Select Menu


Το περιβόητο “success story’’ της απερχόμενης κυβέρνησης φαίνεται ότι δεν ήταν και τόσο πετυχημένο. Άλλωστε τι να φανεί; Τα δραματικά χρόνια της διαρκούς ύφεσης και των αβάσταχτων μνημονίων είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας που ταλανίζεται από την φτώχεια, την ανεργία και τα αναρίθμητα λουκέτα στον ιδιωτικό τομέα.

Με κύριο γνώμονα έναν ατέρμονα μηδενισμό, οι μνημονιακές κυβερνήσεις κατάφεραν όχι μόνο να αποσταθεροποιήσουν την οικονομική-κοινωνική ισορροπία, αλλά να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μία οικονομική αποικία της ευρωζώνης. ‘’Ω του παραδόξου θαύματος’’, τα αποτελέσματα των θεσμικών αποφάσεων, φαίνεται ότι αποτέλεσαν την θεμελιώδη πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων (έστω και άθελά τους).

Τώρα, το θέμα του αντίστοιχου ‘’success story’’ αναλαμβάνει να διαχειριστεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η απόφαση του eurogroup είναι ένα πρώτο βήμα σε μία θετική διαπραγμάτευση ( με όποια ερμηνεία μπορεί να αποδοθεί ο όρος ‘’θετικός’’ ). 

Και επιτέλους βλέπουμε μία διαπραγμάτευση. Ο ευρωπαϊκός κόσμος είχε την δυνατότητα να ενημερωθεί διεξοδικά για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Ακούστηκαν (έστω και εικονικά) κάποια ‘’όχι’’ από τους θεσμικούς μας φορείς. Τέθηκε σε αμφισβήτηση η κυριαρχία της Γερμανίας και η εμμονή στην άκριτη εφαρμογή προγραμμάτων λιτότητας. 

Ωστόσο, τα δύσκολα τώρα αρχίζουν. Η αληθινή διαπραγμάτευση έχει ήδη ξεκινήσει.Είναι η ιδανική περίοδος να αποφευχθούν προχειρότητες, να παρουσιαστούν κοστολογημένες προτάσεις και να αποκατασταθεί η χαμένη αξιοπρέπεια της χώρας. 

Το ‘’εθνικό σχέδιο’’ ανασυγκρότησης και διαπραγμάτευσης πρέπει να συνεπάγεται όχι μόνο την κατάργηση του μνημονιακού σχεδιασμού, αλλά πρωτίστως την γέφυρα που θα μας μεταφέρει από την ύφεση στην ανάπτυξη. Εδώ απαιτείται και η συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων που απαρτίζουν το ελληνικό κοινοβούλιο, κι όχι «υποχθόνιες» ομάδες φιλοευρωπαϊκής στήριξης.

Ας ευχηθούμε το πάλαι ποτέ πετυχημένο σχέδιο να ξεφύγει από τις οικονομικές θεωρίες και να περάσει στην πολιτική πρακτική. Χορτάσαμε από λόγια, χορτάσαμε από βουλευτικό θεαθήναι, χορτάσαμε από ευρωπαϊκές ¨σφαλιάρες¨. Κάποτε ο Αντώνης Σαμαράκης είχε πει το περίφημο ¨Ζητείται Ελπίς¨. Σήμερα προτιμότερο είναι το ¨Ζητείται success story¨.

Δημήτριος Κλειώτης

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top