Select Menu

Το μνημόνιο είναι νεκρό πολιτικά και δεν υπάρχει επιστροφή. Αυτό είναι το πρώτο και πιο σημαντικό συμπέρασμα της μεγάλης δημοσκόπησης της εταιρείας Marc για την «Εφημερίδα των Συντακτών» από την οποία προκύπτει ότι οι ψηφοφόροι όλων των κομμάτων στηρίζουν την κυβέρνηση στη στάση που τηρεί στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές επανακαθορίζοντας με αυτό τον τρόπο και τη γραμμή που τηρούν τα υπόλοιπα κόμματα έναντι της κυβέρνησης. 

Το νέο πολιτικό τοπίο που διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σ’ ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ριζικά διαφορετικό και παρά τις πιέσεις που ασκούν οι Ευρωπαίοι και κυρίως η Γερμανία δε διαφαίνεται να προκύπτει καμία αλλαγή. Το αντίθετο μάλιστα φαίνεται ότι ισχύει, αφού προκύπτει περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση των πιστεύω των πολιτών της Ελλάδας.

 
Στην ερώτηση εάν «η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με σωστό τρόπο», ποσοστό 78% όσων δηλώνουν ότι ψήφισαν ΚΚΕ απαντούν «με σωστό» και «με μάλλον σωστό». Και αυτό τη στιγμή που η επίσημη θέση του κόμματος βλέπει «συμβιβασμό» από την πλευρά της κυβέρνησης και εκτιμά πως σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα θα είναι ένα νέο μνημόνιο, έστω και εάν του δοθεί διαφορετική ονομασία. Ετσι, γίνεται αντιληπτό ότι δεν είναι τυχαίες οι αλλεπάλληλες πολιτικές επιθέσεις του Δημήτρη Κουτσούμπα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση.

«Εγκρίνουν» τους χειρισμούς

Τα ποσοστά αποδοχής του τρόπου που πορεύεται στις διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση είναι υψηλά και για τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, φυσικά για διαφορετικούς λόγους το καθένα. Ετσι, «εγκρίνουν» τους κυβερνητικούς χειρισμούς το 75,4% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 65% της Ν.Δ., το 69,2% του Ποταμιού, το 75,3% του Aλλου Κόμματος, αλλά και το 73,3% της Χρυσής Αυγής, έστω και μέσα από τους φακούς του εθνικισμού και του αντι-ευρωπαϊσμού.

 Ως απόρροια των παραπάνω, ισχυρή είναι και η στήριξη, και ως εκ τούτου και η συμμετοχή, στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται υπέρ της κυβέρνησης. Το 78% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ απαντά «ναι», όπως κάνουν επίσης το 69,2% του Aλλου Κόμματος, το 68,9% του ΠΑΣΟΚ, το 64,7% του Ποταμιού, το 56,5% της Ν.Δ., αλλά και το 70% της Χρυσής Αυγής. Παράλληλα, στο ερώτημα εάν «θα βρεθεί λύση ή θα οδηγηθούμε σε ρήξη», όλα τα κόμματα κινούνται υπέρ της πρώτης επιλογής με ποσοστά άνω του 65%.

Στο θέμα τού εάν θα επιτευχθεί ένας «έντιμος συμβιβασμός» με τους εταίρους, το εντυπωσιακό 87,6% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. εκτιμά πως «ναι», ενώ στο θηριώδες 92,6% ανέρχεται το ποσοστό στους εκλογείς του Ποταμιού και στο επίσης αξιοσημείωτο 88,5% του ΠΑΣΟΚ και στο όχι ευκαταφρόνητο 44% του ΚΚΕ.

Θετική αποτίμηση των πρώτων δειγμάτων γραφής της νέας κυβέρνησης κάνουν σε ποσοστό 86% οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ, 83,8% του Ποταμιού, 80,3% του ΠΑΣΟΚ, 74,6% του Aλλου Κόμματος και 66,7% της Ν.Δ. Οταν ερωτώνται «πώς τα πηγαίνει η κυβέρνηση σε σχέση με τις αρχικές τους προσδοκίες (πριν από τις εκλογές)» απαντούν «καλύτερα» το 61,5% του Aλλου Κόμματος, το 54% του ΚΚΕ, το 48,5% του Ποταμιού, το 41,2% της Ν.Δ. και το 37,7% του ΠΑΣΟΚ.

Τα στοιχεία αυτά τεκμηριώνουν ότι η κυβέρνηση έχει οικοδομήσει νέες συμμαχίες, έστω και προσωρινές, με τμήματα ψηφοφόρων απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους, οι οποίοι επενδύουν προσδοκίες στη νέα πολιτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Σε συνδυασμό μάλιστα και με τη μελέτη των στοιχείων που αφορούν την κοινωνική και ηλικιακή τοποθέτηση των ψηφοφόρων, όπως φάνηκε από το χθεσινό μέρος της δημοσκόπησης, φαίνεται ότι τα πολιτικά και κομματικά δεδομένα έχουν αλλάξει μετά τις εκλογές, έχοντας φέρει σε δυσχερή θέση τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Και μάλιστα όχι μόνο τα μνημονιακά, αλλά και εκείνα που απλώς βρέθηκαν από πολιτική επιλογή στη νέα κυβέρνηση.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη marc Α.Ε – Αριθμός Μητρώου ΕΣΡ: 1 (ΕΝΑ). ΕΝΤΟΛΕΑΣ: «Εφημερίδα των Συντακτών». ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ: 1.007 νοικοκυριά αντιπροσωπευτικής επιλογής. ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ: 14-15 Φεβρουαρίου 2015. ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Πανελλαδική κάλυψη. ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: Πολυσταδιακή τυχαία δειγματοληψία με χρήση quota ως προς το φύλο, την ηλικία και τη γεωγραφική περιοχή. ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου. ΣΤΑΘΜΙΣΗ: Εγινε στάθμιση με βάση τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2015. Η marc Α.Ε είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ, της ESOMAR, της WAPOR και τηρεί τον κανονισμό του ΠΕΣΣ και τους διεθνείς κώδικες δεοντολογίας για τη διεξαγωγή και δημοσιοποίηση ερευνών κοινής γνώμης.


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top