Select Menu


Πριν καν ολοκληρωθεί μία εβδομάδα μετά την πολύ επιτυχημένη συγκέντρωση πολιτών χωρίς συγκεκριμένη κομματική κατεύθυνση σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας για την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια του πρώτου Eurogroup που έγινε αποκλειστικά για την Ελλάδα, ξεκίνησε ήδη η διάσπαση της αναβιωμένης Πλατείας, Πλατείας που ανασυγκροτήθηκε κατά του Μνημονίου αλλά υπέρ της ελληνικής κυβέρνησης αυτή τη φορά.


Τα βήματα (προς την διάλυση), τα οποία έχουμε ξαναζήσει από το 2011, είναι προς το παρόν δύο:

α) "Κουράζεις" το Κίνημα

Μετά την πρώτη πολύ επιτυχημένη ακομμάτιστη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε ύστερα από 4 ολόκληρα χρόνια με τη συρροή δεκάδων χιλιάδων πολιτών, ξαναπρογραμματίστηκε, όχι μία, αλλά δύο συγκεντρώσεις, και μάλιστα η μία μετά την άλλη. Η δεύτερη συγκέντρωση, αυτή της Κυριακής 15/02, είχε ήδη προγραμματιστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και ανακοινωθεί αρκετές ημέρες πριν, με τον κόσμο να δείχνει αρκετή όρεξη να συμμετάσχει, οπότε ήταν φυσικό -και μάλιστα ημέρα Κυριακή- να πραγματοποιηθεί. Την επομένη όμως; Αμέσως μία μέρα μετά, ήταν ο κόσμος διατεθειμένος να ξανασυγκεντρωθεί; Έπρεπε να υπενθυμίσει ξανά μέσα σε μία ημέρα το μήνυμα που τόσο επιτυχημένα έστειλε σε όλο τον πλανήτη, όχι μία αλλά δύο φορές μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα;


Το κάλεσμα, μάλιστα, ανακοινώθηκε μόλις στις 16:00 το μεσημέρι για τις 18:00 το απόγευμα, με αποτέλεσμα η προσέλευση για μια "στο παρά πέντε" ανακοίνωση να μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμη και... θεαματική. Συγκεντρώθηκαν περίπου 1.500 με 2.000 άτομα. Αρκετοί μεν, πολύ λίγοι δε, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, κάτι που δεν έχασαν φυσικά την ευκαιρία να σχολιάσουν τα κανάλια. Η εικόνα -δυστυχώς- γνωστή, με κόσμο στα δύο πεζοδρόμια της Αμαλίας και τα αυτοκίνητα στη μέση να περνούν, κάποια στιγμή δόθηκε ο δρόμος, δεν γέμισε όμως και πολύ, κάποιοι πιο "θερμόαιμοι" διαδήλωναν πιο δυνατά, και πολύ καλά έκαναν, η προσέλευση όμως του κόσμου την Κυριακή ή την περασμένη Τετάρτη, δεν μπορούσε να συγκριθεί.


β) Αποπροσανατολίζεις από τον στόχο

Η ιστορία με τα καλέσματα ξεκίνησε ξανά από το βράδυ των εκλογών. Κάποιοι, οι οποίοι έχουν δώσει και τα ονόματά τους σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, σκέφτηκαν πως το ίδιο βράδυ των εκλογών θα έπρεπε να γίνει... συγκέντρωση Αγανακτισμένων. Το κάλεσμα αυτό δεν είχε επιτυχία το ίδιο το βράδυ των εκλογών, τις αμέσως επόμενες ημέρες όμως και αφού η κυβέρνηση άρχισε να κάνει τις πρώτες αντιδραστικές ενέργειες εντός της Ευρωζώνης, ο κόσμος μετά την ψήφο του άρχισε να επιθυμεί να δείξει πιο έντονα την επιδοκιμασία του στη στάση της κυβέρνησης, να φωνάξει αυτό που αισθανόταν, να το εκδηλώσει δημόσια. Έτσι, ένα κάλεσμα που είχε ανέβει ως συνέχεια του καλέσματος των εκλογών, έλαβε απροσδόκητη συμμετοχή, όπως απροσδόκητα μετεκλογικά συνεπής ήταν και η πολιτική της νέας -ολιγοήμερης τότε- κυβέρνησης των Σύριζα-ΑΝ. ΕΛ.. Από το 2011 και ύστερα, όσοι και όσες έχουμε ασχοληθεί με καλέσματα σε συγκεντρώσεις Αγανακτισμένων γνωρίζουμε πολύ καλά πόσες φορές έχει υπάρξει απογοήτευση από την ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής του κόσμου αλλά της μη προσέλευσής του στη συνέχεια. Ήταν η μόνη φορά μετά από ΤΕΣΣΕΡΑ χρόνια, που το κάλεσμα λειτούργησε πραγματικά, λόγω της θετικής συγκυρίας με την οποία συνέπεσε.


Τα κανάλια κράτησαν αρχικά θετική στάση, η οποία ακριβολογώντας σημαίνει γι' αυτά πως μετέδωσαν τις συγκεντρώσεις όπως ακριβώς είχαν. Ούτε μεγαλοποιώντας τις δηλαδή αλλά ούτε και υποτιμώντας τις, όπως είχαν κάνει επανειλλημμένα πάρα πολλές φορές στο παρελθόν. Μέχρι που φτάσαμε στη χθεσινή ημέρα. Αφού, λοιπόν, συγκεντρώσεις υπέρ της πολιτικής της νέας κυβέρνησης πραγματοποιήθηκαν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις και οι συγκεντρώσεις έλαβαν ξανά τον αξιοπρεπή τους χαρακτήρα, ακούγεται χθες το πρωί η πρώτη... εναλλακτική ερμηνεία τους από τον Γιώργο Παπαδάκη στην πρωινή του εκπομπή: «Και αν δεν συγκεντρώνονται για υποστηρίξουν την κυβέρνηση αλλά για της πουν ότι έκανε κωλοτούμπα και αντιδρούν;»


Το ίδιο βράδυ, και μαζί με την απογοητευτική εικόνα στο Σύνταγμα, στήνεται τραπεζάκι με ντουντούκα, όπου τα ίδια άτομα που δεν υποστήριζαν απλά, αλλά ήταν και... ηγέτες του καλέσματος, διεμήνυαν τώρα πως οι συγκεντρώσεις αυτές είναι φιλοκυβερνητικές, αλλά όχι ακριβώς, είναι μόνο ΕΑΝ ικανοποιούν τον λαό. Τι σημαίνει βέβαια αυτό το "εάν" και ποιος θα κρίνει το τι και πώς ικανοποιεί τον λαό, μάλλον γνωρίζουν... εκείνοι. Ιδού, πάντως, τι έγραφαν για το κάλεσμα της Τετάρτης:

"«ΕΚΤΑΚΤΟ !!! Σύνοδος του Eurogroup 11 Φεβρουαρίου. Κουράγιο σε όλους θα είμαστε συχνά στους δρόμους. Πάμε γερά αδέλφια, εμείς θα νικήσουμε. Όλοι μαζί ενωμένοι, γιά τη Δημοκρατία, γιά τα δίκια του λαού, για την πατρίδα, για την Ευρώπη των λαών και όχι των αριθμών» έγραψε ο διαχειριστής της σελίδας ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ ΟΤΑΝ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, Περικλής Δανόπουλος."1


Όλα αυτά συνέβαιναν στην πλατεία την ίδια στιγμή που το σημερινό Eurogroup δεν είχε καν ολοκληρωθεί, που όταν ολοκληρώθηκε μάθαμε για το... αποτέλεσμα και για τα χαρτιά που παρουσιάζονταν στον Υπουργό Οικονομικών αλλά άλλαζαν τελευταία στιγμή, και πριν καν μάθουμε τη στάση της κυβέρνησης μετά από τη συνάντηση αυτή. Μια στάση που ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, παραμένει τόσο σταθερά ανθεκτική, που ΔΕΝ φοβάται, που λέει επανειλημμένα «ΟΧΙ» όταν δεν την ικανοποιούν οι προτάσεις που της παρουσιάζουν και παρόλο που την εκβιάζει η μισή υφήλιος, που δεν μασά τα λόγια της και που δηλώνει ξεκάθαρα πως: «Μας ζητήθηκε να υπογράψουμε για επιμήκυνση δίνοντάς μας ως αντάλλαγμα την λέξη "διευκόλυνση", χωρίς να είναι σαφές το περιεχόμενό της.»


Την ίδια ώρα, οι μέχρι πρότινος... ενθουσιώδεις συγκεντρωτές του Συντάγματος αμφισβητούσαν τον στηρικτικό χαρακτήρα της συγκέντρωσης προς την κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση αυτή έσπαγε τις κατεστημένες νεοφιλελεύθερες διαδικασίες του Eurogroup για μια ακόμη φορά, ενώ ταυτόχρονα ο ANT1 επέμενε να μεταδίδει τη συγκέντρωση ως συγκέντρωση... οπαδών του Σύριζα και ενώ ταυτόχρονα στην Πλατεία ψιθυριζόταν ότι: «Δεν ήρθαν και πολλοί Συριζαίοι σήμερα». Έχει κάλεσμα πάντως και αύριο, όπως μεταδόθηκε. Και μάλλον θα ξαναέχει και θα ξαναέχει και θα ξαναέχει, κάθε μέρα, μέχρι να σταματήσει να πηγαίνει και ο τελευταίος... διαδηλωτής!


1 www.views.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top