Select Menu


Αυτό που λείπει είναι εκείνη η μικρή σπίθα που θα προκαλούσε μία άνευ προηγουμένου πυρκαγιά σε ολόκληρο τον πλανήτη, με αφετηρία τις Η.Π.Α. - η οποία δεν είναι απίθανο να προέλθει από την Ελλάδα, εάν τυχόν αθετήσει κάποια πληρωμή

Μία οικονομική κρίση ξεσπάει συνήθως εντελώς απρόοπτα, χωρίς καμία προειδοποίηση και ακριβώς εκείνη τη στιγμή που δεν την περιμένει κανείς - παρά το ότι, τις περισσότερες φορές, οι ενδείξεις είναι ολοφάνερες. Για παράδειγμα, πριν συμβεί το μοιραίο, παρατηρείται μεγάλη πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων - κάτι που ήδη διαπιστώνεται σήμερα, όπως φαίνεται από το δείκτη που τις καταγράφει (πηγή).

Ένα επόμενο στοιχείο είναι η ανοδική πορεία του δολαρίου, η οποία παρατηρήθηκε σε όλες τις περιόδους πριν από κάθε κρίση - οδηγώντας πάντοτε σε κραχ (ανάλυση). Ένα τρίτο είναι η τιμή του πετρελαίου, όπου δύο μόνο φορές στην ιστορία κατέρρευσε περισσότερο από 50 $ το βαρέλι, εντός έξι μόλις μηνών - την πρώτη φορά πριν από το χρηματοπιστωτικό χάος του 2008 και τη δεύτερη σήμερα.

Περαιτέρω, η μείωση των τιμών του πετρελαίου έχει οδηγήσει στον περιορισμό της εξόρυξης του στις Η.Π.Α., με έναν καταιγιστικό ρυθμό, αφού οι μισοί περίπου «πύργοι γεωτρήσεων» έχουν ήδη σταματήσει να λειτουργούν - μόλις 825 δηλαδή από τους συνολικά 1.609 «παράγουν», οπότε 48,7% λιγότεροι από ότι τον Οκτώβρη του 2014.

Το κλείσιμο 784 «πύργων» μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα αποτελεί ρεκόρ, από τότε που καταγράφονται στατιστικά - ενώ από το γράφημα που ακολουθεί, διαπιστώνεται η κρίση στον κλάδο της εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου.


Όπως φαίνεται από το γράφημα, υπήρξε μία σημαντική ανοδική εξέλιξη στον κλάδο μετά το 2010, η οποία ακολουθήθηκε από μία έντονη πτώση - δραματική για εκείνες τις αμερικανικές Πολιτείες που εξαρτώνται σημαντικά από την «παραγωγή» ενέργειας. Ειδικά η οικονομία του Τέξας αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα - με το δείκτη της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, τον οποίο εκδίδει η κεντρική τράπεζα της Πολιτείας, να φτάνει στο -17,4 από -11,2 το Φεβρουάριο (πηγή).

Η κρίση στον κλάδο έχει φυσικά σοβαρές συνέπειες για τις τράπεζες της Wall Street, οι οποίες στο παρελθόν κέρδιζαν μεγάλα ποσά, χρηματοδοτώντας τις ενεργειακές εταιρίες με ομόλογα, καθώς επίσης με άλλου είδους «εργαλεία» - τα οποία πουλούσαν στη συνέχεια σε επενδυτές. Συνέβαινε δηλαδή κάτι ανάλογο με τα ενυπόθηκα δάνεια χαμηλής εξασφάλισης (Sub primes), τα οποία «πακετάριζαν» μαζί με διάφορα άλλα προϊόντα (CDO's), έτσι ώστε να τα πουλήσουν στη συνέχεια - προκαλώντας την κρίση του 2008.

Σήμερα, όλα αυτά τα δάνεια κινδυνεύουν να «εκραγούν» ανά πάσα στιγμή, όπως ακριβώς τότε - αφού όλο και περισσότερα αποδεικνύονται επισφαλή. Το τι θα συμβεί με αυτά τα δάνεια, τα οποία σήμερα χαρακτηρίζονται ως «μοχλευμένα» (leverage loans), έχοντας συμβάλλει στην κερδοφορία των τραπεζών με 31 δις $ (πηγή), δεν είναι δύσκολο να το προβλέψει κανείς - αφού οι επενδυτές που τελικά τα αγόρασαν από τις τράπεζες θα υποστούν τεράστιες ζημίες, μέρος των οποίων θα επιβαρύνει τους φορολογουμένους Πολίτες των Η.Π.Α., όπως στο παρελθόν.

Συνεχίζοντας, μία επόμενη ένδειξη του επερχόμενου κραχ είναι η υποχώρηση του παγκοσμίου εμπορίου - το οποίο μειώθηκε κατά -1,4% τον Ιανουάριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αποτελώντας τη μεγαλύτερη πτώση μετά το 2011 (πηγή).

Ο δείκτης μεταφοράς ξηρού φορτίου, ο οποίος έχει καταρρεύσει στις 588 μονάδες (πηγή), αποτελεί ακόμη έναν παράγοντα ανησυχίας - όπως επίσης οι νέες παραγγελίες για καταναλωτικά προϊόντα, οι οποίες υποχωρούν με ρυθμό αντίστοιχο της προηγούμενης ύφεσης (γράφημα).


Οι δείκτες βέβαια των χρηματιστηρίων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, παρά το ότι τα περισσότερα θεωρούνται εξαιρετικά υπερτιμημένα - λόγω των πακέτων ποσοτικής διευκόλυνσης των κεντρικών τραπεζών, με τα οποία γίνεται προσπάθεια να αναβληθεί το μοιραίο (ανάλυση).

Εκείνη τη στιγμή όμως που τα κέρδη ανά μετοχή θα πάψουν να αυξάνονται ή θα αρχίσουν να μειώνονται, τότε θα χτυπήσουν οι σειρήνες του συναγερμού - όπως συνέβη το 2008, ενώ αποδεικνύεται από πολλές αναλύσεις (πηγή).

Ολοκληρώνοντας, η απόσυρση κεφαλαίων από τα επενδυτικά κεφάλαια, 44 δις $ (6,1 δις $ μόνο την προηγούμενη εβδομάδα) αυτό το έτος (πηγή), είναι μία ακόμη ένδειξη - αφού, όπως λέγεται, το έξυπνο χρήμα είναι το πρώτο που αποχωρεί, επειδή βλέπει καθαρά τα σκοτεινά σύννεφα που προμηνύουν την καταιγίδα.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που λείπει είναι εκείνη η μικρή σπίθα που θα προκαλούσε μία άνευ προηγουμένου πυρκαγιά σε ολόκληρο τον πλανήτη, με αφετηρία τις Η.Π.Α. - η οποία δεν είναι απίθανο να προέλθει από την Ελλάδα, εάν τυχόν αθετήσει κάποια πληρωμή της.

www.analyst.gr

© Copyright 2014 — Analyst.gr. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top