Select Menu

Αυτόν τον τίτλο έχει το άρθρο ανταποκρίτριας του BBC, που διεξάγει δημοσκόπηση σχετική με το φαινόμενο « Πούτιν » . Παρακάτω ακολουθεί μετάφραση των όσων ειπώθηκαν στο αντίστοιχο βίντεο που παρατίθεται .

Σύμφωνα με την ίδια , όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν έβαλε για πρώτη φορά υποψηφιότητα ως πρωθυπουργός , αυτά τα παιδιά ήταν πολύ μικρά ώστε να ψηφίσουν υπέρ του . Αλλά τώρα το ζευγάρι ( που βλέπουμε ) συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο πιστούς οπαδούς του . Το « φιλικό προς τον Πούτιν » κίνημα νεολαίας ονόματι «Δίκτυ » μοιάζει με μία internet startup ή δημόσιων σχέσεων εταιρεία . To εμπορικό σήμα που προωθούν είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν .

«Πρόκειται για πολύ ισχυρό ηγέτη » , λέει μέλος του κινήματος . « Θα έλεγα πως είναι ο πιο ισχυρός ηγέτης παγκοσμίως τη δεδομένη στιγμή . Κι αυτό που λέω είναι αναγνωρισμένο κι από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κι από τους πολιτικούς των άλλων χωρών . Απλώς , θυμάμαι .. ήμουν μικρός ακόμα , αλλά τη δεκαετία του ’90 ο πρώτος πρόεδρος της Ρωσίας , ο Μπορίς Νικολάεβιτς Γιέλτσιν , καθόλου δεν έδινε την εικόνα ενός ισχυρού ηγέτη » .

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξαρχής διαχώρισε τη θέση του απ’ αυτήν του προκατόχου του » , σημειώνει η ανταποκρίτρια . « Τον πρώην μυστικό πράκτορα της Επιτροπής Κρατικής Ασφάλειας αμέσως άρχισαν να προωθούν ως άνθρωπο της δράσης , έναν αληθινό άνδρα – macho . Σχετικές ενέργειες εκ μέρους του συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ακροαματικότητας πάνω από 80% , αλλά το κλειδί της δημοτικότητας του Πούτιν είναι η πολιτική του » , συνεχίζει η ίδια δίνοντας ως παράδειγμα την προσάρτηση της Κριμαίας , την οποία η Δύση καταδίκασε θεωρώντας την παράνομη .

«Στη Ρωσία αυτό το βήμα το βλέπουν ως κίνηση θριάμβου . Μετά από 15 χρόνια εξουσίας , ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένει τόσο δημοφιλής που οι σχεδιαστές ακόμα αποτυπώνουν τη μορφή του σε γραμμή ιματισμού . Κάτι τέτοιο ασφαλώς δεν είναι εφικτό σε κάθε χώρα , αλλά η φιλική διάθεση των Ρώσων πολιτών απέναντί του συνεχίζει να είναι αμετάβλητη , γιατί τους επέστρεψε το αίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας . Ακόμα κι η σοκολάτα τώρα έχει γεύση πολιτικής . Η ειρωνεία όσον αφορά τις κυρώσεις της Δύσης απέναντι στη Ρωσία : Οι καταναλωτές μπορούν να καταβροχθίσουν τα κεφάλια των πολιτικών που πρότειναν αυτές τις κυρώσεις » .

«Η παρατεταμένη οικονομική κρίση μπορεί να μειώσει το βαθμό υποστήριξής του από τους πολίτες , αλλά προς το παρόν οι περισσότεροι εδώ κατηγορούν τη Δύση για τα προβλήματα που έχουν προκύψει κι όχι τον πρόεδρο της Ρωσίας » .

«Ασφαλώς , αρχίσαμε να παίρνουμε μειωμένους μισθούς , αλλά δε μας απασχολεί , γιατί το ζήτημα αυτό αφορά τη χώρα μας » , προσθέτει με πατριωτικό ζήλο ο Eldarhanov .

«Τα Ρωσικά Κρατικά Μέσα Ενημέρωσης έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτών των απόψεων » , σχολιάζει η δημοσιογράφος . Ακολουθεί η άποψη του Ντμίτρι Νεκράσοβ , ενός από τους λίγους αναλυτές των Μέσων Ενημέρωσης , στον οποίο επιτρέπουν να παρευρίσκεται στο τηλεοπτικό δίκτυο . Ο ίδιος πιστεύει ότι η αιτία της δημοτικότητας του Πούτιν οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι απλώς δε δέχονται εναλλακτική άποψη .

« Περίπου το 90% των Ρώσων λαμβάνει τις όποιες πληροφορίες κυρίως από την τηλεόραση . Γύρω στο 55% των Ρώσων έχουν ως πηγή πληροφοριών μονάχα την τηλεόραση » , όπως δηλώνει ο ίδιος .

Το βίντεο τελειώνει με τα λόγια της δημοσιογράφου που λέει χαρακτηριστικά ότι η πολιτική του Πούτιν συνεχίζεται κι απ’ ό,τι ακούει από τους πολίτες , οι ίδιοι θα χαρούν πολύ να δουν τον Πούτιν πίσω από το τιμόνι της χώρας για 15 χρόνια ακόμα !


Πηγή: www.bbc.co.uk
Μετάφραση - Επιμέλεια : Το ιδιόμελο, logiosermis.net

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top