Select Menu


Η παλαιολιθική διατροφή (αναφέρεται ως Paleo diet) ή Πρωτόγονη δίαιτα, ή ακόμη ονομάζεται και Δίαιτα του ανθρώπου των σπηλαίων (Caveman Diet) και Δίαιτα του τροφοσυλλέκτη (Hunter-Gatherer Diet), είναι η δίαιτα που ακολουθούσαν οι προϊστορικοί άνθρωποι [όχι απαραίτητα και πρόγονοι μας] για πάνω από ένα εκατομμύριο χρόνια.

Η διατροφή που ταιριάζει σε ένα ζώο, είναι αυτή με την οποία εξελίχθηκε ως είδος. Κι επειδή τα σημερινά γονίδια του ανθρώπου ελάχιστα διαφέρουν από αυτά των προϊστορικών προγόνων, ορισμένοι «διατροφολόγοι» πιστεύουν ότι ο σημερινός άνθρωπος είναι γενετικά προγραμματισμένος να τρέφεται όπως ο πρόγονός του.

Έτσι ορισμένοι προτείνουν να επιστρέψουμε στην προϊστορική διατροφή, θεωρώντας ότι πολλές από τις σύγχρονες ασθένειες (στεφανιαία νόσος, διαβήτης τύπου 2, παχυσαρκία, καρκίνος κλπ) του τσιμεντένιου πολιτισμού οφείλονται ότι στο γεγονός ότι υιοθετήσαμε μια διατροφή που δεν ταιριάζει στα γονίδιά μας και όχι στα δηλητήρια τα αντιβιοτικά και τις ορμόνες που εμποτίζουν το κρέας και τα παράγωγα του [γάλα, τυριά] που καταναλώνει σε μεγάλες ποσότητες ο σύγχρονος άνθρωπος.

Στη σύγχρονη εποχή άρχισε να αποκτά φήμη κυρίως τη δεκαετία του 1970, με τη βοήθεια του γαστρεντερολόγου Walter L. Voegtlin, και έκτοτε η μελέτη της έχει απασχολήσει πληθώρα ερευνητών και ακαδημαϊκών συγγραφέων, διατροφολόγων κλπ. Βασίζεται στη γενετική του ανθρώπου, η οποία έχει υποστεί ελάχιστες μεταβολές κατά τη διάρκεια των χιλιετηρίδων και θεωρείται από πολλούς η ιδανική διατροφική επιλογή για την υγεία και ευρωστία του ανθρώπινου οργανισμού.

Η Paleo διατροφή φαίνεται να έχει φανατικό κοινό και φυσικό είναι, αφού έτσι δικαιολογείται η βουτιά στα κοψίδια και σε κάθε τροφική σαβούρα, χωρίς ενοχές και με την σύμφωνη θέση του επιστημονισμού. Η υιοθέτηση μιας τέτοιου τύπου διατροφής, λένε ότι θα σας βοηθήσει να παραμείνετε αδύνατοι, δυνατοί, γεμάτοι ενέργεια και στη καλύτερη φόρμα που έχετε υπάρξει ποτέ. Δηλ. αυτό το θαύμα, θα το πετύχετε τρώγοντας αυτά που πουλάνε στα σύγχρονα παντοπωλεία, τα επεξεργασμένα, τα γεμάτα δηλητήρια, αντιβιώσεις και πυον κρέατα και γαλακτοκομικά. Μάλιστα, ας δούμε παρακάτω !

Τι περιλαμβάνει η προϊστορική διατροφή

Μπορεί η ιδέα να ακούγεται καλή αλλά δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα για το ποια ήταν η προϊστορική διατροφή. Τι ακριβώς έτρωγαν οι άνθρωποι προϊστορικά; Έτρωγαν περισσότερο κρέας ή φυτά; Προκλήθηκε λοιπόν μια διαμάχη γύρω από το τι περιελάμβανε η προϊστορική διατροφή. Βέβαια δεν χρειάζεται κανείς να έχει ζήσει στο παρελθόν για να αντιληφθεί ποιά ήταν η προϊστορική διατροφή. Υπάρχουν σήμερα ένα σωρό πρωτόγονες φυλές που ακολουθούν μια διατροφή που μπορεί να προσομοιάζει με την προϊστορική διατροφή. Φαίνεται ότι ο προϊστορικός άνθρωπος, ανάλογα το μήκος και πλάτος του πλανήτη στο οποίο ζούσε είχε πολύ διαφορετική διατροφή. Ακόμα φυλές οι οποίες ζουν δίπλα η μία με την άλλη μπορεί να έχουν παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές στη διατροφή τους.

Για παράδειγμα, η παραδοσιακή διατροφή σε δύο φυλές που ζουν στην Κένυα, στους Κικούγου και στους Μασάι, διαφέρουν όπως η μέρα με τη νύχτα. Οι Κικούγου ήταν χορτοφάγοι ενώ οι Μασάι έτρωγαν κρέας, γάλα και αίμα. Μια άλλη φυλή, οι Σαμπούρου, έπινε απίστευτες ποσότητες γάλατος από βοοειδή, πρόβατα και κατσίκια που έφταναν τα 5-7 λίτρα την ημέρα.
Άρα η προϊστορική διατροφή δεν ήταν μια. Αυτοί που ζούσαν στους πάγους έτρωγαν κυρίως ζωικά προϊόντα (μια ανάλυση στα οστά ανθρώπων του Νεάντερταλ έδειξε ότι τρέφονταν σαν την αρκτική αλεπού) ενώ αυτοί που ζούσαν στα τροπικά δάση έτρωγαν πολλά λαχανικά και φρούτα.
Ξέρουμε ωστόσο τι δεν έτρωγαν οι πρόγονοί μας. 

Για παράδειγμα, δεν κατανάλωναν ζάχαρη, αλεύρι, έλαια, αλάτι (εκτός αυτό που περιέχουν εκ φύσεως οι τροφές). Δεν κατανάλωναν επίσης γάλα (παρά μόνο το μητρικό) ούτε τρανς λιπαρά (ποτέ κανείς άνθρωπος δεν είχε καταναλώσει ελαϊδικό οξύ πριν από έναν αιώνα). Ακόμη, δεν είχαν στο διαιτολόγιό τους τις επεξεργασμένες τροφές που δημιούργησε η βιομηχανία τροφίμων και είναι βασισμένες στη γλυκόζη, τη φρουκτόζη, το άμυλο και τα υδρογονωμένα λίπη. Και βέβαια, ο πρωτόγονος άνθρωπος δεν έβαζε στο στόμα του τα γλυκαντικά, τα συντηρητικά και τα αντιβιοτικά που εισάγει η σύγρονη βιομηχανία μέσα στις τροφές της και στο κρέας και στο γάλα.

Η διατροφή των προϊστορικώνανθρώπων αποτελούνταν από άπαχα κρέατα, ψάρια, όσπρια, σπόρους, ξηρούς καρπούς, εποχιακά φρούτα και λαχανικά. Και όλα αυτά ήταν φυσικά πάντα φρέσκα και χωρίς χημικά – δηλητήρια.


Η ιδέα λοιπόν της προϊστορικής διατροφής είναι απλή: αγνοήστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα της βιομηχανίας και τραφείτε όσο πιο φυσικά μπορείτε. Τωρα φυσικά δεν περιμέναμε τους «ειδικούς» για να μας το πουν αυτό το βαθυστόχαστο !!! Είναι απλή ΛΟΓΙΚΗ.

Ο άνθρωπος της προϊστορικής εποχής ήταν κυνηγός, μυώδης, ευκίνητος, ευπροσάρμοστος και συνήθως πέθαινε από φυσικά αίτια. Ο άνθρωπος των τσιμεντουπόλεων της σύγχρονης εποχής και των ηλεκτρονικών εργαλείων προπαγάνδας, είναι υπέρβαρος, άτονος, μίζερος, καταθλιπτικός, δυστυχής και συνήθως πεθαίνει από χιλιάδες αρρώστιες που, μπορούσε να μην τις έχει. Ο προϊστορικός άνθρωπος ήταν κυνηγός και τροφοσυλλέκτης και έφτασε σε πολύ καλό επίπεδο, με αποτέλεσμα να προσαρμοστεί το σώμα του στις συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.

Μετά τη διάδοση της γεωργίας και τον θάνατο του προϊστορικού ανθρώπου, της ανεξαρτησίας, της ευτυχίας και της ευδαιμονίας του, αναγκάστηκε να σταματήσει, να περιφέρεται και εγκαταστάθηκε μόνιμα σε οικισμούς, μιας και η γεωργία, του παρείχε τη τροφή για την οποία πρωτύτερα περιπλανιόταν. Αυτό ήταν και η ταφόπλακα της ύπαρξης του υγιούς ανθρώπου πάνω στον πλανήτη. Αργότερα προστέθηκε στην γεωργία και η εντατικοποίηση της κτηνοτροφίας και φτάσαμε στη σύγχρονη εποχή της κραιπάλης, της υπερκατανάλωσης, της εξάρτησης και της αρρώστιας.

Ο άνθρωπος και οι συνήθειες διατροφής του υπάρχουν εδώ και εκατομμύρια χρόνια, ενώ η γεωργία είναι σχετικά νέα πρακτική, πρωτοεμφανίστηκε στη νεολιθική εποχή (10.000 με 3.000 π.κ.ε), συγκριτικά με τη συνολική ηλικία του ανθρώπου. Για παράδειγμα αν η επίγεια παρουσία του ανθρώπου μπορεί να παραλληλιστεί σε μια νοητή γραμμή μήκους 100 μέτρων, τα 99,8 μέτρα αντιστοιχούν στον προϊστορικό άνθρωπο και τις διατροφικές του συνήθειες, ενώ το υπόλοιπο που απομένει αντιστοιχεί στη σύγχρονη διατροφή.
Όπου η τροφή καλλιεργείται και εκτρέφεται συστηματικά και ο σύγχρονος άνθρωπος τρέφεται με σωλήνα, όπως τα ζώα που καταναλώνει και αποκαλεί ψευδώς «κρέας» Ούτε κυνηγάει ούτε έχει επαφή με την δημιουργία της τροφής του. Να διευκρινίσω, ότι λέγοντας κυνηγάει δεν νοείται σε καμία περίπτωση, η άρρωστη συνήθεια του παίρνει ένα όπλο και δολοφονεί κοτσύφια !!!! Αυτό είναι μια εκφυλιστική συνήθεια ενός εκφυλισμένου ανθρώπινου ζώου.
Προϊστορική διατροφή και κορεσμένο λίπος

Η ιδέα της προϊστορικής διατροφής διαδόθηκε τη δεκαετία του 1980 και ήταν ανατρεπτική για το άρρωστο ανθρώπινο ζώο. Διότι ενώ η επίσημη διατροφική άποψη των «διατροφολόγων» [τι αστεία ειδικότητα] μέχρι και τη δεκαετία του 1990 ήταν ότι η υγιεινή διατροφή δεν πρέπει να περιέχει πολύ κρέας (και ειδικά κόκκινο το οποίο έχει αρκετή χοληστερίνη) η προϊστορική διατροφή θεωρούσε το κρέας απόλυτα συμβατό με τον άνθρωπο.

Η προϊστορική διατροφή προωθεί ωστόσο το άπαχο κρέας διότι τα ζώα σ’ εκείνη την εποχή είχαν λιγότερο λίπος και οι κυνηγοί τα κυνηγούσαν μόνοι τους δεν τα αγόραζαν έτοιμα από το παντοπωλείο, τα ζώα σήμερα έχουν περισσότερο λίπος και πάμπολλα δηλητήρια, διότι ο άνθρωπος [όχι απαραίτητα άνθρωπος] τα εκτρέφει έτσι ώστε να παχύνουν και να μεγαλώσουν πολύ γρήγορα και παραφύσην. Ζωντανά δηλαδή κατά παραγγελία, πρακτική ενετλώς παρά φύσην.

Ο Λόρεν Κορντέν, που έκανε γνωστή την ιδέα της προϊστορικής διατροφής στο ευρύ κοινό, καθηγητής υγείας και άσκησης στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο των ΗΠΑ, θεώρησε επιβεβλημένη την καθημερινή κατανάλωση κρέατος, χωρίς να κάνει διάκριση στο αν πρόκειται για άσπρο ή κόκκινο κρέας, φυσιολογικό ή εμποτισμένο με ορμόνες και δηλητήρια.

Σύμφωνα με το βιβλίο του Κορντέν, The Paleo Diet: Lose Weight and Get Healthy by Eating the Foods You Were Designed to Eat (Παλαιολιθική δίαιτα: Χάστε βάρος και αποκτήστε υγεία τρώγοντας τις τροφές τις οποίες είστε φτιαγμένοι να τρώτε), το κόκκινο κρέας εφοδιάζει τον οργανισμό με ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες. «Φροντίστε να επιλέγετε άπαχα κομμάτια χωρίς λίπος, αλλά και να προτιμάτε το βιολογικό κρέας, το οποίο προέρχεται από ζώα που τρέφονται με χόρτα», γράφει ο Κορντέν συνιστώντας στον κόσμο να τρώει κρέας ή ψάρι σε κάθε του γεύμα, όπως κατά τη γνώμη του έκανε ο προϊστορικός άνθρωπος.

Μια γνώμη είπε ο άνθρωπος δεν είναι θέσφατο, αλλά το σύγχρονο ανθρώπινο ζώο, έσπευσε να την υιοθετήσει αφού τον βόλευε, παραβλέποντας την ουσιαστική διαφορά – κρέας μεγαλωμένο με φυσικό τρόπο- και έτσι επιτάχυνε την αρρώστια του και απομακρύνθηκε ακόμη περισσότερο από κάθε πιθανότητα υγείας.

Το κρεάς σήμερα είτε βιολογικό είτε όχι δεν κάνει για τον άνθρωπο, γιατί ο ανθρωπος [ειδικά ο Πνευματικός άνθρωπος] δεν είναι σαρκοφάγο ζώο, ούτε παμφάγο, αφού δεν μπορεί να φάει και να χωνέψει, τα πάντα.

Είναι ο άνθρωπος σαρκοφάγο ζώο;

Καλό θα ήταν να μπορεί να το κυνηγήσει μόνος του με τα χέρια κι αυτοσχέδιες παγίδες, να το γδάρει μόνος του και να το φάει μισοψημένο !!!! Γιατί αυτό ακριβώς έκαναν οι προϊστορικοί λαοί και αυτό κάνουν οι σύγχρονοι λαοί που ζουν σε προϊστορικές συνθήκες. Οι Εσκιμώοι πχ. δεν έχουν παντοπωλεία να αγοράζουν κρέας, το κυνηγούν. Το να αγοράζεις έτοιμο, κομμένο και καθαρισμένο, απ’ τον χασάπη και να το μαγειρεύεις με κάμποσα καρυκεύματα, δεν πιάνεται.

Η μία πρακτική απέχει από την άλλη, όσο το φυσικό προϊστορικό γίγνεσθαι, από τα χάλια του praktiker. Η ανικανότητα της διαφοροποίησης του σύγχρονου ανθρώπινου ζώου οφείλεται και στα δηλητήρια των τροφών που εκφύλισαν την δομή του οργανισμού του.

Σύμφωνα με τις μελέτες του, ο Κορντέν βρήκε ότι η παλαιολιθική διατροφή δεν περιείχε λίγα κορεσμένα λίπη όπως ήταν η σύγχρονη διατροφική σύσταση. Μέχρι την δεκαετία του 1990 τα κορεσμένα λίπη θεωρούνταν πολύ κακά για την υγεία ενώ τα ακόρεστα λίπη θεωρούνταν υγιεινά (σήμερα οι μελέτες δείχνουν ότι τα τρανς λιπαρά, αν και ακόρεστα, είναι 4 με 10 φορές χειρότερα από τα κορεσμένα λίπη). Συνεπώς ο Κορντέν βρέθηκε εκτός της επίσημης διατροφικής γραμμής και αυτό δημιούργησε μια διαμάχη για το πόσο υγιεινή είναι τελικά η παλαιολιθική διατροφή.

Η παλαιολιθική διατροφή έχει και μια άλλη πλευρά που προκάλεσει διαξιφισμούς, την ωμοφαγία. Οι πρόγονοι είχαν φυσικά ανακαλύψει την φωτιά αλλά δεν μπορούσαν να τη χρησιμοποιούσαν εκτεταμένα στη διατροφή τους ούτε μπορούσαν να έχουν υψηλές θερμοκρασίες σαν κι αυτές της βιομηχανίας τροφίμων. Τα ακατέργαστα τρόφιμα περιέχουν ένζυμα που ενεργούν ως καταλύτες και ρυθμίζουν τη χωνευτική διαδικασία στο σώμα. Η θέρμανση (ή πάγωμα) των τροφίμων υποβιβάζει ή καταστρέφει αυτά τα ένζυμα. Τα τρόφιμα χωρίς ένζυμα οδηγούν μακροπρόθεσμα σε ένα είδος τοξικότητας στο σώμα και στην παχυσαρκία. Και βέβαια τα ακατέργαστα τρόφιμα έχουν περισσότερες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά διότι οι θερμότητα καταστρέφει ένα μέρος τους. Απλά πράγματα.

Παλαιολιθική διατροφή και απώλεια βάρους

Η παλαιολιθική διατροφή εκτός του ότι βρίσκεται πιο κοντά στη βιολογία του ανθρώπου έχει και την ιδιότητα να αδυνατίζει. Ο λόγος είναι απλός. Όπως συμβαίνει με τη δίαιτα Άτκινς (Atkins) ή τη δίαιτα Ντούκαν (Doukan), η παλαιολιθική δίαιτα δεν περιλαμβάνει ένα σωρό προϊόντα της σύγχρονης βιομηχανίας τροφίμων που βασίζονται στους επεξεργασμένους υδατάνθρακες (ζάχαρη) και στα τρανς λιπαρά. Οι επεξεργασμένες τροφές είναι οι πιο νόστιμες λιχουδιές που τρώγονται ευχάριστα στο τέλος κάθε γεύματος, ακόμη κι κάποιος έχει ήδη χορτάσει. Αυτές οι τροφές είναι ουσιαστικά που προσφέρουν τις παραπανίσιες θερμίδες και οδηγούν σε αύξηση του βάρους.

Μιλώντας για απώλεια βάρους να σκεφτούμε το εξής απλό … Δεν υπήρξε ούτε και θα υπάρξει υπέρβαρος σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ή σε χώρες εμπόλεμες. Δεν υπήρξε υπέρβαρος πολεμιστής, ούτε υπέρβαρος φιλόσοφος, ούτε φυσικά νοείται υπέρβαρος προϊστορικός άνθρωπος. Όταν μιλάμε για υπέρβαρο πάντα εννοούμε τον εκφυλισμένο σύγχρονο άνθρωπο του πολιτισμού των τσιμέντων.

Όταν μια δίαιτα απαγορεύει απλώς τη ζάχαρη και το αλεύρι, αυτό μόνο του είναι ικανό να οδηγήσει σε λιγότερες θερμίδες και απώλεια κιλών. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα κόλπο. Οι δίαιτες με αυξημένες πρωτείνες (παλαιολιθική, Άτκινς, Ντούκαν) δεν περιορίζουν τη ποσότητα της τροφής αλλά απαγορεύουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα, κυρίως αυτά που βασίζονται στη ζάχαρη και τα ζυμαρικά. Όταν όμως κάποιος αποφεύγει τα επεξεργασμένα τρόφιμα καταναλώνει αναγκαστικά λιγότερες θερμίδες έστω κι αν η δίαιτα του επιτρέπει να φάει όσο θέλει.

Μετά από ένα πρωτεϊνικό γεύμα δεν μπορεί κάποιος να φάει ως επιδόρπιο πάλι πρωτεϊνες. Θέλει να τελειώσει το φαγητό του με κάτι γλυκό. Αν λοιπόν δεν τρώει επεξεργασμένα τρόφιμα (π.χ. σοκολάτες και γλυκά) είναι φυσικό να αδυνατίσει και μάλιστα χωρίς να αισθάνεται πείνα. Έτσι συνεχίζει την δίαιτα ώσπου να φτάσει στο στόχο που έχει βάλει για τα κιλά του.

Σε μια μελέτη, όταν οι ερευνητές υπέβαλλαν 14 εθελοντές σε μια παλαιολιθική δίαιτα αποτελούμενη από άπαχο κρέας, λαχανικά, βατόμουρα και καρύδια (χωρίς να θέσουν περιορισμό στις καταναλισκόμενες θερμίδες) οι εθελοντές έχασαν αυθόρμητα κατά μέσο όρο 2,5 κιλά σε τρεις εβδομάδες. Παράλληλα μείωσαν και την αρτηριακή τους πίεση 3 μονάδες. Πού οφείλεται αυτή η επιτυχία; Αποφεύγοντας τις επεξεργασμένες τροφές, μείωσαν την πρόσληψη θερμίδων κατά 36%, ανέφερε ο κεντρικός συγγραφέας αυτής της μελέτης Περ Βάντελ.

Μα κι αυτό λογικό είναι, όχι μόνο οι προϊστορικοί άνθρωποι, αλλά και οι σύγχρονοι άνθρωποι των χωριών, μικρών πόλεων κλπ που δεν έχουν προσβαση σε αυτές τις τροφικές σαβούρες, ουδέποτε είναι υπέρβαροι.

Γάλα και παλαιολιθική διατροφή

Tο διαιτολόγιο της παλαιολιθικής διατροφής είναι ασφαλώς αυστηρό, για παράδειγμα, το μόνο αποδεκτό υγρό είναι το νερό! Επιτρέπονται τα φρούτα αλλά όχι οι επεξεργασμένοι χυμοί φρούτων που θεωρείται ότι διαφέρουν διότι περιέχουν λιγότερες φυτικές ίνες. Επίσης δεν επιτρέπεται το γάλα και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά καθώς στην παλαιολιθική εποχή δεν υπήρχαν. Ο άνθρωπος βέβαια μεγαλώνει αποκλειστικά με το μητρικό γάλα αλλά στη συνέχεια αυτό εξαφανιζόταν από τη παλαιολιθική διατροφή. Διάβασε, Γάλα το ναρκωτικό δηλητήριο 

Φαίνεται ότι ο σύγχρονος άνθρωπος δεν μπορεί να προσαρμοστεί απόλυτα στην εισαγωγή του γάλατος στη διατροφή τα τελευταία 2,000 χρόνια. Τα βασικά μόρια των υδατανθράκων στην ανθρώπινη διατροφή είναι τρία: η γλυκόζη, η φρουκτόζη και η γαλακτόζη. Η τελευταία υπάρχει μόνο στο γάλα, μέσα στη λακτόζη. Η λακτόζη είναι ένας δισακχαρίτης που αποτελείται από ένα μόριο γλυκόζης και ένα μόριο γαλακτόζης. Οι δισακχαρίτες (λέγονται έτσι γιατί αποτελούνται από δύο μόρια σακχάρων) διασπώνται από το ανθρώπινο σώμα σε μονοσακχαρίτες αλλά δεν μπορούν όλοι οι ενήλικοι άνθρωποι να διασπάσουν τη λακτόζη όταν βρεθεί σε μεγάλη ποσότητα στο σώμα. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται δυσανεξία στη λακτόζη.

Οι Ασιάτες έχουν σε μεγάλα ποσοστά δυσανεξία στη λακτόζη αλλά και πολλοί άλλοι λαοί έχουν πρόβλημα διότι η παραγωγή του ενζύμου που διασπά τη λακτόζη, η λακτάση, μειώνεται με το πέρασμα των δεκαετιών. Έτσι καθώς μεγαλώνει ο άνθρωπος, μειώνεται η ποσότητα του γάλατος που μπορεί να τρώει καθημερινά χωρίς να έχει κάποιες παρενέργειες. Η κατάσταση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι ο παλαιολιθικός άνθρωπος δεν είχε εισαγάγει το γάλα στη διατροφή του, αυτό έγινε στην αρχή της γεωργικής εποχής τότε που ξεκίνησε και ο εκφυλισμός του.

Καθώς οι δεν έπιναν γάλα, οι ερευνητές θεωρούν ότι μια παλαιολιθική διατροφή των 2.200 θερμίδων δεν μπορεί να δίνει πάνω 700 mg ασβεστίου, στην καλύτερη περίπτωση. Αυτή η ποσότητα του ασβεστίου αποτελεί περίπου το 70% της σημερινής επίσημης σύστασης ασβεστίου για να προληφθεί ο οστεοπόρωση. Αυτό σημαίνει ότι ένας σύγχρονος άνθρωπος που υιοθετεί την παλαιολιθική διατροφή μπορεί να μην παίρνει αρκετό ασβέστιο.

Ο παλαιολιθικός άνθρωπος, παρότι κατανάλωνε λιγότερο ασβέστιο από τον σημερινό, είχε πιο γερά κόκαλα κάτι που έχει αποδειχθεί από τους σκελετούς οι οποίοι έχουν ανακαλυφθεί. Επίσης οι σημερινοί πρωτόγονοι άνθρωποι έχουν πιο γερά κόκκαλα από τον άνθρωπο των πόλεων. Αυτό συμβαίνει διότι οι πρωτόγονες φυλές έχουν αυξημένη φυσική δραστηριότητα. Το ασβέστιο εναποτίθεται στα κόκαλα μόνο όταν το σώμα ασκείται.

Ακόμα κι αν κάποιος καταπιεί το ασβέστιο όλου του κόσμου, το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό αν όλη μέρα είναι ξαπλωμένος στο κρεβάτι. Οι αστροναύτες που ζουν χωρίς βαρύτητα έχουν εκτεταμένη απώλεια ασβεστίου χάνοντας 1-1,5% της οστικής μάζας το μήνα και το ταξίδι στον Άρη που διαρκεί ένα χρόνο δεν μπορεί να γίνει σήμερα διότι θα αφήσει το πλήρωμα ανάπηρο για πάντα.

Επιπλέον, ο προϊστορικός άνθρωπος δεν κατανάλωνε πολύ αλάτι και αυτό προστάτευε τα κόκκαλά του (το πολύ νάτριο οδηγεί το ασβέστιο έξω από το σώμα). Τέλος, οι πρωτείνες που έτρωγε βοηθούσαν στο σώμα του να απορροφήσει περισσότερο ασβέστιο από την διατροφή. Όμως ο σύγχρονος άνθρωπος που δεν έχει τη φυσική δραστηριότητα του προγόνου του χρειάζεται μάλλον περισσότερο ασβέστιο από αυτό που του παρέχει η προϊστορική διατροφή.

Η περίπτωση του γάλατος δείχνει ότι η προϊστορική διατροφή, δεν είναι απολύτως κατάλληλη για τον σύγχρονο άνθρωπο ο οποίος δεν ζει όπως ο πρόγονός του. Δεν μετακομίζουμε στα σπήλαια, ούτε αρχίζουμε να κυνηγάμε για να φάμε, ούτε γυμναζόμαστε χτυπώντας βαριοπούλα και κόβοντας δέντρα με τσεκούρια [τα βαράκια στο γυμναστήριο της γειτονιάς δεν πιάνονται] Όσες λογικές φωνές, ασκούν κριτική στην προϊστορική διατροφή λένε ότι καλύτερα είναι να γίνονται διατροφικές συγκρίσεις μεταξύ σύγχρονων πληθυσμών και όχι με την προϊστορική διατροφή.


Είπαμε η ικανότητα την διαφοροποίησης είναι ίδιον υγιούς ανθρώπου και όχι του εκφυλισμένου.

Τότε ο προϊστορικός άνθρωπος, μπορεί να έτρωγε αρκετό κρέας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υιοθετηθεί από το σύχρονο άνθρωπο. Το κρέας μπορεί να μην έκανε κακό στον πρωτόγονο άνθρωπο αλλά κάνει κακό στον σύγχρονο ο οποίος πάσχει από διαβήτη τύπου 2, έχει υψηλή χοληστερίνη, είναι αδρανής σωματικά, πλαδαρός μυϊκά, απαίδευτος, εξαρτημένος και έχει πολλά περιττά κιλά.

Αλλά το σπουδαιότερο, το σημαντικότερο και το πιο σοβαρό είναι ότι το κρέας του παλαιού ανθρώπου σε σχέση με του σύγχρονου ανθρώπου, δεν είναι το ίδιο κρέας. Καμία τροφή δεν είναι η ίδια. Ουτε τα φρούτα και τα λαχανικά. Ουτε είναι οι ίδιοι οργανισμοί ούτε τις ίδιες συνήθειες ζωής είχαν, ουτε τίποτε κοινό, πέρα από το να τους αποκαλούμε [ανόητα] και τους δύο «ανθρώπους»

Οι οπαδοί της παλαιολιθικής διατροφής λένε ότι οι ασθένειες του πολιτισμού οφείλονται στο γεγονός ότι ο σημερινός άνθρωπος έχει αποκοπεί από τις διατροφικές του ρίζες. Φυσικά και έχει αποκοπεί, αφού ζει στα τσιμεντένια κουτιά μπροστά σε ένα ηλεκτρικό κουτί που του κάνει πλύση εγκεφάλου – ότι τέλος πάντων του ‘χει απομείνει από φαιά ουσία- πως μπορούμε να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα;

Ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί, αφού είναι σημάδι εκφυλισμού του νου, το να μην μπορεί κάποιος να ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙ, αλλά μόνο να ταυτοποιεί. Επομένως για τον εκφυλισμένο άνθρωπο των τσιμεντουπόλεων, ένα άλογο ισούται με ένα μήλο [ταυτοποιεί] και δεν βρίσκει καθόλου διαφορές. Έτσι ταυτοποιεί και τον άνθρωπο της παλαιολιθικής εποχής με τον μαζάνθρωπο των τσιμεντουπόλεων και δεν βρίσκει καμία διαφορά στο παλαιολιθικό κρέας με το κρέας του παντοπωλείου, ούτε και στις συνθήκες διαβίωσης και διατροφής των ζώων αυτών.

Έτσι ο έκφυλος άνθρωπος δικαιολογεί τις νεκρές τροφές αίματος, τις σαβούρες, τα δηλητήρια, που ονομάζει με ηλιθιότητα «τροφή» και επιλεκτικά επίσης ξεχνάει, ότι οι παλαιολιθικοί άνθρωποι δεν είχαν αυτή την αστεία φυλή ανθρώπων τους «διατροφολόγους» να τους λέει τι να φάνε και τι όχι, ακολουθούσαν το ένστικτο τους ΦΥΣΙΚΑ και το έκαναν σωστά γιατί ζούσαν στην ΦΥΣΗ. Ο σύγχρονος άνθρωπος του τσιμέντου, και των ηλεκτρονικών, την θέλει την τροφή του μασημένη και χωνεμένη, αν είναι δυνατόν, να μην κουραστεί πέρα από μια βόλτα στα εκθέματα με δηλητήρια-τροφών.

Τρέφεται με δηλητήρια, παίρνει φαρμάκια και μετά ψάχνει τρόπους να δικαιολογήσει αυτό που κάνει αφού αρρωσταίνει και γι αυτό ανακάλυψε τους «διατροφολόγους» αν είναι δυνατόν !!!! και συνεχίζει να ζει και να πεθαίνει άρρωστος. Τι κατάντια για ένα δυνητικά πνευματικό όν !

Αφού ζει μέσα στην παράνοια και τρέφεται με μπουτάκια από κοτόπουλα χωρίς κεφάλι, με ορμόνες και πύον, φυσικά αρρωσταίνει και ο άρρωστος σύγχρονος άνθρωπος, ανίκανος πια να δράσει, εφευρίσκει και τους «ψυχίατρους» .

Το ίδιο αυτό άνθρωπινο ζώο του τσιμέντου [ο ανθρωπάκος κατά Ράιχ] περιφέρει την αρρώστια του [νοητική, ψυχική, λεκτική, συναισθηματική, κοινωνική, πολιτική κλπ] και τολμάει να την συγκρίνει με τον πρόγονο του που ζούσε ευτυχής, κυνηγός, αυτάρκης, ανεξάρτητος, ελεύθερος κι ωραίος, χωρίς ψυχίατρους και χωρίς διατροφολόγους !!!! γελάστε όσο θέλετε !

Το μόνο που απαιτείται για υγιές σώμα, είναι άσκηση, ένα δυνατό ανοσοποιητικό  και διάβασε τι απαιτείται για μια σωστή διατροφή  κατάλληλη για τον σύγχρονο άνθρωπο των τσιμεντουπόλεων.

Το «μέτρον άριστον» ας είναι ο καθοδηγητής όσων έλογων ανθρώπων έχουν απομεινει και ας να μην ξεχνάμε πως ο σημερινός άνθρωπος ουδεμία σχέση έχει με τον προ 50 ή 100 χρόνων άνθρωπο, καμία σχέση δεν έχει το σύγχρονο ανθρώπινο ζώο με 3 γενιές πίσω, πόσο μάλλον με τον προϊστορικό άνθρωπο, ούτε στις συνθήκες διαβίωσης, ούτε στην εμφάνιση, στην ένδυση, ούτε φυσικά στην διατροφή.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top