Select Menu


Lazard ἐδῶ… Lazard ἐκεῖ… Lazard καὶ παρὰ πέρα…Lazard παντοῦ!

Ἀπὸ …«σύμβουλος» Σημίτου ἔως …«σύμβουλος» τοῦ μουσιοῦ ντὲ μπαρουφᾶκ!!!
Ο Γιάννης Βαρουφάκης προσλαμβάνει την εταιρία LAZARD (υπεύθυνη του καταστροφικού PSI, το οποίο καταλήστεψε τα ασφαλιστικά ταμεία και πτώχευσε τους μικροομολογιούχους). Η Lazard κανονικά θα έπρεπε να ήταν υπό τον έλεγχο της ελληνικής δικαιοσύνης και της ανακριτικής έρευνας για τον ρόλο της στην εθνική μας τραγωδία. Αντί γι’ αυτό προσελήφθη για να συνεχίσει να παίζει τον ίδιο ρόλο.
Ἀπὸ γενικὸς δερβέναγας στὰ πορτοφόλια τῶν Ἀμερικανῶν, ἔως γενικὸς δερβέναγας στὸ πλιατσικολόγημα τῆς Οὐκρανίας.


Ὑπάρχει ἄρα γέ χώρα στόν πλανήτη πού νά μπορῇ νά ξεφύγῃ ἀπό τά νύχια της;

Ποιοί είναι και τι κάνουν η Lazard Capitals/Advisors;...


Ενώ η Lazard είναι γνωστή για τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές, η εταιρεία έχει βρει προσοδοφόρα εργασία στο να συμβουλεύει τις κυβερνήσεις σε δύο σημεία με τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα του κόσμου: την Ελλάδα και την Ουκρανία.

Οι ρόλοι της Lazard σύμφωνα με την ιστορία ήταν μεγάλοι σε συμμετοχή - αν και δεν είναι πάντα επιτυχής - ως κορυφαίος σύμβουλος σε κυβερνήσεις με πρόβλημα χρηματικής ρευστότητας. Στην Αργεντινή, στην Αίγυπτο, στην Ινδονησία, στο Ιράκ, στην Ακτή Ελεφαντοστού: όλες είχαν στραφεί στην Lazard κατά την πάροδο των ετών. Το ίδιο έκαναν και στη Νέα Υόρκη, πίσω στη δεκαετία του 1970.

Είναι συμφέρον έργο αν μη τι άλλο για την Lazard, η οποία εισπράττει αμοιβή ενώ δεν έχει σημασία πόσο τα πράγματα θα πέσουν έξω για μια κυβέρνηση ή τους πιστωτές της.

"Αυτή είναι μια επιχείρηση πολύ υψηλού περιθωρίου κέρδους», δήλωσε ο William Cohan, πρώην τραπεζίτης της Lazard και συγγραφέας ενός βιβλίου για την επιχείρηση αυτή που είναι επίσης παράγοντας στην τηλεόραση του Bloomberg. "Όλα τα έξοδα τους καταβάλλονται, και δεν έχουν κεφάλαια σε κίνδυνο. Δεν μπορει να γίνει καλύτερο. "

Η ομάδα Lazard, με επικεφαλής τον εδρεύοντα στο Παρίσι τραπεζίτης Matthieu Pigasse, συμβούλευσε μια προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια μιας τελευταίας μεγάλης οικονομικής κρίσης, όταν η έξοδος από τη ζώνη του ευρώ νόμισμα εμφανίστηκε ως δυνατότητα, άν οι συνομιλίες θα είχαν αποτύχει. Την περασμένη εβδομάδα, η νέα κυβέρνηση της χώρας προσέλαβε τη Lazard για να βοηθήσει και πάλι, καθώς η χώρα προσπαθεί να εκτονωθεί η πίεση από ένα φορτίο του χρέους των περίπου 315 δις €.

Η Ουκρανία συνεργάζεται επίσης με τη Lazard, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά την κατάσταση.

Με επίσημη έδρα στις Βερμούδες και με μεγάλα γραφεία στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, η Lazard αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με τις δύο αυτές αναθέσεις.

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Η νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει δεσμευθεί για να αυξήσουν τους μισθούς, να σταματήσει τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα και να ακυρώσει τις προγραμματισμένες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων - όλα μέρος του πακέτου των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται από κράτη-πιστωτές συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σχεδιάζει ανταλλαγή του υφιστάμενου χρέους με νέα ομόλογα συνδεδεμένα με την οικονομική ανάπτυξη, μετά από μια πρόταση για την επιβολή απώλεια κεφαλαίων (κούρεμα) που συνάντησε αντίσταση από τους πιστωτές.

Η Ουκρανία, από την πλευρά της, αγωνιζόταν για την κάλυψη των πληρωμών του χρέους ακόμη και πριν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρήσουν την κατάσταση ώς υποκινούμενη εξέγερση στις ανατολικές περιοχές από την Ρωσία το περασμένο έτος. Τώρα επιδιώκουν να αποτρέψουν μια χρεωκοπία για την οικονομία της που συρρικνώθηκε κατά ένα εκτιμώμενο ποσοστό 7,5 τοις εκατό το 2014, εν μέσω της μάχης. Η Ρωσία, η οποία ενσωμάτωσε την χερσόνησο της Κριμαία το Μάρτιο, αρνείται εμπλοκή στη σύγκρουση.

Οι πληρωμές των συμβούλων καθορίζονται από το μέγεθος της μείωσης του χρέους και το βαθμό στον οποίο συμμετέχουν οι πιστωτές. Η Lazard κερδίσε ως και € 25.000.000 σε διάστημα πάνω από δύο χρόνια για τις προηγούμενες ενέργειες για την Ελληνική κυβέρνηση το 2012.

Ρίζες της Lazard

Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία δεν αναλύει τα έσοδά της από την παροχή συμβουλών σε κυβερνήσεις, ολόκληρος ο ισολογισμός για το πακέτο υπηρεσιών σε οικονομικό-συμβουλευτικών επιχειρήσεων Lazard έφερε στις ΗΠΑ 981 εκατομμύρια δολάρια καθαρών εσόδων για το 2013, κάνοντας έτσι την πραγματοποίηση πληρωμών σπό την Ελλάδα μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό. Αυτό αναφέρει η Lazard σε εκθέσεις του 2014 για τα κέρδη σήμερα.

Οι βασικές υπηρεσίες στο να συμβουλεύει τις κυβερνήσεις σε κρίση βρίσκονται πολύ πιο κοντά στο σπίτι της (ΗΠΑ) από ότι στην Αθήνα και στο Κίεβο. Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 διορίστηκε το μέλος της Lazard, ο τραπεζίτης Felix Rohatyn επιλέχθηκε να ηγηθεί της προσπάθειας για την επίλυση της οικονομικής κρίσης της Νέας Υόρκης, που έφερε την πόλη στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Ως μέρος της λύσης, προέδρευσε της υπηρεσίας Municipal Assistance Corp, η οποία επέτρεψε στη Νέα Υόρκη να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της - αν και με σημαντικό κόστος για τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως τις δημόσιες μεταφορές και την αστυνομία.

Οι προσπάθειες αυτές εξελίχθηκαν παράλληλα με τις εργασίες της Lazard για περίπου την ίδια ώρα στο Παρίσι για λογαριασμό της Ινδονησίας, η οποία δημιούργησε τη βάση μιας ειδικής ομάδας για αντίστοιχη συμβουλευτική υπηρεσία στη γαλλική πρωτεύουσα.

«Λεπτό παιχνίδι»

Από αυτές τις πρώτες αναθέσεις, Οι εντολές της Lazard και οι συμβουλές της έφτασαν στο Μπουένος Άιρες στον απόηχο του 2001 και της χρεοκοπίας της Αργεντινής, καθώς και στη Βαγδάτη μετά την υπό αμερικανική ηγεσία εισβολή που ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Ενώ η Lazard έχει αναπτύξει μια θέση στο να βοηθήσει τις κυβερνήσεις να βγούν από τελματώδεις καταστάσεις, "είναι δύσκολη υπόθεση" δήλωσε ο Charles Dallara, πρώην διευθύνων σύμβουλος του Institute of International Finance. "Και νομίζω ότι η επιτυχία και η επιρροή τους ποικίλλει από περίπτωση σε περίπτωση."

Το έργο της Lazard για την Αργεντινή μπορεί να είναι δύσκολο να τοποθετήθει ξεκάθαρα στην λίστα νικών. Η χώρα της Λατινικής Αμερικής, κάποτε μία από τις πλουσιότερες πολιτείες του κόσμου, παραμένει σε μεγάλο βαθμό αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές χρέους για περισσότερο από μια δεκαετία με χρέος 95 δισεκατομμύρια δολαρίων. Η Αργεντινή πέρασε ένα μεγάλο μέρος του περασμένου έτους εμπλεκόμενη σε δικαστική διαμάχη με τα hedge funds που αρνήθηκαν να συμφωνήσουν με τις απώλειες που επιβάλλονται στους ομολογιούχους δανειστές ως μέρος της αρχικής της αναδιάρθρωσης.

Περιοδικό Ροκ

Ο ηγέτης της Lazard του κρατικού Συμβουλευτικού Κλάδου σήμερα είναι ο Pigasse, ένας εξέχων τραπεζίτης ο οποίος στον ελεύθερο χρόνο του είναι συν-ιδιοκτήτης της εφημερίδας Le Monde και δημοσιεύει ένα περιοδικό αφιερωμένο στη μουσική ροκ. Πέρυσι, η τράπεζα προσέλαβε τον Μπόζινταρ Ντιέλιτς, πρώην υπουργό οικονομικών της Σερβίας , για την ομάδα, και το 2012 πήρε τον Andres Velasco, πρώην υπουργό Οικονομικών της Χιλής, ως ανώτερο σύμβουλο.

Μαζί με τον Pigasse, ένα τρίο ανώτερων στελεχών της Lazard τυπικά επιβλέπει τις συζητήσεις, λένε άνθρωποι που γνωρίζουν την δομή της εταιρίας. Είναι η Michele Lamarche, 30χρονη "βετεράνος" ως μία από τις λίγες γυναίκες στην κορυφή στις τάξεις των Οικονομικών της Γαλλίας, Ο πρώην τραπεζίτης Eric Lalo της Bank of America Corp. , και ο Daniel Cohen, ένας συγγραφέας και οικονομολόγος, που παρέχει συμβουλές.Ο Pigasse, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας παράγοντας των προσπαθειών για την επιβολή μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα, λέει πως η έλξη των κυβερνήσεων για την εταιρία έχει έρθει λόγω της στάσης μόνο σε μία απόλυτη πλευρά του τραπεζιού.

«Χωρίς καμία εξαίρεση, έχουμε εργαστεί πάντα για κυβερνήσεις», είπε σε τηλεφωνική του συνέντευξη. "Εμείς ποτέ συνεργαστήκαμε με πιστωτές έναντι των κυβερνήσεων, και αυτό είναι μέρος του DNA μας."

Millstein, Newstate

Η ομάδα του δεσπόζει στο μικρό κόσμο των κυρίαρχων συμβουλευτικών επιτροπών, όπου λίγες τράπεζες έχουν επιδιώξει να αναπτύξουν ως επιχειρηματική δραστηριότητα. Επίσης σημαντικό είναι η έδρα στην Νέα Υόρκη, με βάση την δικηγορική εταιρεία Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP, η οποία έχει συχνά εργαστεί μαζί με τη Lazard, καθώς και μερικές μικρές συμβουλευτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Millstein & Σία των ΗΠΑ και της Newstate Partners, με έδρα το Λονδίνο.

Οι μεγάλες τράπεζες γενικά δεν ανταγωνίζονται, για τον απλό λόγο ότι βρίσκονται συχνά στην απέναντι πλευρά των συζητήσεων επιβάλλοντας αναδιάρθρωση, δήλωσε ο Mark Walker, ο οποίος εργαζόταν στην εταιρεία Cleary και Lazard και τώρα είναι διευθύνων σύμβουλος στο Millstein. «Οι μεγάλες τράπεζες έχουν συγκρούσεις," λέει ο Walker. «Οι συναλλαγές και οι ασφάλειες γίνονται υπό αυτές, και έτσι δεν μπορούν πραγματικά να πράξουν συμβουλευτικό έργο προς κυβερνήσεις."

Αυτό αφήνει την αγορά - και τις κυβερνήσεις που πληρώνουν για συμβουλές των εμπειρογνωμόνων - ορθάνοιχτη.

Και σε αντίθεση με περιπτώσεις αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων, οι κυβερνήσεις ώς πελάτες δεν εξαφανίζονται με κλείσιμο/χρεοκοπία, κάτι που βοηθά να κάνουν αναθέσεις σε επανάληψη, όπως συμβαίνει με την Ελλάδα.

"Υπάρχει κάποια προσπάθεια διάσωσης για το Radio Shack; Μάλλον όχι, σε αυτό το σημείο, " είπε ο Cohan, αναφερόμενος στην αλυσίδα καταστημάτων λιανικής πώλησης των ΗΠΑ που ετοιμάζεται για άιτηση κατάθεσης χρεοκοπίας. "Αλλά η Ελλάδα δεν θα κλείσει αύριο. Θα είναι ακόμα εδώ"

Eπιμέλεια: www.logiosermis.net
Με πληροφορίες απο: Geopolitics Team και Φιλονόη

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top