυστυχώς όμως, πέντε μήνες μετά στον ορίζοντα της Πατρίδας μας διαφαίνονται αρκετά γκρίζα σημεία ασυνέπειας, αμοραλισμού και ίσως και βλακείας από αρκετούς Υπουργούς της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Των οποίων οι πράξεις ταυτίζονται απόλυτα με τις τακτικές των προηγούμενων Μνημονιακών κυβερνήσεων.

Επί παραδείγματι, την Παρασκευή 22 Μαΐου 2015 ήταν προγραμματισμένο ραντεβού των αδιόριστων πολυτέκνων εκπαιδευτικών στο Υπουργείο Παιδείας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Τάσο Κουράκη!! Ο οποίος έστειλε στη συνάντηση (πρώτο επικοινωνιακό λάθος) τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Χρήστο Πιλάλη. Ο οποίος πριν αναλάβει αυτή τη θέση, η οποία για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε (δημιουργήθηκε), ήταν Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Κουράκη. Σε αυτή τη συνάντηση με τον κ. Πιλάλη παραβρέθηκαν 7 μέλη Συντονιστικής Επιτροπής αδιόριστων πολυτέκνων εκπαιδευτικών της λίστας 2010.

Παρακάτω μεταφέρουμε ακριβώς όσα μας είπε αδιόριστος πολύτεκνος εκπαιδευτικός της λίστας 2010: “Ενώ αρχικά παραδέχθηκε ο κ. Πιλάλης πως, έχουμε απόλυτο δίκιο, όταν του εκθέσαμε τα γεγονότα και του επισημάναμε πως πλέον πολλοί από εμάς βρίσκονται σε δεινή θέση αφού είτε περιμένουμε να ενταχθούμε στο νόμο περί ανθρωπιστικής κρίσης, είτε περιμένουν κάποιοι και 5ο παιδί και οι δυσκολίες θα είναι ακόμα περισσότερες λόγω της ανεργίας που περιήλθαμε εξαιτίας της αδικίας εις βάρος μας, μας απάντησε προς έκπληξη μας ότι προηγούνται άλλοι στη σειρά διορισμών.

Εκτός αυτών  δεν παραδέχθηκε πως ο κ. Κουράκης έκανε λόγο για διορισμό όλων των πολύτεκνων εκπαιδευτικών της λίστας του 2010 και όταν αναφερθήκαμε στις δεσμεύσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με τους οποίους είχαμε μιλήσει επανειλημμένως, μας απάντησε πως οι βουλευτές της επαρχίας πολλές φορές υπερβάλλουν. Ομολογουμένως αυτό θυμίζει πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων που άλλα έλεγαν κι άλλα εννοούσαν. Ύστερα από την τελευταία συνάντηση ζητούμε την παρέμβασή του υπουργείου παιδείας και των υπουργών Παιδείας και αναμένουμε να μας απαντήσουν γραπτώς για τις προθέσεις του Υπουργείου απέναντί μας. Σε κάθε περίπτωση στις εκλογές που έρχονται σύντομα θα μας βρουν μπροστά τους”.

Στην ερώτησή μας, για τα ονόματα κάποιων υποψηφίων βουλευτών που υποσχεθήκαν προεκλογικά την τακτοποίηση των αδιόριστων πολυτέκνων εκπαιδευτικών της λίστας 2010, μας δόθηκαν τα εξής ονόματα:
  • Αποστόλης Καραναστάσης – Βουλευτής Νομού Φθιώτιδας
  • Βασίλης Κυριακάκης - Βουλευτής Νομού Φθιώτιδας
  • Δημήτριος Βέττας - Βουλευτής Νομού Φθιώτιδας
  • Βασιλική Λέβα - Βουλευτής Νομού Φθιώτιδας
  • Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος - Βουλευτής Νομού Μαγνησίας, κ.α.
Ωστόσο, μετά την συνάντηση κατατέθηκε το παρακάτω υπόμνημα: Ενόψει του σχεδιασμού του νέου νομοσχεδίου για την παιδεία και όσον αφορά τον τρόπο διορισμού των εκπαιδευτικών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση βάζουμε το ζήτημα των αδιόριστων πολύτεκνων εκπαιδευτικών. Όπως γνωρίζετε οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί μέχρι και το 2009 διορίζονταν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας και συμμετοχής τους στο ΑΣΕΠ (ν.3255/2004). Είναι γνωστό ότι η εφαρμογή των ν. 3027/2002 και 3255/2004, καθώς και τα μέτρα στήριξης προς τους τρίτεκνους με το ν.3454/2006 όπως αποδείχθηκε στην πράξη, ήταν μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση για την άμβλυνση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας. Οι νόμοι αυτοί όχι μόνο κτυπούσαν την ανεργία, αλλά αποτελούσαν και ισχυρό δημογραφικό κίνητρο για την απόκτηση 4ου τέκνου και μάλιστα χωρίς κανένα ουσιαστικό κόστος για το δημόσιο.

Ο νόμος 3255/2004 προέβλεπε μεταξύ άλλων ότι όσοι έχουν αποκτήσει την πολυτεκνική ιδιότητα μέχρι την 30η Ιουλίου του έτους μπαίνουν σε ειδικό πίνακα και διορίζονται στο αντίστοιχο σχολικό έτος, ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας και συμμετοχής προς σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ και επίσης προέβλεπε ότι για τον διορισμό των ειδικοτήτων πτυχιούχων μη παιδαγωγικών σχολών (δηλ. εκτός φιλολόγων, μαθηματικών, φυσικών κλπ) δεν απαιτείται παιδαγωγική επάρκεια (η οποία καλύπτεται με σεμινάρια ΠΕΚ, παρακολούθηση ΑΣΠΑΙΤΕ) μετά τον διορισμό των υποψηφίων. Αυτός ο νόμος λειτούργησε μέχρι και το 2009 χωρίς προβλήματα αφού διορίζονταν περίπου 500-600 εκπαιδευτικοί το έτος και στην α/θμια και β/θμια εκπαίδευση. Το 2010 με την υπογραφή του 1ου μνημονίου και ιδιαίτερα με τον νόμο 3848 (ν. Διαμαντοπούλου) ουσιαστικά καταργήθηκε ο 3255/2004, διότι για προς διορισμούς έβαζε ένα πλήθος κριτηρίων μοριοδότησης (μεταπτυχιακά, παιδαγωγική επάρκεια, γνώση ξένης γλώσσας, γνώση Η/Υ, κοινωνικά κριτήρια) + διαγωνισμό ΑΣΕΠ υποχρεωτικά.

Όρισε επίσης μια μεταβατική περίοδο δύο ετών που παρατάθηκε μέχρι το 2012, όπου πήρε όλους τους δασκάλους πολύτεκνους και κάποιους συναδέλφους από τις ειδικότητες ΠΕ02, ΠΕ03 και ΠΕ04 από την λίστα του 2010. (Μετά το 2012 δεν έκανε κανένα διορισμό). Δυστυχώς η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με τον ν. 3848/2010, κατάργησε τις διατάξεις του ν.3255/2004 που μας αφορούσαν, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ συνέχισε την ίδια πολιτική και κατέστησε εκτός των άλλων και την Ελληνική Πολιτεία εντελώς αναξιόπιστη, αφού όσοι πίστεψαν στον ισχύοντα νόμο και απέκτησαν 4ο τέκνο, είδαν το δικαίωμά τους να καταργείται, όταν μάλιστα το είχαν θεμελιώσει. Η τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, τον Ιούλιο του 2010 για να μας καθησυχάσει, μας διαβεβαίωνε μέσω του γ.γ του ΥΠΑΙΘ (Κ. Β. Κουλαϊδή), ότι: «…δεν πρέπει να ανησυχούν οι πολύτεκνοι, καθότι ο Πίνακας των πολυτέκνων εκπαιδευτικών θα εξαντληθεί φέτος και του χρόνου, αφού θα απορροφηθούν οι μισοί φέτος και οι υπόλοιποι του χρόνου …». Αποτέλεσμα, καμία συνάντηση, καμία διαβούλευση και το χειρότερο μας έκαναν να διαβιώνουμε από το 2010 κάτω από το φάσμα της ανεργίας και κάποιοι από εμάς κάτω από το όριο της φτώχειας! Μετά την μεταβατική περίοδο έχουμε απομείνει περίπου 200 συνάδελφοι από την λίστα πολυτέκνων του 2010 που είμαστε αδιόριστοι. Εμείς είμαστε οι πλέον αδικημένοι γιατί όταν ψηφιζόταν ο ν.3848/2010 (Μάης του 2010-το βράδυ της Marfin) είχαμε αποκτήσει την πολυτεκνική ιδιότητα έχοντας κατοχυρώσει το δικαίωμα διορισμού κατά τα ισχύοντα και ήμασταν αμέριμνοι για το τι μέλλει γενέσθαι. Κάναμε οικογενειακό προγραμματισμό και τώρα είμαστε άνεργοι με αυξημένες υποχρεώσεις. (τεκμήριο παιδιών στην φορολογία εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, περικοπή επιδόματος παιδιών κλπ).

Επίσης, από το 2010 δεν μπορούσαμε να εργασθούμε ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι γιατί οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε προϋπηρεσία (είμαστε σε πίνακες με μηδενική προϋπηρεσία) επειδή ως νέοι πολύτεκνοι διοριζόμασταν όλοι και δεν υπήρχε πρόβλεψη ώστε να μπορούμε να μπούμε στους πίνακες αναπληρωτών και να προταθούμε κατά τα ισχύοντα, έτσι ώστε να εργασθούμε. Δηλαδή, ο νόμος 3848/2010 μας έκοψε το δικαίωμά στην εργασία! Για τους παραπάνω λόγους και συνάδοντας με τις πρόσφατες δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Κουράκη ότι: «… κατά προτεραιότητα θα διοριστούν όσοι ανήκουν σε κλειστές λίστες, και έχουν διοριστεί προηγούμενοι τους (διοριστέοι ΑΣΕΠ, 30μηνο, 24μηνο +ΑΣΕΠ, λίστα Πολυτέκνων) και εφόσον εξαντληθούν αυτές οι λίστες οι διορισμοί θα γίνουν από τη νέα επικαιροποιημένη λίστα προϋπηρεσίας αναπληρωτών». Συγκεκριμένα προτείνουμε  Να αρθεί η παραπάνω αδικία και να γίνει νομοθετική ρύθμιση για να διοριστούμε κατ΄ εξαίρεση όλοι εμείς οι λιγοστοί πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί.  Σε περίπτωση που δεν μπορούμε να απορροφηθούμε όλοι τη σχολική χρονιά 2015 - 2016 η νομοθετική ρύθμιση να μας κατοχυρώνει ότι θα προσληφθούμε με ποσόστωση τα επόμενα δύο χρόνια.

Οσονούπω,  αναμένουμε την απάντηση και τις ενέργειες της “πρώτης κυβέρνησης αριστερά” στον αιμοδότη του Έθνους μας που είναι οι πολύτεκνοι, για να διαπιστώσουμε το αν υπάρχει τελικά απόκλιση του “αριστερά” από του “δεξιά” και πόση είναι αυτή!!!

Παναγιώτης Αποστόλου
Επικεφαλής “Ελλήνων Πολιτεία”

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top