Select Menu


Σήμερα έγινε ένα ακόμα... κρίσιμο Eurogroup, το οποίο ακολούθησε Συνέντευξη Τύπου, όπως συνηθίζεται. Εκ μέρους των Βρυξελλών μίλησαν οι κύριοι Γ. Ντάισελμπλουμ, ο Π. Μοσκοβισί και ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ.

Η Συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με το ζήτημα της Ελλάδας αλλά δεν μονοπωλήθηκε από αυτό. Έγινε αναφορά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και στις διεργασίες που πρέπει προχωρήσουν σε εκείνες, στο πλαίσιο της Ευρωζώνης. Πιο ειδικές αναφορές έγιναν -κατά στιγμές- στη Γαλλία και ζητήματα σχετικά με εκείνη. Ειδική αναφορά έγινε και στην Κύπρο.

Αυτό, που ειπώθηκε και τονίστηκε σε γενικότερο βαθμό, είναι πως οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν σε ΟΛΕΣ τις χώρες της Ευρωζώνης. Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε συγκεκριμένα ανάμεσα σε αυτές το άνοιγμα των επαγγελμάτων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην επέκταση των αδειών των φαρμακείων και σε μη φαρμακοποιούς. Κοινώς, πρόκειται για τις ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ μεταρρυθμίσεις που συζητιούνται τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ελλάδα, ενάντια στιςοποίες είχε αντιδράσει έντονα η ελληνική κοινωνία και ο κάθε επαγγελματικός κλάδος που θα πλήττετο από αυτές, με μία από τις κορυφαίες κινητοποιήσεις την επ' αόριστον απεργία των οδηγών ταξί το καλοκαίρι του 2011, οι οποίοι στερήθηκαν το μεροκάματό τους για πάνω από ένα μήνα.

Μέχρι και χθες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την συνομιλία του Γ. Ντάισελμπλουμ με τον Έλληνα φοιτητή σε Πανεπιστήμιο της Ολλανδίας, αυτό που λεγόταν από τους Ευρωπαίους εκπροσώπους επαναλαμβανόμενα ήταν πως οι μεταρρυθμίσεις ήταν ζήτημα μόνο της Ελλάδας και ΕΛΛΗΝΙΚΟ πρόβλημα που δεν είχαν προχωρήσει. Συγκεκριμένα, ο κ. Ντάισελμπλουμ αλλά και ο Γερμανός Υφυπουργός Οικονομικών έχουν δηλώσει: "Η αποτυχία του Μνημονίου οφείλεται στην ελληνική κοινωνία, το κράτος και τα προβλήματά τους, που προΰπήρχαν αυτού". Πιο ειδικά, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε στον Έλληνα φοιτητή: "Η Ε.Ε. και οι Βρυξέλλες προσπάθησαν να βοηθήσουν αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα..." Τι σημαίνει αυτό για τις μεταρρυθμίσεις; Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι σημαίνει πως είμαστε μια "κακή" κοινωνία, η οποία οδηγήθηκε στο Μνημόνιο γιατί εκείνη έφταιγε και όταν πήγαν να την βοηθήσουν η Ε.Ε. και οι Βρυξέλλες, δεν δέχτηκε τη βοήθεια ή δεν ανταποκρίθηκε σωστά σε αυτήν, γιατί είναι... κακή!

Η πλήρως νεοφιλελεύθερη μεταστροφή της Ευρώπης, όμως, που καθοδηγείται ξεκάθαρα από το Eurogroup, τώρα μόλις ξεκινά. Για να δούμε, οι υπόλοιπες Ευρωπαΐκές κοινωνίες θα δεχτούν έτσι εύκολα και απλά την πλήρη εμπορευματοποίηση όλη μας της ζωής και το πέρασμα όλων των κεφαλαίων και κερδών σε λίγα μόνο εταιρικά χέρια;

Όσον αφορά συγκεκριμένα την Ελλάδα, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος δύο εβδομάδων, στο πλαίσιο των συζητήσεων "ποιος οδηγεί ποιον και πού" και άλλα σχετικά θέματα, τα οποία για τον κ. Ντάισελμπλουμ είναι πολύ... θεωρητικά. Πρέπει να ξεκινήσει η τεχνική δουλειά, είπε, και θα ξεκινήσει από την Τετάρτη.

Μετριοπαθές το κλίμα μέχρι στιγμής, "πατάει" όμως πάνω σε αυτή τη δήλωση ένας ξένος δημοσιογράφος και τον ρωτά: "Είπατε χάθηκε πολύτιμος χρόνος δύο εβδομάδων. Γιατί έγινε αυτό; Οι Έλληνες δεν έφεραν κάποια αντίρρηση σχετικά με το "ποιος πάει ποιον πού" και έγινε η καθυστέρηση; Και τι σας κάνει να νομίζετε ότι θα προχωρήσει η "δουλειά" από την Τετάρτη;"

Πού το πήγε, πού το έφερε ο δημοσιογράφος, πάλι εμείς φταίγαμε! Να θυμίσουμε πως μέσα σε αυτές τις δυο εβδομάδες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup σχετικά με την λίστα των μεταρρυθμίσεων, η οποία έγινε δεκτή, στη συνέχεια συγκεκριμενοποιήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις, ενώ επαφές, επικοινωνία και διεργασίες ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ γίνονταν συνεχώς (το ξέρουμε γιατί ΔΕΝ ακούμε και τίποτε άλλο από τα κανάλια). Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει και εσωτερικά θέματα να αντιμετωπίσει και να προχωρήσει, δεν έχει να ασχολείται μόνο με τις Βρυξέλλες. Όπως και να 'χει, αν ο κ. Ντάισελμπλουμ θεωρεί πως κάποιες διεργασίες έπρεπε να προχωρήσουν γρηγορότερα, δικαίωμά του και καλά κάνει και το λέει. Μετριοπαθής όμως ο κ. Ντάισελμπλουμ; Δεν πειράζει, βγαίνει "απ' τ' αριστερά" ο δημοσιογράφος! Και, μιας και φταίγαμε ΠΑΛΙ εμείς γιατί είμαστε... καθυστερημένοι, είναι και πλήρως αμφισβητήσιμο ότι θα εργαστούμε από την Τετάρτη!

Όσο κι αν λέγεται ότι η Ελλάδα είναι η βάση του Δυτικού πολιτισμού, γνωρίζουμε πολύ καλά πως Ελλάδα και Δύση έχουν τρομερές διαφορές νοοτροπίας. Ήλιος εμείς; Βροχή και ομίχλη, εκείνοι. Χρόνος με τον λεπτοδείκη, εκείνοι; "Δεν πειράζει αν αργήσουμε και δέκα λεπτά", εμείς. Θεωρητικό ζήτημα το "ποιος οδηγεί ποιον πού" για εκείνους; Πολύ ουσιώδες για εμάς. Αλλά γι' αυτό υποτίθεται ότι συνυπάρχουν οι άνθρωποι, ασχέτως εθνικοτήτων και χαρακτηριστικών, για να τα "βρίσκουν" και να συναντιούνται κάπου παρά τις διαφορές τους. "Κάποιοι" όμως (που όλως τυχαίως εξυπηρετούν, ή τέλος πάντων εργάζονται για, αρκετά μεγάλα συμφέροντα) εμφανίζονται παραπάνω από επίμονοι να δείχνουν εμάς με το δάχτυλο. Σταματάει ο ένας; Ξεκινάει ο άλλος. Θα δείξουν όμως οι εξελίξεις στην Ευρώπη ποιος είναι τελικά ο δακτυλοδεικτούμενος και γιατί...

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top