Select Menu


Για πρώτη φορά μία γερμανική αμυντική βιομηχανία παραδέχεται την καταβολή μιζών για να προωθήσει το συμβόλαιό της στο εξωτερικό και μάλιστα, στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της "Καθημερινής" (από πηγές της ειαγγελίας της Βρέμης και κύκλους της Sueddeutsche Zeitung), η εταιρία Rheinmetall Defence Electronics προχώρησε σε συμβιβασμό με την εισαγγελία της Βρέμης στην υπόθεση της πώλησης στην Ελλάδα των αντιαεροπορικών συστημάτων Asrad (ύψους σύμβασης 150 εκατ. ευρώ) αποδεχόμενη πληρωμές μιζών από τον αντιπρόσωπό της Πάνο Ευσταθίου, ύψος 10 εκατ. ευρώ.

Για την παραδοχή αυτή θα πληρώσει πρόστιμο 300.000 ευρώ. Συνολικά, η εταιρία θα πληρώσει μίζες το συμβόλαιο, 43 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της εταιρίας Πάπεργκερ είπε σε δηλώσεις του στη σημερινή έκδοσης της Zeitung ότι στη "Rheinmetall κάναμε λάθη και αναλαμβάνουμε την ευθύνη. Στο μέλλον, θα προτμήσουμε να μην κλείσουμε ένα συμβόλαιο, παρά να προχωρήσουμε σε αμφίβολης νομιμότητας πληρωμές".

Οι δηλώσεις αυτές έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς ο ίδιος προΐσταται της Ένωσης των Γερμανών παραγωγών αμυντικού υλικού. Μελλοντικές παραγγελίες της εταιρίας θα μπορούσαν είπε, να υλοποιούνται μέσω εντολών της γερμανικής κυβέρνησης για λογαριασμό ξένου εντολέα, όπως έγινε πρόσφατα με τα πυρομαχικά αρμάτων LEO-2 για λογαριασμό του ελληνικού στρατού (αξίας 52 εκα. ευρώ).

Ο συμβιβασμός της εισαγγελίας με την εταιρία που συνέβαλε με εσωτερική έρευνα δικηγορικού γραφείου του Βερολίνου στη διαλεύκανση της υπόθεσης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ποινικές υποθέσεις εναντίον στελεχών της, για τα ίδια περιστατικά. Εξαίρεση αποτελούν δύο στελέχη της, που πήραν χρήματα πίσω από τον Έλληνα αντιπρόσωπο. Ένας από αυτούς, πρώην υπεύθυνος της γερμανικής εταιρίας στην Αθήνα, πήρε 176.000 ευρώ.

Στον ανακριτή

Εν τω μεταξύ, στον ανακριτή εμφανίστηκαν οκτώ κατηγορούμενοι της άλλης γερμανικής εταιρίας ηλεκτρονικών, της STN ATLAS και πήραν προθεσμία να απολογηθούν στις 20/1/2015. Παράλληλα, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Σοντόβσκι, απαντώντας στον πράσινο βουλευτή Στρέμπελε, επιβεβαίωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τις δικαστικές εμπλοκές των γερμανικών εταιριών στην Ελλάδα αναφέροντας τις διαδικασίες στη Βρέμη εναντίον της Rheinmetall και της Atlas. Να σημειωθεί ότι ο ανακριτής κ. Μάλλης ζητεί από τις δύο εταιρίες αποζημίωση, ύψους 38 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή, η γερμανική κυβέρνηση, δεν θεωρεί ότι έχουν δώσει αφορμές οι εν λόγω εταιρίες, ώστε να τους απαγορευτεί η άδεια εξαγωγής αμυντικού υλικού.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top