Select Menu

Βελτιώστε τη ζωή σας μέσω της χοροθεραπείας

Σύμφωνα με την ψυχολογία υπάρχουν οι λεγόμενεςθεραπείες μέσω των τεχνών. Πρόκειται για θεραπείες που έχουν άμεση σχέση με την τέχνη όπως χορός, μουσική, γραφή, ζωγραφική κ.α. και σκοπό έχουν να βοηθήσουν και γιατί όχι να θεραπεύσουν τον ενδιαφερόμενο από διάφορες ψυχολογικές δυσλειτουργίες.

Μια από αυτές είναι και η χοροθεραπεία. Η θεραπεία του χορού βασίζεται στο ότι το σώμα και το μυαλό είναι αλληλένδετα και ότι η κατάσταση του σώματος μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη διανοητική και συναισθηματική υγεία.

Ο ψυχαναλυτής κ. Δημήτρης Ζάχος μας λέει πως μέσω του χορού επιτυγχάνονται αλλαγές στον φυσικό (σωματικό), συναισθηματικό και νοητικό τομέα καθώς και στη κοινωνική συμπεριφορά του ατόμου. Τα βασικά χαρακτηριστικά της χοροθεραπείας είναι ότι χρησιμοποιείται η γλώσσα του σώματος για να παρακινηθεί η επικοινωνία.

Η χοροθεραπεία μπορεί να γίνει είτε ομαδική είτε ατομική και ο χοροθεραπευτής εστιάζει στην κινητική συμπεριφορά της ομάδας ή του ατόμου αντίστοιχα όπως αυτή διαγράφεται μέσα από την κίνηση του σώματος. Ο στόχος μέσα από την χοροθεραπεία είναι να αναγνωρίσει το άτομο τις δυσκολίες που το απασχολούν και να μπορέσει να τις οικειοποιηθεί ώστε να καταφέρει να τις διαχειριστεί χωρίς ωστόσο να αλλοιωθεί η προσωπικότητα του ατόμου.

Με την ψυχοθεραπεία μέσω του χορού αντιμετωπίζονται ψυχιατρικές ασθένειες όπως είναι η σχιζοφρένεια, οι διαταραχές προσωπικότητας, η κατάθλιψη, η αγοραφοβία και η νευρική ανορεξία. Επίσης βοηθιούνται άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχολογικές δυσκολίες και τα οποία υποφέρουν από μετατραυματικές διαταραχές, άτομα που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, άτομα με μαθησιακές δυσκολίες, με σωματικές ανικανότητες, με αυτισμό, με σύνδρομο Down και άλλα σύνδρομα γενετικής αιτιολογίας. Ακόμα μπορούν να βοηθηθούν άτομα με συναισθηματικές και συμπεριφορικές δυσκολίες και προβλήματα εξαρτήσεων. Άτομα τα οποία δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματα τους μόνο λεκτικά. Τέλος βελτιώνει τη στάση του σώματος.

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι και τεχνικές χοροκινησιοθεραπείας και σίγουρα ο καθένας θα βρει εκείνη που του ταιριάζει.Κατά τους αρχαίους Έλληνες ο χορός είναι συνδεδεμένος με την αρμονία και εκφράζει τα ανθρώπινα συναισθήματα.

Αν δεν μπορείς να απαλλαγείς από τους σκελετούς στη ντουλάπα σου, καλά θα κάνεις να τους μάθεις να χορεύουν. (Τζώρτζ Μπέρναρντ Σω, Ιρλανδός συγγραφέας, Νόμπελ 1925)


http://simplylife.gr/

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top