Select Menu


Οι ρίζες του παραμυθιού βρίσκονται εκατοντάδες χρόνια πριν. Ο σκοπός της δημιουργίας τους δεν ήταν μόνο η τέρψη των παιδιών. Μέσα από τα εξωπραγματικά και φανταστικά γεγονότα ή καταστάσεις που διηγούνται έχουν την ικανότητα να οδηγούν τα παιδιά να ανακαλύψουν τις ενάρετες και ψυχικές τους δυνατότητες.

Μέσα από αυτά, μπορούν και αντικατοπτρίζονται μηνύματα που πολλές φορές στην παιδική ηλικία δεν τα διακρίνουμε. Κάποιες ιστορίες αποπειρώνται να μεταλαμπαδεύσουν αξίες (π.χ νομιμότητα, στοργικό ενδιαφέρον, ισότητα) ενώ άλλες αγωνίζονται να περάσουν μηνύματα που συνδέονται με τις ανθρώπινες σχέσεις και γενικότερα με τη συνολική δομή της εκάστοτε κοινωνίας (π.χ “αντρικοί” και “γυναικείοι” ρόλοι, κοινωνική πυραμίδα) .

Όλοι ανεξαιρέτως στην παιδική ή εφηβική ηλικία έχουμε παίξει τον ρόλο του αναγνώστη, ακροατή, θεατή ή ακόμη και συγγραφέα ενός παραμυθιού. Κάποιες ιστορίες παραμυθιών μπορεί να έχουν αποτυπωθεί εντονότερα στο μυαλό και την ψυχή μας σε αντίθεση με κάποιες άλλες. 

Αυτό συμβαίνει, διότι τείνουμε να ταυτιστούμε με τον ήρωα, τις πράξεις του, τη συμπεριφορά του, χωρίς να καταλαβαίνουμε πραγματικά το βαθύτερο νόημα που εκπέμπει το παραμύθι. Με την πάροδο του χρόνου, και όσο αναπτυσσόμαστε ψυχοβιολογικά, αυτό το νόημα αρχίζει να μεταφράζεται. Έτσι, βγαίνουν στην επιφάνεια ασυνείδητοι φόβοι και σκέψεις με αποτέλεσμα να ανακαλύψουμε τις ρίζες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε μέχρι τώρα και έτσι η αντιμετώπισή τους γίνεται ευκολότερη.

Για τους λόγους αυτούς λοιπόν, αγαπητοί γονείς μην αγνοείται το αγαπημένο παραμύθι του παιδιού σας. Σίγουρα κρύβει μηνύματα που ποτέ δε θα μπορούσατε να καταλάβετε αλλιώς. Μην αγνοείται ακόμα το αγαπημένο παραμύθι ενός ενήλικα. 

Σίγουρα κρύβει βαθύτερα νοήματα και επιθυμίες που ίσως στην πραγματικότητα δε μπορεί να εξωτερικεύσει. Η παιδική ηλικία του καθενός αποτελεί μια ιδιαίτερης σημασίας ηλικιακή φάση που αν καλλιεργηθεί κατάλληλα μπορεί να αποβεί παραγωγική και δημιουργική.

Κατερίνα Τσακίρη

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top