Select Menu


Από την Ευρωπαική Ενωση: Πρόστιμο 5 δις δραχμές στους κτηνοτρόφους λόγω... υπερπαραγωγής

Πρόστιμο 5 δισ. δρχ. θα κληθούν να πληρώσουν οι Ελληνες αγελαδοτρόφοι, σύμφωνα με πληροφορίες της "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ" από την έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το πρόστιμο επιβάλλεται λόγω της υπέρβασης της ποσόστωσης παραγωγής αγελαδινού γάλακτος κατά περίπου 60.000 τόνους.

Τα στοιχεία που έχει συλλέξει ο ελληνικός οργανισμός γάλακτος έχουν αποσταλεί στην αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς η γαλακτοκομική περίοδος λήγει στις 31 Μαρτίου. Το πρόστιμο θα αποτελέσει ακόμη ένα πλήγμα για την ελληνική κτηνοτροφία, καθώς χτυπά τις ήδη χρεωμένες επιχειρήσεις της αγελαδοτροφίας. Αυτό σημαίνει ότι μετά τον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας που αντιμετωπίζει φέτος μία από τις χειρότερες χρονιές στην ιστορία του λόγω της δραματικής μείωσης στις τιμές του γάλακτος, η κρίση επεκτείνεται και στον κλάδο της αγελαδοτροφίας. Δεν αποκλείεται μάλιστα η χώρα να γνωρίσει νέο κύμα δυναμικών κινητοποιήσεων των κτηνοτρόφων λόγω της κρίσης και της δεινής οικονομικής τους κατάστασης.

Πέρσι είχε καταγραφεί υπέρβαση της ποσόστωσης κατά 14.000 τόνους και είχαν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 1,2 δισ. δρχ. σε αγελαδοτροφικές επιχειρήσεις κυρίως της κεντρικής Μακεδονίας. Το πρόστιμο έφτανε τις 8 δρχ. για κάθε κιλό της υπέρβασης. Τα πρόστιμα αυτά παρακρατούνται από τις γαλακτοβιομηχανίες για να αποδοθούν στη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Δυστυχώς τα ποσά αυτά επιβαρύνουν τους παραγωγούς, καθώς δεν τελεσφόρησε η προσπάθεια του υπουργείου γεωργίας να καλυφθούν από τις ίδιες τις γαλακτοβιομηχανίες που ευθύνονται εν μέρει, σύμφωνα με την άποψη των κτηνοτρόφων, για τις υπερβάσεις.

Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας έχει ποσόστωση παραγωγής αγελαδινού γάλακτος για 625.000 τόνους. Δηλαδή δεν της επιτρέπεται να παράγει περισσότερο γάλα και επιβάλλονται τα πρόστιμα όταν αυτό συμβαίνει. Πρόκειται για μία καταφανέστατη αδικία από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την οποία όμως ευθύνονται οι ελληνικές κυβερνήσεις που δεν κατόρθωσαν να κατοχυρώσουν τα συμφέροντα της χώρας. Πρόσφατα η πανελλήνια ένωση κτηνιάτρων δημοσίων υπαλλήλων κατήγγειλε ότι η απόφαση οφείλεται στις λανθασμένες εκτιμήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου γεωργίας και στα λάθος στατιστικά στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας. Το 1982 ο τότε υπουργός γεωργίας και σημερινός πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης στηρίχθηκε στις λανθασμένες εισηγήσεις των υπηρεσιών και απεδέχθη την πρόταση της ευρωπαϊκής επιτροπής που ανέφερε ότι είναι ικανοποιητική για την Ελλάδα ποσόστωση 525.000 τόνων. Αρκετά χρόνια αργότερα και επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας δόθηκε έκτακτη αύξηση 100.000 τόνων, η οποία και οριστικοποιήθηκε πριν από δύο χρόνια.

ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η ποσόστωση στην παραγωγή αγελαδινού γάλακτος, αλλά και στην παραγωγή άλλων αγροτικών προϊόντων (καπνός, ντομάτα κλπ.) θεσμοθετήθηκε στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης να περιορίσει την πλεονασματική παραγωγή τους. Στις περιπτώσεις δηλαδή που η παραγωγή ενός προϊόντος σε κοινοτικό επίπεδο υπερβαίνει κατά πολύ τις ανάγκες και τη δυνατότητα διάθεσής του. Ετσι γίνεται καταμερισμός στα κράτη - μέλη που με τη σειρά τους "διαβιβάζουν" τον καταμερισμό αυτό (ποσόστωση) στις επιχειρήσεις.

Σε πολλές περιπτώσεις η ποσόστωση έφτανε να αποτελεί και στοιχείο πλουτισμού. Στην καπνοπαραγωγή δεν έχει σημασία τόσο ποιός κατέχει συντελεστές παραγωγής (γη, μηχανήματα, τεχνογνωσία), αλλά ποιός διαθέτει την ποσόστωση. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι η ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων νομού Θεσσαλονίκης κατήγγειλε ότι γίνεται λαθρεμπόριο ποσόστωσης μεταξύ αυτών που δεν έχουν γη, αλλά έχουν ποσόστωση και μεταξύ αυτών που ενώ μπορούν να παράγουν καπνό δεν έχουν ποσόστωση. Η εθνική ποσόστωση της Ελλάδας υπολείπεται όμως ακόμη και έναντι των αναγκών της χώρας. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα η καταάλωση αγελαδινού γάλακτος και προϊόντων του (τυρί, γιαούρτι κλπ.) υπερβαίνει τους 1.000.000 τόνους. Αυτό σημαίνει ότι οι ανάγκες θα πρέπει να καλυφθούν από τις εισαγωγές, κάτι που στην περίπτωση του νωπού γάλακτος είναι αδύνατο λόγω της απόστασης της χώρας μας από τις βορειοευρωπαϊκές γαλακτοπαραγωγές χώρες.

Με την τόσο χαμηλή ποσόστωση ουσιαστικά απαγορεύεται η ανάπτυξη του κλάδου της αγελαδοτροφίας στη χώρα μας. Σε ένα σημαντικό κλάδο της αγροτικής οικονομίας δεν μπορούν να γίνουν επενδύσεις και προσπάθειες εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων και της διαδικασίας παραγωγής, καθώς όχι μόνο δεν επιτρέπεται η αύξηση της παραγωγής, αλλά επιβάλλεται η μείωσή της. Ουσιαστικά επίσης απαγορεύεται η επέκταση των ελληνικών οικονομικών συμφερόντων στην πολλά υποσχόμενη αγορά, ιδίως για τον κλάδο των τροφίμων, των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης.

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Ολες οι κυβερνήσεις και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς επιδιώκουν χωρίς να επιτυγχάνουν μέχρι στιγμής, να αυξηθεί η εθνική ποσόστωση. Το θέμα τίθεται συχνά στους εταίρους. Το επιχείρημα από την πλευρά της ευρωπαϊκής επιτροπής είναι ότι η ποσόστωση είναι περίπου ίση με την ελληνική παραγωγή, σύμφωνα με τα στοιχεία του ελληνικού οργανισμού γάλακτος εάν εξαιρεθεί η περσινή υπέρβαση των 14.000 τόνων. Τα ελληνικά επιχειρήματα επικεντρώνονται στις ανάγκες της κατανάλωσης, αλλά και στο γεγονός ότι λόγω των περιορισμών δεν είναι δυνατό να γίνουν επενδύσεις στον κλάδο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών γαλακτοβιομηχανιών κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει αλλαγές στην κατανομή των ποσοστώσεων τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο υπουργός γεωργίας κ. Στ. Τζουμάκας όμως ελπίζει ότι το θέμα "θα μπει στο τραπέζι". Αύριο, στο συμβούλιο υπουργών γεωργίας θα το ξαναθέσει και ελπίζει, ιδίως λόγω της κρίσης στην ελληνική κτηνοτροφία να επιτύχει μία έστω και προσωρινή αύξηση.

Εφημερίδα Μακεδονία-Θεσσαλονίκη, 17 Μαρτίου 1996

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top